neděle 14. září 2014

Macrauchenia


Jméno: Macrauchenia patachonica,
Potrava: Listí stromů,
Výskyt: Jižní Amerika, před 3 miliony až 20 000 lety.
Popis:
Macrauchenia patří mezi nejznámější vyhynulé savce, možná také proto, že její fosílie objevil už Charles Darwin roku 1834, když si náhodou při cestě po Jižní Americe pomocí lodi Beagle udělal krátkou zastávku. Od té doby byla spousta jejích pozůstatků nalezena především v Lujanské formaci, v Argentině. Během období Pliocénu a Pleistocénu však Macrauchenia byla k nalezení po celé jižní části Jižní Ameriky, od Bolívie až po Patagonii. Tohoto podivného tvora, jehož latinský název znamená "velký krk", řadí paleontologové do skupiny Litopterna a čeledi Macraucheniidae. Celá skupina savců s koncem doby ledové vyhynula a tak dnes mezi současnými zvířaty nemá toto krásné zvíře žádné potomky ani příbuzné. Je ovšem pravdou, že v minulosti byli Macraucheniidi řazeni k velbloudům, což dnes není oprávněno. Podstatně dlouhý krk, široká tříprstá chodidla jako nosorožci a prototyp chobotu je od nich výrazně odlišují. Fosilní pozůstatky v podobě nozder u temene hlavy dokazují, že se u Macrauchenie vyskytoval kratší chobot. Dříve vědci zastávali názor, že je chobot znakem obojživelného způsobu života a že nozdry se daly lehce zatáhnout kůží. To později odborníci využili k názoru, že příklopky více než to zadržovaly prach. Dnes je však uznáván jako pomůcka při trhání listí z korun stromů. Macrauchenia k nim nepochybně dosáhla. V kohoutku měřila 1,5 metru, i s krkem tak dosáhla výšky člověka, na délku měla 3 metry a vážila tak do půl tuny. Lebka však byla neobyčejně krátká, pouhých 45 centimetrů. Dalším zvláštním znakem Macrauchenie byly končetiny-přední byly totiž delší, než ty zadní. Přesto mohlo jít o rychlého běžce, soudě podle tvaru končetin mohla Macrauchenia neuvěřitelně měnit směr. Po srážce Amerik byly jejími hlavními nepřátely nejen šavlozubí tygři, ale také pumy, velmi rychle se stěhující ze severu. Oči posazené po stranách hlavy však dávaly zvířeti možnost útok včas zaregistrovat. Ke konci doby ledové, někdy před 20 000 lety však Macrauchenie vymírají... Zřejmě to způsobila výrazná změna klimatu, kdy přišla sucha...



Už brzy tu budou další popisky zvířat z pátého dílu seriálu BBC Putování s pravěkými zvířaty!!!

6 komentářů:

Magicmax řekl(a)...

Putování s pravěkými zvířaty to mám na DVD. Dlouho jsem si to nepustil. Jinak skvělé jak ses rozepsal, nejzajímavější mi přišlo že byl spojován s velbroudem.

martinoraptor řekl(a)...

Nádhera. To nevím, Ouranosaura jsem tam nikde neviděl.

dinosaurss řekl(a)...

Moc hezký popis, Macrauchenii jsem poznal právě díky Putování s pravěkými zvířaty, kde ji moc hezky ztvárnili. Byl to úžasný živočich. Doma mám její figurku :-)

HAAS řekl(a)...

[1]: Já věděl, že se pozná, jak jsem se o ní nečekaně rozepsal... :-D

siamotyran řekl(a)...

Super článek trošku mi připadá jako míšenec lamy a sajgy :D

siamotyran řekl(a)...

Ještě jsem chtěl napsat...všiml jsis že uživatel prehistoric park, který dělal skvělá videa z JP:OG vůbec nedodržuje termíny vydání?

Okomentovat

Nejčtenější