pondělí 23. června 2014

Historie létání-Hmyz se přizpůsobuje na život v nové éře

Bezobratlí- to byli ti první živočichové, kteří kdy opustili zdánlivé bezpečí prvohorních vod a osídlili pevninu. Mezi nimi se nacházely i druhy hmyzu, jež se přizpůsobili životu nejen na souši, ale i ve vzduchu. Představte si však Váš návrat do minulosti starší, než 120 milionů let. Pravděpodobně neuslyšíte bzučet mouchy, nezahlédnete nádherné včely opylující květiny. Právě na květinách ovšem vývoj novodobého hmyzu závisí. Do začátku Křídového období zkrátka kvetoucí rostliny neexistovaly, a tak ve vzduchu poletovaly jepice, vážky a další starodobý hmyz. Včely se prvně objevily právě před nějakými 120 miliony lety, v rané Křídě. Patří mezi blanokřídlý hmyz (Hymenoptera). Typickým znakem tohoto hmyzího řádu jsou dva páry blanitých křídel, zadní křídla jsou menší a ta přední je překrývají. Naopak mouchy, které se vyvinuly ve zhruba stejné době, jako včely, patří mezi dvoukřídlý hmyz (Diptera). Latinský název řádu znamená "dvě křídla". Tito tvorové jsou opravdu vybaveni pouze jedním párem blanitých křídel. Možná si myslíte, že mouchy příliš s květinami nesouvisí a mnohem více si všímají zbytků jídel a podobných předmětů, nicméně nebýt kvetoucích rostlin, pravděpodobně by zde nebyly. Je ovšem pravda, že blanokřídlý hmyz je s květinami spjat mnohem více, včetně opylování květin. To bychom se však dostali k něčemu úplně jinému. Stejně jako ale květiny změnily Křídový svět, na jeho proměně se podílel právě i hmyz. A na hmyzu mnohdy také stojí potravní řetězec. Malé mouchy a včely byly loveny maličkými ptakoještěry, primitivními ptáky nebo vzduchem proklouzávajícími dinosaury. A ti jsou pro změnu loveni většími a většími zvířaty-a tak potravní řetězec zase pokračuje. I když někdy opravdové vzdušné obry hmyz zajímat nemusí...


Omlouvám se, že je dnešní část poněkud krátká, ale chtěl jsem se o vývoji novodobého hmyzu také krátce zmínit. Příště se zase vrátíme do světa ptakoještěrů!

3 komentáře:

http://blogplateosaurus.blog.cz řekl(a)...

Je to velice zajímavé. Všiml jsem si, že Podivuhodné zprávy ze světa pravěku v počtu článků předehnaly Příběhy na vyprávění .

dinosaurss řekl(a)...

To je krásný a moc zajímavý článek.. Dal mi rozhodně mnoho skvělých informací. Parááda!!

martinoraptor řekl(a)...

Skvělý článek, nemám co dodat.

Okomentovat

Nejčtenější