neděle 1. června 2014

Užovka podvazková-Had živící se hlavně obojživelníky

Konečně je zde popis současného plaza, i když články tohoto typu asi příliš pravidelně přibývat nebudou... Snad si ho však užijete!

Latinský název: Thamnophis proximus,
Rozšíření: Severní a Střední Amerika,
Velikost: 0,5 až 1 metr.
Užovka podvazková je druhem z rodu Thamnophis, jenž je rozšířen po celé Severní a Střední Americe a dokonce obývá i jihovýchodní Aljašku. K užovce podvazkové řadíme celkem 6 poddruhů, od užovky podvazková západní až po užovku podvazkovou mexickou. Nejedná se o příliš velkého hada, normálně dorůstá 50ti až 100 centimetrové délky. Jejím blízkým příbuzným je užovka pruhovaná. Samice mohou přivést na svět až 24 mláďat. Za dobrých podmínek mláďata rychle vyrostou a obydlí nové oblasti, což je pro tento druh skutečně významné. Jedná se o člověkem nedotčený druh a pravděpodobně ani neexistuje důvod, proč by měl být tento had huben. Užovka podvazková se specializovala především na život ve vodním prostředí. Její nejčastější a zjevně i nejoblíbenější kořistí jsou obojživelníci, kteří musí být kvůli své kůži spjati s vodou. Užovka podvazková je dost hbitá na to, aby v rychlosti popadla ropuchu, mloka či skokana, případně jejich pulce, a buďto je okamžitě spolkla, nebo uškrtila. Ve své vodní domovině však nepohrdne ani rybou. Jedná se o částečně vodní a částečně suchozemský druh...

Příště korálovka sedlatá!

6 komentářů:

blogplateosaurus řekl(a)...

zajímavé

dinosaurss řekl(a)...

Nádherný had, už se nemohu dočkat na korálovku sedlatou!

martinoraptor řekl(a)...

Nádherný popis i had. Jo,mám je na DVD.

martinoraptor řekl(a)...

Máš pravdu, jsou to DVD ze série Nigel Marven a jeho příroda, proč?

martinoraptor řekl(a)...

Já už je teda viděl skoro všechny, ale nový dokuemnt je pro mě Nigel Marven na Falklandách a Zvířecí detektivové. Pamatuju si, že kdysi jsem v televizi viděl konec, když ho přišli zatknout tak jsem nejprve zíral co se děje :)

martinoraptor řekl(a)...

[5]: Na Falklandy s Nigelem Marvenem

Okomentovat

Nejčtenější