pondělí 1. září 2014

Nové významné paleontologické objevy

Před nedávnou dobou došlo k několika zásadně významným objevům v paleontologii, všechny z nich se týkají druhohor, a v tomto článku si ty tři hlavní popíšeme...

Velmi důležitým je především nález vůbec prvního kdy objeveného venezuelského dinosaura, který byl pojmenován Laquintasaura venezulae. Tento hmyzožravec je však nejen prvním dinosaurem vůbec kdy objeveným ve Venezueli, ale také po celé severní části Jižní Ameriky. Laquintasaura je zcela novým rodem a žila před 200 miliony lety, krátce po velkém vymírání na konci Triasu. To dokazuje, že i po tak velké katastrofě, jako bylo rozdělení Pangaei, se dinosauři okamžitě zotavili a opět vládli světu. Nový druh popsali vědci ze Švýcarska a Spojeného království na základě osmi zachovalých částí kostry. Laquintasaura však nebyla žádným gigantem, na délku měřila pouhý 1 metr, a stejně jako ostatní Theropodi, mezi něž se řadila, byla bipedním zvířetem (chodila po dvou nohách). Nález Laquintasaury je důležitý ještě v jednom: Až doteď si paleontologové severní část Jižní Ameriky v rané Juře představovali jen jako holou poušť, pustinu bez života, dnes nám ale nově objevený druh sděluje opak a naopak nás nabádá k dalšímu pátrání... Obrázek je z www.sci-news.com .


Dalším významným objeven je malý ornitopodní dinosaurus Kulindadromeus zabaikalicus. Jeho popis nedávno sestavil doktor Pascal Godefroit spolu se svými kolegy z Belgického institutu přírodních věd v Bruselu. Objev je unikátní především proto, jelikož zachovalé části kostry byly odkryty na Sibiři v Rusku, a jejich studium prozrazuje, že byly vytvořeny během období Jury. Kulindadromeus žil před 169 až 144 miliony let a stejně jako Laquintasaura, i on měl na délku pouze 1 metr. Přední končetiny byly velice krátké. Podle fosilních ostatků byl ale Kulindadromeus také opeřený! To jen potvrzuje teorie tvrdící fakta, že malí dinosauři byli pokryti peřím, nebo případně chmýřím či protopeřím, které se vyskytuje u mláďat současných ptáků. Není tedy pravdou, že by peří bylo typické pouze pro ptáky, ale také pro některé vyhynulé plazy... Obrázek je z www.sci-news.com .


Dále, v čínském pohoří Ťan-Šan v severozápadní provincii Sin-ťiang (nebo také Xinjiang), byla před nedávnem nalezena pterosauří kolonie. Neznámý druh dostal jméno Hamipterus tianshensis, a dle nálezu se tento ptakoještěr vyskytoval ve velkých hejnech o 30 až 40 jedincích, čímž by se dal přirovnat k dnešním papouškům alexandrům z Asie. Jednalo se o hnízdící kolonii, všechny jedince v jedné chvíli překvapila písečná bouře, záplava či jiná katastrofa, a tak ve stejnou dobu zahynuli. Objev je významný také z pohledu popisu ptakoještěřích vajec. Z nálezů naprosto vychází jejich měkkost, podobně, jako je tomu u dnešních plazů, například želv, hadů či krokodýlů. Stáří kolonie je zhruba 120 milionů let... Obrázek je z www.martinoraptor.blog.cz (na této stránce se dozvíte více podstatných informací).


Snad se Vám můj popis nejzajímavějších objevů líbil, na uvedených stránkách naleznete více důležitých informací...

5 komentářů:

dinosaurss řekl(a)...

Nádherné, velice zajímavé objevy, rozhodně hodně napomohly světu paleontologie..

Markeet řekl(a)...

Ahoj :-) soutěž skončila a já ti opravdu moc děkuji za tvojí ochotu a hlasy :-) :-)

martinoraptor řekl(a)...

Nádhera, napsal jsi to opravdu moc krásně a z těch objevů mám velikou radost. Už se těším co paleontologové naleznou příště.

martinoraptor řekl(a)...

Na blogu mám další článek tak se můžeš podívat.

siamotyran řekl(a)...

Velice zajímavé objevy, kdyby se hledalo po celém světě, ve všech státech jistě by se našlo mnoho pozoruhodných druhů :)

Okomentovat

Nejčtenější