čtvrtek 24. října 2019

Akihiko Yukimura a Roger Neill - Ace postavy v Lovcích kryptidů

Ace Week je v plném proudu, a já se v jeho rámci rozhodl napsat něco více o dvou ace postavách z Lovců kryptidů - o Akihiku Yukimurovi a Rogeru Neillovi. Proč se zmiňovat o tom, kým vlastně jsou, a jaká je jejich orientace? Reprezentace je velmi důležitá, a přestože tolerance vůči LGBTQ+ komunitě, alespoň doufám, roste, většina lidí ani neví o tajemném písmenu A, které se mezi hlavními iniciálami mnohdy objevuje (LGBTQIA). To totiž kromě "allies" značí asexuály, tedy ace. Většina lidí se s tímto termínem nikdy nesetkala, a proto mu ani nerozumí. Ale i tak nějak se podvědomě ví, že existují lidé, kteří, když to napíši takto obecně, se o rozmnožování nezajímají a nic je k tomu neláká. Určitě jste se setkali s takovými postavami ve fikci, a to nejen na tomto blogu. Čas od času se prostě objeví někdo, kdo se víc zajímá třeba o klonování dinosaurů nebo o počítačové hry, než aby jej zajímalo, jak přispět k lidské populaci. Navíc to neznamená, že by takový člověk neměl zájem o vztahy. Máme koneckonců šest odlišných typů přitažlivosti, není to tak? U ace lidí se nevyskytuje pouze fyzická přitažlivost, zatímco ostatní, jako romantická či estetická, třeba ano, anebo také ne. To už záleží na určitém jedinci... Když se tak nad tím zamyslíte, kolik postav v příbězích na tomto blogu bylo ace? George McCann z Džungle času, Dan Jameson - Správce dinosauřího parku, jeho spolupracovník, velký dobrodruh Oliver Marsh, a teď třeba i Akihiko Yukimura a Roger Neill v Lovcích kryptidů... Nikdy se ani nezmínili o možnosti mít vlastní potomky, prostě se vždy věnovali svým zájmům, a to maximálně...

Letos, jako už několik let za sebou, slavíme mezi 20. a 26. říjnem Ace Week. Je to velká událost, a příležitost oslavit pokrok v toleranci ace komunity, kterou tvoří 1 až 3 % populace této planety (jde tedy o docela velkou menšinu lidí). Nakonec ale přece jen nese to nejdůležitější poselství: každý z nás by měl být tolerován, ať už jsme kýmkoliv. Je úplně normální být ace, gay, hetero, bi... Vždyť i samotná evoluční biologie nám to potvrzuje, tak není důvod, aby se lidé navzájem nesnášeli jen kvůli své identitě.

Přesně to si myslí i Fahad Ghazalli z Lovců kryptidů, vůbec první otevřeně gay postava v mých příbězích, ale rozhodně ne poslední. Lovci kryptidů jsou příběhem s různými LGBTQ+ postavami (na konci 3. série jsme se dokonce v rámci tohoto příběhu "podívali" i na Philadephia Pride, zkráceně Philly Pride). Ovšem tento článek se snad trochu více zaměří na Akihika a Rogera, o kterých bylo v příběhu už mnohokrát naznačeno, že jsou ace (jen to takto nikdy nebylo uvedeno, tedy kromě článku Lovci kryptidů 3: Postavy (1) z 1. července 2019).

Akihiko Yukimura je demiheteroromantický ace. Je to drsňák, kterého v podstatě zajímá jen boj a hledání kryptidů. Kdysi dávno se zamiloval do jisté Japonky, ale ta byla zavražděna, a to nikým jiným, než poskokem nenáviděného Zhou Lena (hlavního nepřítele Lovců kryptidů v 1. sérii; objevil se i v paralelní dimenzi ve 3. sérii). Akihiko už se nikdy jindy o nikoho jiného podobně nezajímal. Kdyby ovšem s někým navázal kontakt, možná by si ho oblíbil... Jinak je Akihiko skvělý spolupracovník a kamarád, koneckonců proto ho Roger s Fahadem, další dva členové "bojové trojky" Lovců kryptidů mají tolik rádi. Jak se ukazuje ve 4. sérii, již právě píši, je to ten typ chlápka, který prostě ve volné chvilce vytáhne plechovku s pivem, napije se, řekne něco rádoby sarkastického, případně, je-li naštvaný, někoho chytne pod krkem... Někdy se dokáže rozzuřit, ale to už je věc jeho osobnosti. Akihiko je rozhodně dobrým člověkem, a když zrovna nepracuje s Lovci kryptidů, prohání se po ulicích Tokia jako maskovaný bojovník se zločinem...

Roger Neill se identifikuje jako aromantický ace. Je to bezproblémový, starší chlapík, vlastně nejstarší člen Lovců kryptidů. V příběhu "Co se takhle jednou přihodilo Rogeru Neillovi při cestě do Guatemaly" z července 2019 jakožto vypravěč uvedl, že strávil značnou část svého života se svým psem, jenž byl jeho nejlepším kamarádem. Nedlouho po jeho smrti se vydal na misi do Číny, byl uvězněn ve sklepě Zhou Lenovy vily, pak přišel Jack Owen, a osvobodil ho... A Roger tak získal nové přátele, zvláště tedy Akihika a Fahada, ale taky Pierra, malého Tatzelwurma, Pauline... Je to rozhodný, odvážný člověk, a pro své přátele by se klidně rozkrájel... Ale nikdy nepocítil touhu s někým chodit či tak něco. Není to samotář, je rád mezi lidmi, ale je prostě single - it's his nature.

Ale s ace postavami se setkáte nejen v příbězích na blozích jednoho nadšence do pravěku a přírody. Co třeba takový Sherlock? Jughead Jones v populárním americkém komiksu pro mládež s názvem Archie? Indická superhrdinka Tremor z DC Comics? Člověk taky nemůže jen tak zapomenout na ten marvelácký komiks, ve kterém se kamarádi Steva Rogerse (Captain America) snažili přesvědčit svého přítele supervojáka, aby si s někým vyšel, a on prostě neměl zájem... Celý tento článek, který nakonec ani tolik nepojednával o Akihikovi a Rogerovi z Lovců kryptidů, jako spíše o aceness, bych zakončil parafrází, až složeninou, závěru coming outu jedné šestnáctileté ace studentky a slov Profesora X v komiksovém filmu X-Men 2: "We're asexual, and we're here to stay."

3 komentáře:

proteus řekl(a)...

Blogorgonopsid oficially ACESPACE :)

$@!uuya$@! řekl(a)...

Super!

Dave řekl(a)...

Líbí se mi, že zmiňuješ X-Meny. 8)

Okomentovat

Nejčtenější