úterý 31. prosince 2019

Konec roku 2019 - Ohlédnutí za desetiletím 2010-2019

Rok uplynul jako voda, a nachýlil se ke svému konci. Končí tak druhé desetiletí 21. století. Od zítřka už bude každý rok za číslem 20 doprovázet dvojka... Jaké toto desetiletí bylo? Dala by se o něm napsat celá kniha, ba celá série knih, z nichž každá by se věnovala jednomu z deseti posledních let. I z pohledu jednotlivých vědních oborů bylo poslední desetiletí obdobím plným nových objevů. I zaměříme-li se konkrétně na paleontologii, je prakticky nemožné popsat vše, na co se mezi lety 2010 až 2019 přišlo, a čím novým byl její svět obohacen. Byl též objeven bezpočet živoucích živočišných a rostlinných druhů, a zároveň víme, že některé druhy v tomto desetiletí nadobro zmizely z planety Země, ať už přímo či nepřímo z důvodu lidské činnosti. Jiné druhy, jež byly na počátku desetiletí na pokraji vyhynutí, byly zachráněny. Filmový průmysl rozhodně nezahálel - v posledních deseti letech byl natočen bezpočet dokumentárních filmů a seriálů o zvířatech, prehistorii a ochraně přírody. Dinosauři se dále objevovali i v dramatických filmech. A nejen to...

V posledním článku tohoto desetiletí Vám připomenu některé důležité objevy ze světů paleontologie a zoologie, podíváme se na některé výrazné případy úspěchu ochrany přírody a připomeneme si některé druhy, o něž jsme v posledních letech přišli, a navíc se podíváme do světa filmu, většinou spjatého s přírodou či prehistorií, ač zřejmě neopomenu zmínit se i o dalších majestátních a krásných dílech, jež mezi lety 2010 a 2019 vznikla.

Na rok 2010 si vzpomínám, jako by to bylo včera. Když první desetiletí jednadvacátého století dospělo svého konce, a začalo to druhé, psal jsem na svůj blog teprve několik měsíců. A nebyl jsem sám, protože mladých nadšenců do světa dinosaurů bylo opravdu mnoho. Byli jsme koneckonců všichni generací Putování s dinosaury a Prehistorického parku, Pravěk útočí a Jurský park u nás jely podobně jako dnes velké komiksové filmy (jichž jsem byl již od mala též fanouškem), byla to zkrátka ta nejlepší doba ponořit se do světa paleontologie, přírody a věd s ní spojených celkově. A přiznám se Vám, na tu dobu vzpomínám nejraději.

Jedním z velkých objevů ve světě paleontologie, jež byly světu odhaleny v roce 2010, bylo zjištění o zbarvení čínského compsognathida rodu Sinosauropteryx. Bylo zjištěno, že tento metrový teropod byl žíhaný, a jeho ocas zbarvením trochu připomínal ocas lemura, tzn. měl pruhy či prstence, konkrétně oranžovo-bílé. Později, v roce 2017, se ukázalo, že Sinosauropteryx byl dinosaurem s tzv. "zlodějskou maskou", kterou mají třeba i dnešní brhlíci. Černý pruh peří procházející kolem očí tak rozbíjel obrys hlavy dinosaura, a umožňoval mu tak skrýt se ve vegetaci. K tomu ostatně sloužil i zbytek jeho maskování.


Objev zbarvení Sinosauropteryxe však nebyl jediným překvapením. Jen krátce na to, v únoru 2010, bylo oznámeno, že byla odhalena barva původního pernatého pokryvu dalšího druhohorního živočicha, konkrétně Anchiornise z jurského období, tedy dalšího čínského opeřence. Jeho tělo bylo převážně černé, letky na křídlech byly zbarveny černobíle, přičemž pernatá chocholka na hlavě měla červenou barvu. O tomto objevu pojednával dokumentární film National Geographic s názvem Pravé barvy dinosaurů (Dinos: True Colors), který měl premiéru ten samý rok.


Pravé zbarvení bylo později, v roce 2012, zjištěno i u Microraptora (byl kovově lesklý), a v roce 2016 u Psittacosaura (odstíny hnědé), dalších čínských dinosaurů. Také fosilie Borealopelty - nejzachovalejší nodosauří fosilie vůbec - o níž se hojně psalo v roce 2017, vydala svědectví o zbarvení dinosaurů. Tento býložravec z křídové Severní Ameriky měl červenohnědý kostěnný pancíř na zádech.


