středa 25. prosince 2019

Nový druh ropuchy pojmenovaný po Stevu Backshallovi!

Jedním z mých hrdinů je britský moderátor televizních pořadů o zvířatech Steve Backshall, jenž se proslavil především svými dobrodružstvími ze série Deadly, zahrnující pořady jako Deadly 60 či Deadly Pole to Pole. Když jsem zjistil, že po Stevovi byl pojmenován nově nalezený živočišný druh, jásal jsem! Je to k neuvěření, ale je to tak - po Stevu Backshallovi byla pojmenována jihoamerická ropucha z čeledi Bufonidae! Steve tuto zprávu sdílel se svými fanoušky na Twitteru před jedenácti dny, 14. prosince 2019...
Nový druh ropuchy nese název Osornophryne backshalli, a žije pouze v odlehlé části ekvádorského mlžného pralesa. Zatím to vypadá, že se nevyskytuje nikde jinde v Ekvádoru, ani v sousedních státech. Steve se v posledních měsících účastnil kampaně, jejímž cílem bylo zachránit tento rychle mizící, na faunu a flóru však bohatý ekosystém. Ekvádorský mlžný prales je jedním z nejbohatších habitatů celé země; je pro Ekvádor tím, co je samý střed Amazonie pro Brazílii... Rod Osornophryne je zastoupen celkem dvanácti druhy ropuch, počítáme-li i nově objevený druh. Vesměs jsou to malí obojživelníci, dorůstající délky maximálně 4 centimetrů od hlavy po kloaku. V angličtině se jim říká "plump toads", to zřejmě proto, že jsou hezky baculaté. Někteří lidé sice nemají ropuchy rádi, ale i tak snad uznají, že tyto malé jihoamerické druhy jsou velice roztomilé. Zvláště pak Backshallova ropucha!
V rámci kampaně, kterou Steve podporoval, a kterou iniciovala společnost World Land Trust, bylo zakoupeno a tím pádem zachráněno okolo 400 čtverečních metrů ekvádorského pralesa. Doufejme, že v budoucnu bude před kácením zachráněno ještě více! Steve letos natáčel v Ekvádoru epizodu z nové série Deadly, o které se dosud zmiňoval jen jako o další řadě Deadly 60! Je tedy možné, že se dočkáme čtvrté série tohoto úžasného seriálu? Nebo bude název nového cyklu jiný? To snad uvidíme příští rok! Jakmile se objeví více informací o nových Stevových televizních dobrodružstvích, jež náš dobrodruh natáčel tento rok po celém světě, včetně Antarktidy, samozřejmě o tom napíši!

Osornophryne backshalli

Steve Backshall - vždy usměvavý - při natáčení seriálu Deadly Dinosaurs

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější