sobota 28. června 2014

Deset nejpodivnějších savců současnosti-Odpočet první

Je zde další neočekávaný seriál! Mírně jsem se inspiroval nedávným článkem Blogplateosaura, každopádně další inspirace pro tento odpočet jsem získal i z televizních pořadů či z blogu Deinonych. Můj seriál se zaměřuje na deset nejpodivnějších savců současnosti. Jedná se o můj vlastní seznam, na konci seriálu budete moci napsat, zda-li se seznamem souhlasíte, nebo zda nikoliv a zvolili-li byste na některá místa trochu odlišné živočichy... Tak, přehlídka začíná!

10. Nejpodivnější savec současnosti: Tana obecná
Latinský název: Tupaia glis,
Rozšíření: Jižní a johovýchodní Asie,
Rozměry: Délka (včetně ocasu) cca 40 cm.
Tana obecná se v mém žebříčku ocitla na desátém místě. Tento tvor podobající se letuchám má velmi dobrý zrak a výtečný čich. Uši jsou poměrně malé. Ocas je huňatý a prsty jsou vybaveny dlouhými drápy uzpůsobenými ke šplhání po stromech. Tana je celkově primitivním savcem a proto se těší velké oblibě u biologů, někteří z nich totiž věří, že studování jejího chování nám pomůže k pochopení mnohem primitivnějších, již vyhynulých savců...


9. Nejpodivnější savec současnosti: Narval
Latinský název: Monodon monoceros,
Rozšíření: Severní ledový oceán,
Rozměry: Délka činí 5 metrů.
Jediným kytovcem blízce příbuzným známějším běluhám je narval. Své příbuzné vzhledem připomíná od konce ocasu po hlavu se nejeví nijak zvláštně. Podivným znakem je však dlouhý, ostrý útvar vyrůstající z čelisti. Tímto rohem jsou vybaveni pouze samci. Není to ale roh v tom pravém slova smyslu, jde vlastně o levý špičák prorůstající horní čelistí ven. Může být dlouhý klidně 3 metry! Neví se přesně, k čemu roh slouží, zoologové se přiklánější nejvíce k názoru, že se jedná o zbraň k odstrašení soků vlastního druhu. Výjimečně se roh objeví i u samic, je však kratší a neměří ani metr...


8. Nejpodivnější savec současnosti: Mravenečník velký
Latinský název: Myrmecophaga tridactyla,
Rozšíření: Střední a Jižní Amerika,
Rozměry: Délka včetně ocasu činí cca 2 metry.
Jméno mravenečníka velkého na tomto blogu nedávno padlo, ne ovšem jakožto jednoho z nejpodivnějších v současnosti žijících savců. Možná mravenečníka znáte dobře, ale zkuste se na něj podívat znovu a podrobněji. Dlouhý, huňatý ocas, tělo trochu připomínající medvěda a pak ta protáhlá hlava. Dalším velice podivným znakem je to, že se jedná o zcela bezzubého tvora. Příroda ho nicméně vybavila dlouhým jazykem, jenž je velice lepkavý. Mravenečník se živí mravenci a termity. Za den jich spořádá až 30 000!


Která zvířata se asi tak na mém seznamu ocitnou příště? Nechte se překvapit! Do komentářů můžete zatím psát své názory.

11 komentářů:

martinoraptor řekl(a)...

Velice pěkný článek. Zajímá mě co tam bude dál.

martinoraptor řekl(a)...

Byl, proč?

martinoraptor řekl(a)...

Mimochodem taky děkuju za pochvalu.

martinoraptor řekl(a)...

???

Jano řekl(a)...

Pekný projekt.

martinoraptor řekl(a)...

oprava: články

martinoraptor řekl(a)...

Ani nevím. Já obvykle člányk hvězdičkama nehodnotím, ale dneska jsem prostě jednu dal.

Jano řekl(a)...

[5]: tak české mená (len informečne, také čo možno v slovenčine nepoznáš): solenodon je lat. názov, lebo tento tvor asi v našich jazykoch vlastné pomenovanie nemá. Okáľ je pre vás nártoun, útloň vahavý je asi tak aj tak rovnako a ostatné asi tiež (tou sajgou som si nie celkom istý, ale čo už...)

martinoraptor řekl(a)...

Alespoň jsem nedal půl :)

kryptopovidky řekl(a)...

že by se umístil i tapír?

dinosaurss řekl(a)...

Úžasné, velice mě to zaujalo..

Okomentovat

Nejčtenější