středa 11. června 2014

Střet obou Amerik-část 4.-Šavlozubé kočky

Po nějakém čase je zde další část mého projektového seriálu jménem Střet obou Amerik!!! Třetí část jsem uveřejnil 29. května a řekl jsem si, že pauza byla již příliš dlouhá, a tak dnes, 11. června, pokračuji čtvrtým dílem!

Střet obou Amerik-část 4.-Šavlozubé kočky
Nejrannější kočkovité šelmy se vyvinuly v mladších třetihorách, kdy i ostatní skupiny savců začaly pomalu připomínat své dnešní potomky. Je velká pravděpodobnost, že se šavlozubci objevili na severní polokouli, případně to mohlo být trochu více na jih od rovníku v Africe. První Machairodontidi také žili právě tam. Po severní polokouli se tito dravci rozšířili rychle, během pár miliónů let. Narozdíl od dnešních dnů, tehdy byla možnost přechodu zvířat z Asie do Severní Ameriky mnohem snažší a tak ji šavlozubí tygři osídlili a stali se okamžitě vrcholnými predátory. Šavlozubý tygr sice není ten nejsprávnější název, někteří vědci raději slyší označení šavlozubá kočka nebo šavlozubá kočkovitá šelma, ale díky své dravosti jim takové jméno patří. Již v Miocénu žil v Severní Americe rod Adelphailrus a podařilo se mu přežít až ke konci oné geologické periody, téměř 5 milionů let, takže se jednalo o vcelku úspěšný živočišný druh. Před 2 miliony let se však Severní Amerika srazila s jižním gigantem. To poskytlo šavlozubým šelmám nové šance. Rychle začali rozšiřovat svá teritoria přes Centrální Ameriku, dále přes nově vzniklý Panamský most až do Jižní Ameriky. Byli mezi nimi hlavně Smilodonti-nejobávanější šavlozubí tygři vůbec, druh S. fatalis ze severu dosahoval v kohoutku výšky 100 centimetrů. Ještě větší úspěch však Smilodonti zaznamenali právě po migraci na jih. V době před 1 milionem až 10 000 lety se na jihoamerickém kontinentu vyskytoval druh Smilodon populator, který je s výškou 120 centimetrů v kohoutku největším šavlozubákem. Jeho ostatky byly odkryty téměř po celé Jižní Americe, od severu Kolumbie po střed argentinské Patagonie. Lovili tehdy ve smečkách různorodé býložravce, jež se vyvíjeli po miliony let naprosto jiným způsobem a většina z nich nebyla pro útěk či obranu před výpady dravých koček vybavena. Na severu Jižní Ameriky však žil také Smilodon gracilis, poslední ze třech známých druhů. Vyhynul však o něco dříve, než jeho populárnější příbuzný, už před půl milionem let! Nakonec v Jižní i Severní Americe většina velkých megabýložravců, jimiž se šavlozubáci živili, vyhynula kvůli klimatickým změnám. Na severu skončila před 10 000 lety doba ledová a na jih se v důsledku této změny dostalo sucho a později vlhko. Změnila se i vegetace. Pro lov menších býložravých savců, například gazel, nebyli šavlozubé kočky vůbec uzpůsobeny a tak musely jediné-vyhynout...



Chtěl bych jen podotknout, že v průběhu léta můžete očekávat více nových projektů!

3 komentáře:

blogplateosaurus řekl(a)...

Pěkné

dinosaurss řekl(a)...

Nádherně napsané, Šavlozubé kočky vždy budou mít svoje kouzlo, jsou úžasné, velkou ztrátou ale je, že už dnes bohužel neexistují.. Velice zajímavý článek!!

martinoraptor řekl(a)...

Je to moc krásně napsané a opravdu je mi líto, že už se nikde na zemi nevyskytují.

Okomentovat

Nejčtenější