čtvrtek 19. června 2014

Střet obou Amerik-část 5.-Migrace pravlků na jih

Je tu další díl projektu Střet obou Amerik... Jen podotýkám, že brzy se zde objeví další velký seriál, možná ještě dříve, než si myslíte!

Střet obou Amerik-část 5.-Migrace pravlků na jih
Pravlk, latinsky Canis dirus, je často spojován se Severní Amerikou, ale je to celkově oprávněno? Ve skutečnosti se totiž vyskytoval na území obou Amerik. Tento masivní predátor patřící do čeledi psovitých měřil na délku asi 1,5 metru a vážil cca 80 kilogramů. Nejbližším příbuzným pravlka byl bezpochyby dnešní vlk šedý, který však narozdíl od svého pravěkého bratránka přežil dobu ledovou a žije v amerických lesích dodnes. Jak se však pravlkům podařilo osídlit oba americké kontinenty? No, pro odpověď bychom se museli posunout asi tak o 2 miliony let zpátky v čase, do doby, kdy se Severní Amerika srazila se svým jižním protějškem. Po vzniku Panamského mostu se všem zvířatům naskytla jedinečná možnost; osídlit nová území a zabrat nová teritoria. Pravlci se ve fosilním záznamu objevují nejprve před 1,8 milionu let. V této době byly již obě Ameriky spojeny a nic nebránilo pravlčí expanzi na daleký jih. Dodnes bylo nalezeno zaokrouhleně 140 míst, na nichž se pravlci s jistotou vyskytovali. Místa nálezů kostí a dalších ostatků zahrnují území od Alberty v Kanadě přes jih Spojených států (včetně kalifornského naleziště Rancho La Brea), dále zahrnují státy ve střední Americe až po střed Jižní Ameriky, konkrétně až do Bolívie. Pravlci byli, zdá se, velice úspěšným druhem. Už v Severní Americe byli postrachy mnohé zvěře, lovili koně i bizony a zabíjeli v dobře organizovaných smečkách, a představte si, co se stalo, když se poprvé objevili v Jižní Americe. Na výpady takových dravců nebyli tamní býložravci zvyklí, neměli vyvinuté zbraně k obraně před novými dravci a některé unikátní druhy, držící se na jihu po miliony a miliony let, začaly rychle mizet. Spolu se šavlozubými kočkami patřili pravlci zkrátka k dravčí elitě. Ale pak se jim přihodila jakási podobná nehoda... Před 10 000 lety, stejně jako šavlozubí tygři, mamuti a další severoamerická a jihoamerická megafauna, pravlky postihl děsivý osud-jejich čas nadešel a jako druh vyhynuli. Úspěšnějším se stal náhle menší vlk šedý, který před 300 000 lety přešel Beringovu úžinu. Je to zvláštní, ale je to tak. Konec doby ledové znamenal oteplení, ústup ledovců a v Jižní Americe vyvolal sucha. Prostředí se změnilo a pravlci v něm náhle nedokázali přežít...



Líbil-li se Vám článek, komentujte prosím. Plánuji se také vrátit k projektu Pravěk v Čechách, další část očekávejte během následujícího týdne...

6 komentářů:

Alfaraptor řekl(a)...

Ahoj, po nějaké době jsem se zašel podívat na blogy a celkem mě šokoval Deinonychův konec. Je to opravdu smutná zpráva. To už jsme z naší bývalé party zůstali jenom my dva? Nebo ještě někdo další aktivně provozuje blog?

Jano řekl(a)...

Opäť zaujímavý článok.

blogplateosaurus řekl(a)...

Moc pěkné a zajímavé . Těším se na nové projekty .

martinoraptor řekl(a)...

Moc pěkné. Stejně je neuvěřitelné jak jedna věc úplně změní dosavadní život.

dinosaurss řekl(a)...

Vskutku eminentní článek, je to krásně napsané a k tomu jsem měl pravlky vždy moc rád, byla to úžasná stvoření, o to víc mě tento článek zaujal.

martinoraptor řekl(a)...

Ano, je to moc smutné.

Okomentovat

Nejčtenější