Nezapomeňme také na zjištění pravého zbarvení tří prehistorických mořských živočichů - výsledky tohoto výzkumu byly publikovány v lednu 2014, a já si pořád pamatuji to ráno, kdy jsem o něm psal. Experti ze Švédska tehdy přišli na to, v jakých barvách byly 55 milionů let stará kožatka, 85 milionů let starý mosasaur a 196 milionů let starý ichtyosaur. Zatímco prehistorická kožatka byla zbarvená obdobně jako její dnešní příbuzná, dva další mořští plazi byli převážně tmaví...


Do toho přišly v tomto desetiletí i objevy některých z největších suchozemských živočichů, kteří kdy žili. V roce 2014 byl popsán Dreadnoughtus, titánský titanosaur z Argentiny dlouhý 26 metrů. V roce 2017 byl popsán Europatitan z Iberského poloostrova - měřil 25 metrů. Také španělský sauropod Soriatian či francouzská Vouvria byli docela velkými zvířaty, přece jen měřili okolo 15 metrů na délku. Skutečným gigantem byl pak Patagotitan; tento titanosaur z Argentiny z období před zhruba 100 miliony let dosahoval délky až 37 metrů. Už předtím, než byl v roce 2017 vědecky popsán a pojmenován, o něm natočil Sir David Attenborough hodinový dokumentární film, nazvaný Attenborough a gigantický dinosaurus (Attenborough and the Giant Dinosaur) z roku 2016.


Někteří dinosauři změnili v tomto desetiletí svůj vzhled. Samozřejmě ne doslova, spíše se změnil způsob, jak je na ně nahlíženo, a jak jsou rekonstruováni. Možná nejdrastičtější změny prodělal v roce 2013 Spinosaurus. Ukázalo se, že nevypadal úplně tak jako ta slavná šelma z filmu Jurský park 3, ale ve skutečnosti chodil převážně po čtyřech, opíraje se o prstní klouby, a trávil značnou část života ve vodě. Byl ještě lepším plavcem, než se předpokládalo.


Kolik úžasných objevů však bylo v tomto desetiletí učiněno! Byl popsán jeden z nejstarších, ne-li nejstarší britský dinosaurus, Dracoraptor, a to na začátku roku 2016. Opeřený "teror Hell Creeku" Dakotaraptor byl zase popsán v roce 2015. A co takový Chilesaurus, popsaný též v roce 2015? Nebo Eosinopteryx, popsaný v roce 2013? Dokonce byl na konci roku 2012 popsán Obamadon, křídový ještěr (nikoliv dinosaurus) ctící svým jménem tehdejšího amerického prezidenta Barracka Obamu. V roce 2012 byly objeveny i výrazné dinosauří rody Pegomastax, Bicentenaria, Yutyrannus... Z roku 2011 mi v hlavě uvízl především objev jednoho z nejstarších srstnatých nosorožců, druhu Coelodonta thibetana. A zapomenout nelze ani na "kopajícího sauropoda" rodu Brontomerus, jenž byl také popsán v roce 2011... Dokážete si představit, že kdybych zde vypisoval každý dinosauří rod a k němu uváděl rok, v němž byl popsán, byli bychom zde možná do konce desetiletí příštího.

I tento rok objevených rodů dinosaurů a dalších pravěkých zvířat tolik přibylo... Od dinosaurů rodů Phuwiangvenator až po Ferrisaura, od kambrického predátora rodu Cambroraster z příbuzenstva Anomalocarise až po paleocénního vrubozobého ptáka z Antarktidy pojmenovaného Conflicto.

Spousta úžasných objevů byla učiněna i ve světě současných, holocénních živočichů a rostlin. A pokud jde o zvířata, pak rozhodně nelze zapomenout na olinguita (Bassaricyon neblina). Zprávy o jeho objevu zaplavily v létě 2013 internet. To také proto, že tato lasicovitá šelma byla dlouho k vidění ve Washingtonské zoo, a byla nesprávně identifikována jako příbuzný druh olingo.


Mezi lety 2010 a 2019 bylo také objeveno 36 z celkových 139 druhů koutníků rodu Loxosceles. Podobných objevů z říše hmyzu, pavoukovců a dalších bezobratlých je tak moc, že jejich vypsání by zabralo příliš mnoho místa. Nové druhy bezobratlých jsou objevovány prakticky neustále, a tento trend bude nadále pokračovat. Vždyť kolik takových nepopsaných druhů ještě na naší planetě žije!

V roce 2016 byly publikovány výsledky výzkumu, podle něhož je žralok malohlavý druhem s nejdelší životností ze všech obratlovců. Vědci tehdy zkoumali jedince, který mohl být 272 až 512 let starý, což z něj učinilo pravého rekordmana. Je to zkrátka král dlouhověkosti.


