středa 10. září 2014

Počátky života

Jak to na Zemi vypadalo tehdy, když se objevily vůbec první živoucí organizmy?







Počátky života (orig. eng. First Life, někdy též David Attenborough's First Life, česky uváděno také jako Počátky života s Davidem Attenboroughem) je britský seriál společností BBC a Discovery Channel vyrobený roku 2010. Seriál má dva díly a popisuje vývoj vůbec prvních živých organizmů, které kdy existovaly, a provází jím přírodovědný publicista David Attenborough. Série zároveň tak trochu doplňuje jeho předchozí pořady o současné přírodě, o kterých tvrdí, že vždy začal až druhou kapitolou, tedy až doteď. Sir David cestuje po různých částech světa, kromě Spojeného království zavítá i do Kanady, do Maroka a dokonce i do Austrálie a představí nám zkameněliny primitivních živočichů a rostlin. Většina z nich je velmi pěkně rekonstruována počítačovými animacemi. Začneme kdesi v Prekambriu pohledy na Charnii, poté se přeneseme do prvohor za různými trilobity a v cyklu se výjimečně objevují i Opabinia nebo Pikaia. Nakonec se tu objevuje i obří hmyz k Karbonu, včetně Arthropleury (viz. 3. obrázek). K tomuto dokumentu je přiřazen ještě film Cesta Davida Attenborougha (Attenborough's Journey), ale ten nemá s původním seriálem mnoho společného. Dále na cyklus navázal další dvoudílný pořad jménem Triumf obratlovců, vysílaný teprve během minulého roku... Počátky života rovněž vyšel na DVD a na internetu si ho můžete objednat za cenu asi 400 korun...

5 komentářů:

siamotyran řekl(a)...

No pání tenhle dokument mě minul..asi si ho budu muset stáhnout :)

Markeet řekl(a)...

Ahoj :) tak nakonec je to výhra :D asi před 5 dněma nám volali, že to náš kocourek vyhrál, měli totiž zvláštní hodnocení.. zvítězil v kategorii kočet s nejnižším počtem bodů 7 :)) Dík za pomoc :))

dinosaurss řekl(a)...

Páni, ten dokument vypadá vážně solidně, ještě jsem ho neviděl, snad se na něj někdy podívám :-)

martinoraptor řekl(a)...

Popis i dokument jsou opravdu mimořádně povedené. Líbí se mi především to do jakých detailů zachází. Budu si to muset zase někdy pustit. :)

Johnston řekl(a)...

ten dokument znám, je zajímevej

Okomentovat

Nejčtenější