pondělí 29. září 2014

Živoucí fosílie-Latimérie

Je asi velkým překvapením, že se vrací tento projekt, se kterým jsem začal a zároveň i na dlouhý čas skončil 11. července 2011. Nedokázal jsem si však odpustit vynechání článku o slibované latimérii i dalších tvorech, kteří se za miliony let takřka nezměnily-a tak je tento projekt zpátky!!!

Jméno: Latimérie podivná (Latimeria chalumnae)
Velikost: 1,5-2 metry
Doba výskytu: Prvohory, Devon, až do dnešních dnů
Rozšíření: Mozambický průliv, Komorské ostrovy a Celebeské moře.
Latimérie je často označována jako ryba, která zastavila čas, anebo jako zoologický objev minulého století. Její nález u afrického pobřeží 22. prosince roku 1938 způsobil obrovskou radost a dokázal, že tato ryba, jejíž pozůstatky se našly v horninách starých 400 milionů let a definitivně zmizely v době konce dinosaurů, přežila až do dnešních dnů, a to téměř nezměněna. Dále jsou latimérie důležité ke studiu evoluce, jsou totiž blízkými příbuznými těch ryb, z nichž se během Devonu vyvinuli první čtvernožci. Šedesát let po objevu latimérie podivné byl dokonce v Celebeském moři v jihovýchodní Asii odchycen exemplář se žlitými skrvnami, jenž byl pojmenován latimérie celebeská. Bohužel tomuto dávnověkému tvoru hrozí vyhynutí, už dnes je latimérie kriticky ohroženou. My si ale přece nemůžeme nechat ujít takovou příležitost žít na jedné planetě s živočichem, který přežil většinu světových vymírání a zažil tolik odlišných dob...

Příště hatérie!!!

11 komentářů:

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Psal jsem spíš takovou povídku o bitvě u Vídně. Knihu jsem chtěl napsat o nějakých panovnících, ale nevěděl jsem jak, Jestli spíše na PC nebo do sešitu. Teď sepisuju rodovou kroniku.

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Jinak našel jsem tvůj profil na wikipedii. Je moc hezký.

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Ano.

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Rokacovapomsta

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Vidím. Edituješ hlavně přírodovědné dokumenty.

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Účet jsem si tam založil 11.12.2011.

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Jé, jsem rád, že se ti ty článečky líbí. Vždycky píšu o tom co mně zajímá a čemu rozumím. To musíš umět dobře anglicky, když edituješ i anglickou.

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Co myslíš tím "něco nového?"

dinosaurss řekl(a)...

Velmi zajímavý živočich, pěkný popis!

martinoraptor řekl(a)...

Překrásný živočich a rovněž i popis. 400 milionů let, příjdou lidé a najednou je kriticky ohrožená.

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Chová vůbec nějaká ZOO v Evropě Latimerie?

Okomentovat

Nejčtenější