Byla také objevena celá řada plazů. Po britském herpetologovi Marku O'Shea byl v roce 2018 pojmenován vinejš druhu Cylindrophis osheai z indonéského ostrova Boano. V létě 2017 se zase přišlo na to, že Velkou Británii neobývají tři, ale rovnou čtyři druhy původních hadů, neboť užovka druhu Natrix helvetica nebyla poddruhem užovky obojkové (Natrix natrix), ale skutečně druhem samostatným. V roce 2016 byl objeven překrásný stříbrný hroznýšovec Chilabothrus argentum z ostrova Conception Bank Island na Bahamách. A v roce 2014 byl popsán himálajský ploskolebec Protobothrops himalayanus z Tibetu. Těch objevů hadů je však mnohem, mnohem víc. Já sám jsem se o některých z nich na blogu zmiňoval, ovšem přece jen není možné, abych psal o všem... Možná jsem se v některém ze svých článků, snad v jediné větě, zmínil o palawanském varanovi druhu Varanus palawanensis, který byl dříve považován za poddruh V. salvator. Nicméně v roce 2010, tedy na samém začátku tohoto desetiletí, byl V. palawanensis uznán jako samostatný druh, endemit filipínského ostrova s tak úžasnou biodiverzitou (jedná se o největšího plaza ostrova).




V roce 2015 byl také popsán nejstarší ze všech hadů - Eophis woodi, jenž žil před asi 150 miliony lety na území Anglie. Měl pozůstatky končetin, a dodnes je to nejprimitivnější had, jenž nám byl fosilním záznamem vydán...

Co se týká ochrany přírody, status jejího symbolu, pandy velké, byl před několika lety pozměněn z "ohrožený" na "zranitelný". Poprvé od počátku 20. století začal počet tygrů ve volné přírodě stoupat, a to tedy minulý rok. Přestože je jich jen okolo 4000, zdá se, že budou nakonec zachráněni... Barrack Obama v roce 2016 schválil vytvoření největší mořské přírodní rezervace v okolí Havajských ostrovů. Antarktida téměř také skončila s velkým chráněným územím - téměř, nebýt bloku ze strany Ruska, Číny a Norska... Někteří výzkumníci tvrdí, že žijeme v období 6. velkého vymírání, jiní s tímto tvrzením nesouhlasí... Pravdou nicméně je, že jsme v tomto desetiletí přišli o úžasné živočichy, od původní australské krysy druhu Melomys rubicola, jež byla oficiálně za vyhynulou uznána letos v únoru, po druh obří galapážské želvy Chelonoidis abingdonii, jehož poslední zástupce, osamělý George, zahynul v roce 2012.



A co dinosauří dokumenty? Každý rok přibyl alespoň jeden. V roce 2010 to byl již zmiňovaný dokument Pravé barvy dinosaurů (Dinos: True Colors) a Poslední dny dinosaurů (The Last Day of the Dinosaurs), v roce 2011 seriály Planeta dinosaurů (Planet Dinosaur) od BBC a Pravda o dinosaurech (Dinosaur Revolution) od Discovery a film Putování dinosaurů (March of the Dinosaurs), v roce 2012 Planet Dinosaur: Ultimate Killers, v roce 2013 Dinosaurs: The Hunt for Life, v roce 2014 Secrets of the Dinosaur Mummy od Discovery a Bigger Than T-Rex ze série PBS NOVA, v roce 2015 Dinosauří Británie (Dinosaur Britain) od ITV, Dino Death Match od National Geographic a Dino Hunt: Canada z Eden Channel, v roce 2016 Attenborough a gigantický dinosaurus (Attenborough and the Giant Dinosaur) a Život na Zemi: Nový pravěk (Life on Earth: A New Prehistory), v roce 2017 Day the Dinosaurs Died ze série PBS NOVA, World's Best Dinosaur Fossil a Discovery of the Century: The Great Dinosaur of Japan od NHK, v roce 2018 Znovuobjevení tyranosaura (The Real T-Rex) s Chrisem Packhamem, Attenborough a mořský drak (Attenborough and the Sea Dragon) a Nebezpeční dinosauři (Deadly Dinosaurs), všechny z dílny BBC, a v roce 2019 dvoudílný dokument Amazing Dinoworld od NHK. Některé jsem možná zapomněl uvést, snad mi to prominete, je jich zkrátka mnoho...




