neděle 28. září 2014

Jak se měnily představy o vzhledu pravěkých zvířat: Apatosaurus

APATOSAURUS ("zavádějící ještěr"), dříve známý jako Brontosaurus ("hromový ještěr") patří mezi nejznámější, nejproslulejší a také nejoblíbenější dinosaury vůbec, jakož i mezi nejslavnější zástupce skupiny Sauropoda. Žil v období pozdní Jury v Severní Americe, před 150 miliony lety. Běžné exempláře měřily asi 23 metrů, takže nešlo jen o nějakého drobečka. Tento starý známý kamarád všech paleontologů i dino-nadšenců však prošel, co se týče rekonstruování jeho vzhledu na základě nálezů zkamenělých kostí, mnoha změnami. Nebyl to jen název, který se v průběhu dějin paleontologie u tohoto rodu změnil... Následující řádky popisují, jak k tomu všemu docházelo!

OBJEV APATOSAURA:
K objevu Apatosaura došlo prvně již roku 1877, začež můžeme poděkovat paleontologovi Othnielu Charlesi Marshovi, jenž v té době vedl "válku o kosti" se svým "kolegou" E. D. Copem. Nález tvořily fosilizované kosti mladého jedince sauropodního dinosaura, kterému dal Marsh jméno Apatosaurus. Ovšem o dva roky později se stejnému nálezci povedlo nalézt v Coloradu úplnější kostru tohoto zvířete. Z vlastní nevědomosti se však Marsh dopustil chyby a tvoru dal označení Brontosaurus. Tento tvor se stal posléze neuvěřitelně oblíbeným, každopádně na Marshův omyl později pořádně doplatil. Původní kostra druhu A. ajax byla již tehdy vystavena v muzeu, ale hned se tu rýsoval jeden problém...


CHYBNÉ DOMNĚNKY O APATOSAUROVĚ VZHLEDU:
"Brontosaurus" byl vystavován v muzejích s lebkou tvora, který byl spíše jeho vzdáleným příbuzným. Tímto tvorem byl Camarasaurus, sauropod žijící v Severní Americe ve stejné době jako Apatosaurus. Problém byl vyřešen až o něco později. K nedorozumění však došlo víceméně náhodně. Stalo se to tak, že lebka Camarasaura byla objevena nedaleko od Apatosauřích (tehdy Brontosauřích) kostí a tak se paleontologové logicky domnívali, že patří ke zbytku kostry. Lebky sauropodů se totiž zachovají jen výjimečně a vědce tak nemohlo ihned napadnout, že se dopustili omylu. Pravá Apatosauří lebka má zcela jiné proporce a je více podobná lebce Diplodoka (však také proto patří oba tito dinosauři do čeledi Diplodocidae). Dále byl Apatosaurus (Brontosaurus) rekonstruován jakožto zavalitý obojživelný plaz, žijící poblíž vody nebo přímo v ní, a živící se měkkou rostlinnou potravou. Kromě toho byl zobrazován i s ocasem táhnoucím se po zemi... Na obrázcích si ještě všimněte rozdílů mezi lebkou Apatosaura (obrázek č. 1) a Camarasaura (obr. č. 2).




JAK HO KRESLIL ZDENĚK BURIAN:
Slavný český malíř pravěkých zvířat Zdeněk Burian Apatosaura (tehdy stále jmenovaného jako Brontosaura) kreslil přesně podle tehdejších vědeckých představ, jež jsme si popsali již výše. Tedy ještě jednou: ocas táhl náš dinosaurus po zemi, jako je tomu u dnešních plazů, například varanů, ještěrek či krokodýlů, a žil poblíž vody, někdy byl vyobrazován dokonce v ní. Dnes víme, že se jednalo zcela o suchozemské zvíře. Je dost pravděpodobné, že kdyby se veliký Apatosaurus brodil vodou, váha vlastního těla a jeho tlak na vodu by mu způsobil udušení. Kolíkovité zuby navíc ukazují, že se Apatosaurus živil vysoko rostoucím rostlinstvem, například cykasy nebo části jehličnanů. Měkká rostlinná strava byla již zavržena. Každopádně tehdejší přesný Burianův obrázek se stal tak populárním, že nějakou dobu se objevoval i na poštovních známkách a byla podle něj vytvořena dokonce i scéna pro film Cesta do pravěku...


DNES UZNÁVANÝ VZHLED APATOSAURA:
Jak vidíte, představy o vzhledu tohoto giganta se skutečně měnily. Dnes je Apatosaurus možná dokonce k nerozeznání od starých dob. Ocas držel vodorovně s tělem, což ho tolik neomezovalo v pohybu a v rychlosti. Svůj dlouhý krk využíval k natahování své hlavy směrem k vrcholkům stromů. Jméno Brontosaurus bylo kompletně změněno na název Apatosaurus, jelikož ten byl tím prvním, a dle pravidel taxonomie a klasifikace platí pouze starší a původní název, ačkoliv americký paleontolog Robert Bakker s tímto nesouhlasí a podle něj je už název Brontosaurus tak vžit mezi lidmi, že změny je veliká škoda. Přesto dnešní mladí nadšenci používají už víceméně platný název. Bakker také tvrdí, že Apatosaurus mohl být teoreticky živorodým tvorem. To je dnes však již vyvráceno mnohými paleontologickými nálezy, nejpravděpodobněji kladl vejce o velikosti fotbalového míče... Apatosaurus si zkrátka prošel mnoha změnami a dnes uznávaný vzhled je, zdá se, přesný...



Zdroje obrázků použitých v článku: První obrázek pochází z webu WikiMedia.org, další dva z fotogaleria světových muzejí, následující poté z galerie Zdeňka Buriana, a poslední je z galerie Mesosoic Earth.

Příště si popíšeme, jak se měnil vzhled podivného tvora jménem Sarcolestes. Tento tvor byl totiž původně brán za něco naprosto odlišného, než je dnes. Avšak nejen to... Těšte se!

5 komentářů:

martinoraptor řekl(a)...

Skvělý článek. Trochu mě to pobavilo protože, na blogu mám další článek :)

martinoraptor řekl(a)...

Krom toho asi nic, ale v tu chvíli mi přišlo  legrační, že polovina článku se zaobírá příkladem, podívám se k tobě a najdu tady naprosto perfektní příklad. (Navíc příští díl bude právě o válce kostí).

dinosaurss řekl(a)...

Úžasné, tohle je velmi zajímavý článek!!

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Haasi, jestli chceš, můžeme pokračovat v projektu geologická období v dějinách Země, nalezl jsem článek o Devonu na mém blogu v rozepsaných.

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Píšeš HAASI ještě tu knihu o dějinách světa? Kdyby ano, mohl by jsi mi alespoň její část zaslat na mail? Zajímalo by mne třeba něco o Mezopotámii (Sumer, Akad apod.)Děkuji moc :)

Okomentovat

Nejčtenější