sobota 21. března 2015

Strašilky a jejich bizarní zjev

Dnešek je tradičně prvním jarním dnem a já již po několik týdnů přemýšlel, čím jaro odstartovat i na mém blogu. Protože v tomto období po zimě ze svých úkrytů vylézají tvorové jako například hmyz, rozhodl jsem se nakonec svůj první jarní článek v roce 2015 věnovat jednomu skutečně podivuhodnému řádu...

Strašilky, nebo-li Phasmatodea, jsou řádem hmyzu, který zahrnuje obrovské množství druhů vyskytujících se po celém světě. Svůj český název dostaly zřejmě oprávněně, nemilovníka brouků dokáží rozhodně pořádně vystrašit. Jejich bizarní zjev může připomínat počítačové mimozemské příšery z různých sci-fi filmů, ale ve skutečnosti se ve strašilkách ukrývá skrytá krása. Jedním z důvodů, proč se jich přírodovědci nemusí bát, je zjištění, čím se živí. Strašilky jsou totiž výlučně býložravé. Také jejich kamufláž je geniální, poněvadž strašilky mohou vypadat jako kusy kůry, spadlé a staré listy nebo dokonce také klacík, čímž si vysloužili svůj anglický název stick insects (stick znamená klacek, insect znamená hmyz). Většina druhů těchto okouzlujících bezobratlých prý měří asi 5 centimetrů na délku, ale některé výjimečně dlouhé druhy dosahují velikosti přes 25 centimetrů. Strašilka druhu Phobaeticus chani je zřejmě i nejdelším hmyzem-největší exemplář vystavovaný v Londýnském muzeu měří přes 50 centimetrů. Dosud je známo ale jen asi šest exemplářů, všechny pocházejí z malajsijského státu Sabah na ostrově Borneo. Entomologové se pouze domnívají, jak tento druh hmyzu žije, ale předpokládají, že obývá koruny stromů. Phobaeticus chani by Vám možná na první pohled mohla skutečně připomínat jen nějaký klacík nebo větvičku. Ale věřte nebo ne, bizarní zjev strašilek je až neuvěřitelně různorodý. Strašilka australská (Extatosoma tiaratum) bývá často chována v zajetí jako domácí mazlíček, protože je nenáročná na chov. Vypadá jako nějaký mutant z filmu, má velmi zvláštní oči, dlouhý tykadla a z těla jí vyrůstají podivné trny (nebo snad chloupky?). Možná je však díky této kamufláži ve své australské domovině sotva viditelná a vyhne se tak útokům nejrůznějších predátorů. Zvláštní vzhled strašilek, napodobující okolí, v němž hmyz žije, je dalším příkladem evoluce-přírodní habitat utvářel druhy, které jej obývají. Aby se vyhnuly nebezpečí, vybudovaly si strašilky tento naprosto podivný způsob obrany, prostě zůstanou "neviditelné". Každému milovníkovi přírody však musí připadat naprosto úžasné. O to víc je fascinující fakt, že obrovská spousta hmyzu ještě čeká na své objevení a mnohé dosud nepopsané druhy strašilek jsou mezi nimi též. Pokud byste se však vydali hledat nový druh, rozhodně by nebylo třeba cestovat do nepřístupných končin planety-velká diverzita strašilek je přítomna v jihovýchodní Asii, Jižní Americe, Austrálii a na jihovýchodě Spojených států amerických. Neskrývá se nějaký nový, neobjevený druh strašilky právě tam?


Pokud se Vám tento článek o podivuhodné skupině hmyzu líbil, komentujte. A hlavně nezapomeňte na své první jarní přání!

5 komentářů:

nonychromek řekl(a)...

Ne, já ve čtvrtek nemám moc času. Podívám se zítra na reprízu.

nonychromek řekl(a)...

No doufám, že tam bude zmije útočná. Ty mám hodně rád.

Martinoraptor řekl(a)...

Bezva.

Martinoraptor řekl(a)...

Dík za pomoc, hodinu mi to trvalo, ale už jsem se na té odpovědi dostatečně vyřádil :)

Matouš Pavlík řekl(a)...

Bezva článek! Strašilky jsou velmi zajímavé. Sám jsem je taky chvíli choval, ale oproti jiným skupinám hmyzu byly bohužel trochu nudné.

Okomentovat

Nejčtenější