sobota 31. května 2014

Záhada zvuku Bloop

Často se stává, že při vědeckém výzkumu náhle přístroj zaznamená cosi, co výzkumníci ještě stále neznají. Takovým případem je i tato záhada. Roku 1997 totiž američtí vědci ze stanice NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zachytili velmi zvláštní zvuk. Místo působení zvuku se nacházelo na severozápad od pobřeží Jižní Ameriky, na 50 stupních jižní šířky a 100 stupních západní délky. Tehdy poslouchalo podivný výjev hned několik výzkumných stanic současně a kupodivu, hluk se ještě párkrát zopakoval. Pokud si zvuk poslechnete, zřejmě se Vám vybaví něco jako ohromná velryba. Vědci z celého světa stále dumají nad působitelem toho zvuku. Nahrávka dostala jméno Bloop. Někteří odborníci si myslí, že takový hluk by musela vydávat asi 200 metrů dlouhá velryba, což se zdá takřka nemožné-nicméně hloubky jako ty, v nichž byl zvuk zaznamenán, nejsou prozkoumány, stejně jako jejich tajuplní obyvatelé. Mezi jinými kolují spíše domněnky o srážkách ledových ker až kdesi v Antarktidě. Vzhledem k poloze výskytu zvuku by se to zdálo pravděpodobné. Ale jak by mohla srážka ker vyvolat tón tak podobný živočišnému původu? Další pravděpodobnou teorií je zřejmý výskyt neznámého a velice mimozemsky vyhlížejícího tvora žijícího v oceánech, jenž je vybaven velikým zvukovým aparátem, takovým, který vědci doposud neměli šanci zkoumat. Tvor to může být klidně malý, ale jeho zvuky se mohou nést mořem na stovky kilometrů daleko. Nikdo však neví. Posuďte sami, nahrávku si poslechněte zde: https://www.youtube.com/watch?v=OBN56wL35IQ .

Obrázek zachycuje fiktivní vzhled tvora typu Bloop (jedná-li se o živočicha) v porovnání s plejtvákem obrovským, největším živočichem naší planety...

8 komentářů:

Dena Hviezdička řekl(a)...

Zaujímavé, mohlo to byť kľudne aj ľadovcami a ten zvuk sa mohol stlmiť a preto to vydalo taký zvuk, no, v mori je plno záhad. Mohli by sa tam niekedy vrátiť a znova skúmať, že či sa ten zvuk ešte ozve.

martinoraptor řekl(a)...

Opravdu moc zajimavé i hezky napsané.

Jano řekl(a)...

Veľryby musia dýchať atmosférický kyslík, fakt, že hĺbky oceána moc nepoznáme nedáva veľa priestoru domnienke, že existuje 200 metrová veľryba, považujem to za dosť absurdnú myšlienku. (Aj keď jednoznačne by to bolo zaujímavé :-) )

dinosaurss řekl(a)...

Tohle je velmi zajímavé, dozvěděl jsem se o Bloopu díky tvému příběhu, kde jsi to zmínil, a docela to upoutalo moji pozornost, takže jsem si to našel a zvuk pustil, konkrétně to byl tento: https://www.youtube.com/watch?v=oCw16_Yxid0 .. A musím poprvdě říci, páni, nic povivnějšího jsem doposud snad neslyšel..., vážně by mě moc zajímalo, čím je způsoben takový, až mimozemský zvuk. Když jsem před chvílí poslouchal nahrávku, na kterou jsi zde uvedl odkaz, tak mě z toho úplně brněly kosti, až tak to na mě působí.. Je to opravdová záhada..

Jano řekl(a)...

Ja som nepovedal (nenapísal...), že tvrdíš, že  ide o 200-metrovú veľrybu, nájde sa však hŕba chytrákov, ktorí tomu veria.

martinoraptor řekl(a)...

Tak já ti něco dám - mezi těmi dokumenty je i několik dokumentů s Nigelem.

yoshikuni-pise řekl(a)...

krásný blog, jsem rádam že se ještě ěnkdo o tohle zajímá,

Jano řekl(a)...

[6]: Ale že vôbec žiadne zviera, ktoré má 200 metrov sa nikdy nikde nenájde by bolo trošku zaujaté tvrdiť. Netvrdím, že verím, že nám niekde z hlbín mora plánuje vyliezť Godzilla, či Kraken, či niečo podobné. Počul som však čo-to o živočíchoch ako trubýš pochybný (to je český názov, lebo slovenský nepoznám, no myslím, že tebe to takto vyhovuje snáď viac) a je možné, že morské hlbiny nás ešte majú čím prekvapiť...(no nie veľrybami, ani morskými plazmi, takto si povedzme...)

Okomentovat

Nejčtenější