pondělí 23. prosince 2019

Jaké počasí bude letos na Vánoce a v zimě?

Každý rok od prosince 2010 přináším článek o možném počasí letos v zimě. Ta začala v sobotu, před dvěma dny, ale jak mnozí z Vás jistě zaznamenali, počasí se stále chová jako na podzim. Od Vánoc nás dělí již jediný den... Jaká je naděje, že budou letošní Vánoce bílé? A jak to bude se sněhem po zbytek zimy?

Budou letošní Vánoce na sněhu nebo na blátě?
Stačí si přečíst titulky zpráv na všelijakých zpravodajských webech. Letošní Vánoce budou nadprůměrně teplé, můžeme tedy očekávat spíše Vánoce na blátě, než Vánoce na sněhu. Je to krátkodobá předpověď, je vysoce nepravděpodobné, že by se počasí během příštích čtyřiadvaceti hodin změnilo. Posledních několik Štědrých dnů mělo buďto podobu chladného, deštivého listopadového dne nebo dne teplého, březnového. Letos bude na Vánoce hlavně pršet. Ano, bohužel to budou zase Vánoce na blátě. Sníh se dá nicméně na Štědrý den čekat na horách, což není nic neobvyklého.

Jak to bude se sněhem letos v zimě?
Celý příští týden má být podle Českého hydrometeorologického ústavu průměrná teplota 5°C, sníh tedy nečekejme. I týden poté údajně teplota neklesne pod nulu, ochladit by se mělo, dle dlouhodobé předpovědi, až v polovině ledna. Zhruba do 12. ledna se bude průměrná teplota pohybovat okolo 4°C. Podobnou zimu jsme nicméně zažili i v minulých letech (i když je pravda, že na konci prosince 2017 sníh napadl, držel se ovšem jen několik dnů). Sníh obvykle přišel až zhruba v polovině prvního měsíce v roce, a držel se někdy pouze několik dnů, jindy celé týdny (dobrým příkladem toho byly leden a únor 2017).

2019 jako jeden z nejteplejších roků v historii
Poslední léta se už tradičně umisťují na seznamu deseti nejteplejších roků v historii meteorologie. Na začátku prosince 2019 vyšlo několik zpráv, podle nichž se tento rok umístí na druhé či třetí příčce tohoto seznamu. To není zrovna dobrá zpráva. O klimatických změnách, z velké části způsobených člověkem, se stále žhavě debatuje. Zatímco současný americký prezident patří mezi odpůrce faktů o globálním oteplování, velké osobnosti jako Sir David Attenborough či Greta Thunberg se letos snažili rozšířit veřejné povědomí o tomto problému. Dokud však budou spalována fosilní paliva, dokud nenajdeme zůsob, jak získat a využít energii nějakým jiným, ekologicky nezatěžujícím způsobem (např. sluneční energii), pak bude trend globálního oteplování pokračovat. Je snadné mluvit o tom, že se musíme více snažit, když někteří politici odmítají poslouchat, co si světoví odborníci nebo široká veřejnost myslí, a co především o klimatických změnách ví. Greta je dobrým důkazem toho, že kdokoliv, kdo se snaží prosadit změnu, má šanci, ačkoliv se vždy najdou odpůrci neschopní porozumění.


Zima 2019-2020 mimo Evropu
Zatímco střední Evropa si užívá nadprůměrně teplého začátku zimy, v Britské Kolumbii, a na západním pobřeží Severní Ameriky vůbec, už hustě sněží. Dokonce i v Kalifornii museli na konci listopadu uzavřít některé silnice kvůli sněhové bouři.

Zvířecí a rostlinná aktivita v ČR
Havrani letos přiletěli včas, v době okolo poloviny října, jak to má být. I chování ostatních zvířecích druhů se letos na podzim a na začátku zimy nezdá býti výstředním. Naopak rostliny jsou z neustále se střídajícího jarního a podzimního počasí dosti zmatené. Šeříky i "zlaté deště" rozkvétaly, alespoň v oblasti, kterou obývám, ještě v listopadu.

Doufám, že se Vám tento "předpovědní" článek líbil. Co si myslíte o začátku letošní zimy vy? Překvapilo Vás nepříjemné počasí, nebo jste ho očekávali? Sníh nakonec tuto zimu jistě napadne, tak tedy nezapomeňte vyrazit do lesů, až se tak stane, a užijte si ho!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější