čtvrtek 31. října 2019

Nový druh broučka pojmenovaný po Gretě Thunberg

Nově popsaný druh broučka z čeledi pírníkovitých (Ptiliidae) je již druhým zvířetem v řadě pojmenovaným po slavné osobnosti, která proslula svým pohledem na změnu klimatu. Tím prvním druhem, jenž byl popsán minulý rok, byl obojživelník druhu Dermophis donaldtrumpi; v ohrožení tento panamský červor zabořuje hlavu do písku, jako pštros, nebo snad i obdobně jako Donald Trump, jehož postoj ke klimatické změně i k environmentálním problémům celkově je až překvapivě podobný. Naopak nový druh pírníka, Nelloptodes gretae, nese druhové jméno na počest Grety Thunberg, odvážné švédské aktivistky, jejíž jméno v současné době v souvislosti s klimatickými změnami padá neustále. Michael Darby, který nový druh hmyzu popsal, řekl, že na něj Gretina práce udělala velký dojem. Rozhodl se vzdát poctu jejímu výjimečnému příspěvku v otázce ochrany životního prostředí... Tento druh byl poprvé objeven Williamem Blockem v Keni ve východní Africe už v 60. letech minulého století, své rozsáhlé sbírky hmyzu, včetně toho východoafrického, pak daroval Přírodovědeckému muzeu v Londýně v roce 1978. Nelloptodes gretae čekal na znovuobjevení v depozitáři celá desetiletí. To u hmyzu vůbec není překvapivé; kolik druhů, jež dosud nebylo popsány, baží po svém znovunalezení v podobných místech? Pírníkovití obecně nejsou příliš dobře prozkoumanou skupinou hmyzu. Důvod proto je také ten, že jsou velice malí a nevýrazní. Třeba toto drobné uznání přivede další generace entomologů k většímu zájmu o pirníkovité. Fakt, že tento drobný brouček s copánkovitými tykadly byl pojmenován podle Grety, tomu může dosti pomoci... Podle mě je naprosto skvělé, že byl po Gretě pojmenován jeden živočich, a jen doufám, že jich bude víc. Přece jen tolik lidí, kteří by se tak významně zasloužili o aktivismus na poli ochrany životního prostředí, není, a Greta si takovou poctu rozhodně zaslouží!

2 komentáře:

Čtenář řekl(a)...

Po Donaldu Trumpovi by nemělo být nic pojmenováváno, protože si to Donald Trump nezaslouží. Po Gretě je možné pojmenovávat, protože její odvaha a odhodlání jsou úctyhodné.

HAAS řekl(a)...

[1]: S tím docela souhlasím. :-D Akorát, že s tím Trumpem to byl takový žertík toho herpetologa, který minulý rok onen druh červora popsal. Prostě zvíře, které strká hlavu do písku před nebezpečím... tak jako Trump strká hlavu do písku před klimatými změnami. :-D

Okomentovat

Nejčtenější