Z přírodovědných dokumentů měla v roce 2016 premiéru série Planeta Země 2 (Planet Earth II), roku 2017 Modrá planeta 2 (Blue Planet II), o rok později Zvířecí dynastie (Dynasties) a tento rok Sedm světů, jedna planeta (Seven World, One Planet), všechny vyprávěl Sir David Attenborough, a řadí se ke špičkovým dokumentárním seriálům o zvířatech. Společnost Nigela Marvena, Image Impact, vyrobila mezi lety 2010 až 2017 celou řadu dokumentů, od Pandího dobrodružství a Nespoutané Číny po dlouho běžících Deset nejnebezpečnějších hadů a Divoké Filipíny - v roce 2018 změnila jméno na Nigel Marven Productions, a pod tímto názvem vytvořila dokument Divoký Honduras (Wild Honduras), jenž se tak stal prvním filmem z cyklu Divoká Střední Amerika. Gordon Buchanan se dále věnoval natáčení dokumentů, v nichž se vždy pokusil přidat se k nějaké skupině divokých zvířat či divokých lidí (Bear Family and Me; Tribes, Predators and Me), Steve Backshall pokračoval ve svých dobrodružstvích (Deadly, Fierce), Jeff Corwin též (v seriálech Ocean Mysteries a Ocean Treks), Irwinovi se v posledních dvou letech desetiletí vrátili na Animal Planet se seriálem Crikey! Irwinovi zasahují (Crikey! It's the Irwins), ale bylo toho mnohem víc...


Svět filmu je kapitola sama o sobě. V tomto desetiletí se však po letech čekání vrátily do kin filmy ze série Jurský park. Pořád si dobře vzpomínám na to, když Jurský park oslavil v roce 2013 20 let, a v té době se vrátil do kin ve 3D. V roce 2015 vyšel Jurský svět, počátek nové trilogie, jež pokračovala filmem Jurský svět: Zánik říše v roce 2018, a jejíž finální část vyjde v roce 2021... Dalšími filmy s dinosaury, jež vyšly v tomto desetiletí, byly Dinosaur Island, My Pet Dinosaur, Raptor Ranch a další. Prehistoričtí tvorové se koneckonců objevili i v superhrdinském filmu Aquaman z roku 2018... Právě komiksové filmy scéně dominují více než kdykoliv předtím. Tento rok se jeden z nich, Avengers: Endgame, stal nejvýdělečnějším filmem historie - překonal Avatar. A Marvel Cinematic Universe se stal za těch pár let nejvýdělečnější filmovou franšízou. DC začal se svou franšízou DC Extended Universe v roce 2013, franšíza X-Men dospěla ke konci tohoto desetiletí ke svému konci (přestože nás čeká ještě jeden film příští rok)... Dramata s tematikou pravěku, Pravěk útočí (Primeval) a Terra Nova skončily v první polovině tohoto desetiletí, jde-li celkově o cestování časem, Doctor Who dále pokračuje - desetiletí, které začalo s Mattem Smithem a pokračovalo s Peterem Capaldim končí s Jodie Whittaker, a všem se dařilo (či daří) naprosto skvěle...


Desetiletí 2010-2019 tedy končí... Bylo to skvělé období, které světu vědy, techniky či kultury mnohé přineslo...

A na co se těšit v roce 2020? Paleontologické objevy, či objevy zoologické, asi předpovídat nemohu. Sám ovšem doufám v nějaký ten objev velkého teropodního dinosaura, který nám všem nažene hrůzu. Snad bude odhaleno zbarvení dalšího dinosaura... To ale záleží na tom, zda už v současnosti výzkum s tímto cílem probíhá... Doufám, že lidé se budou chovat více ekologicky... Co se týká filmů a televizních pořadů, zde již opravdu mohu uvést, na co konkrétního se těšit. BBC údajně pracuje na novém dinosauřím dokumentu, zatím však nebylo oznámeno, čeho se bude týkat (má snad jít o onen projekt s názvem Prehistoric Planet, na kterém s BBC NHU pracuje i Apple?). Zcela jistě vyjdou tři filmy z cyklu Divoká Střední Amerika s Nigelem Marvenem, a to Divoká Kostarika, Divoká Panama a Divoká Guatemala. Je také možné, že se bude vysílat nová série Deadly se Stevem Backshallem, která se natáčela tento rok. Na Netflixu bude mít zřejmě premiéru nový CGI animovaný seriál Jurassic World: Camp Cretaceous, hned na začátku roku vyjde nová série Doctor Who, a Marvel Studios dá světu drama Falcon and the Winter Soldier. Z filmů vyjdou například Noví mutanti, Black Widow, Wonder Woman 1984, Morbius, Venom 2, The Eternals (komiksové filmy) a další... Kromě toho jsem si jist tím, že vyjdou nové knihy o dinosaurech a paleontologii... Je tedy rozhodně, na co se těšit!

Na závěr chci všem čtenářům svého blogu popřát šťastný Nový rok 2020! Doufám, že se Vám bude dařit...

1 komentář:

Martinoraptor řekl(a)...

Přeji šťastný Nový rok :)

Okomentovat

Nejčtenější