úterý 6. května 2014

Pravěk v Čechách-Podivní savci z Krušných hor

Ve svém projektu s názvem Pravěk v Čechách i nadále pokračuji, tentokrát s částí, která nás příliš nezvdaluje od éry, do níž jsme se vrátili minule. Snad si článek užijete!!!

Místo: Podkrušnohorská kotlina,
Období: Mladší třetihory (Terciér), epocha Miocénu.
V předchozí části jsme si povídali o obrovském chobotnatci Deinotheriu, které se na našem území vyskytovalo před 10 miliony let. České Deinotherium proslavila povídka Josefa Augusty z knihy Zavátý život, popisující jeho smrt. Jiná autorova kniha nese název Z hlubin pravěku, a také ona obsahuje povídku týkající se života pravěkých savců v Čechách. Odehrává se kdesi pod Krušnými horami. Pravda je taková, že všichni tvorové z Augustova příběhu zde byli skutečně objeveni. Z některých bohužel zbyly jen takřka nepatrné zkamenělé kůstky, z jiných máme o něco více fosilního materiálu. Kromě zubů krokodýlů, úlomků krunýřů želv a jiných plazů odtud však pochází i mnoho známějších i méně známých prasavců. Deinotherium bylo mezi nimi také. Vyskytovali se zde různé druhy Mastodontů. Veliká Podkrušnohorská kotlina poskytovala domov i prajelenům, včetně Dicrocerose a známějšího Palaeomeryxe a dokonce se zde vyskytoval i jeden z vůbec prvních pravých tapírů-Palaeotapirus, což v překladu z latiny znamená "pravěký tapír". Žil zde dokonce i prazvláštní savec z rodiny Chalicotheroidea-Macrotherium. Bezpochyby se jedná o nejpodivnější pravěké zvíře, jaké kdy na území České republice mohlo žít. Všichni tito pozoruhodní býložravci žili v relativně teplém klimatu. V Čechách panovalo subtropické podnebí, i tak se zde však vyskytovalo plno jehličnanů. Nebyly to však jen borovice, smrky, modříny a jedle, vedle malého množství takových stromů zde existovaly tisy, sekvoje, glyptostroby a mnohé další. Samozřejmě se zde vyskytovala i tráva, ta se vyvinula již několik milionů let předtím. Právě ta byla pro býložravé savce hlavním zdrojem obživy. Oni sami však byli potravou pro velmi děsivé predátory. Dva z nich se dočkali díky nálezům z jiných krajů velké popularity, avšak jen málokdo ví, že psi medvědovití obývali i Česko...


Na prvním obrázku je Vám k dispozici pohled na krásné Mastodonty, Palaeomeryxe a pravěké plameňáky, zatímco na druhém se nachází podkrušnohorský miocénní les se dvěma Palaeotapiry, matkou a mládětem. Autorem obou obrázků je významný malíř Zdeněk Burian. Snad se Vám tato část líbila, další zde bude již brzy!!!

2 komentáře:

dinosaurss řekl(a)...

Nádherné, nádherné, nádherné, báječné!! Prostě nemám slov! A ty obrázky, opravdová krása!!

martinoraptor řekl(a)...

[2]: Nemám co dodat. Pořád žasnu jak zajímavá stvoření na našem území v třetihorách žila.

Okomentovat

Nejčtenější