čtvrtek 22. května 2014

Střet obou Amerik-část 1.-Chudozubí

Začínám neočekávaný projekt s názvem Střet obou Amerik, který se bude zabývat putováním živočišných druhů ze Severní do Jižní Ameriky a zase naopak. Pokusím se ho vydávat často... Snad si první část užijete!

Střet obou Amerik-část 1.-Chudozubí
Chudozubí jsou velice zvláštní skupinou savců. Tito živorodí tvorové mají totiž redukovaný chrup, narozdíl od ostatních řádů. Jedná se o starobylou skupinu, kterou tvoří nějakých 30 druhů. Vyskytují se pouze v Severní a Jižní Americe... Ale kde vlastně leží jejich původ? To bychom se museli vrátit do dávné minulosti, kamsi do třetihor (Terciéru) a navštívit jižní americký kontinent. Toto území totiž bylo po 40 milionů let od světa zcela odděleno. Savci, ptáci i ostatní živočichové, jež se sem dostali o miliony let dříve, se ocitli na jakémsi ohromném ostrově. Jižní Amerika byla živoucí laboratoří, kde příroda začala experimentovat s různými živočišnými druhy. Savci mezi ně také patřili a již před 59 miliony lety vznikl nový řád-byli to právě chudozubí. Tento řád v jednadvacátém století reprezentují už jen tři známé rody ze čtyř čeledí: Mravenečníci, pásovci a na stromech žijící lenochodi (dělí se na dvě čeledě; dvouprstí a tříprstí). Izolovaný způsob života na jihoamerickém kontinentu stvořil z chudozubých opravdu prazvláštní zvířata. Mravenečníci se adaptovali pro chytání termitů a mravenců, mají proto dlouhý čenich s lepkavým jazykem a dlouhý ocas, lenochodi mají zase velké drápy pro šplhání po stromech a pásovci si vytvořili dokonalý krunýř na zádech pro obranu, ovšem i tak jsou velmi rychlí. Před zhruba 2 miliony let se Jižní Amerika srazila s tou Severní a různé skupiny zvířat se začaly pohybovat ze severu na jih a z jihu na sever. Vznikl mix dvou obrovských rodin exotických zvířat. Dnes chudozubé nenajdeme pouze v Jižní Americe, kde však i přesto žije většina druhů. Obývají také Střední Ameriku, mezi ně patří všechny čtyři čeledě. V Severní Americe přežil dodnes jediný druh chudozubého-malý pásovec devítipásý, vyskytující se na jihu Spojených států. V minulosti tomu tak ovšem nebylo, tehdy žilo v obou Amerikách mnohem více chudozubých... A o tom si povíme příště.


Na prvním obrázku se nachází pásovec, zatímco na druhém mravenečník obrovský! Další část brzy!!!




4 komentáře:

Jano řekl(a)...

Článok, ktorý by sa dopodrobna zaujímal touto tematikou, aby človek hľadal s lampášom. Zopár sa nájde, ale nie je ich moc. Tobôž nie, ak potrebujem naozaj kvalitný článok.

martinoraptor řekl(a)...

[1]: Souhlasím úplně se vším. Ty si opravdu vždycky najdeš nějaké celkem originální téma a uděláš prvotřídíní článek, proto mám tenhle blog tak rád.

dinosaurss řekl(a)...

Myslím, že zde už všechno padlo :-) .. Vážně mimořádný a skvělý článek, tohle je úžasné téma!

martinoraptor řekl(a)...

Děkuji.

Okomentovat

Nejčtenější