sobota 29. listopadu 2014

Z čeho se vůbec vyvinuli hadi?

Včera jsem se rozhodl, že bych během dnešního dne mohl na blog přidat nějaký článek o pravděpodobném zrodu nejprimitivnějších hadů, jenž bude zároveň trochu předcházet novému seriálu, se kterým již také brzy začnu... Snad si tedy tento článek užijete!

Hadi dnes patří mezi nejpopulárnější skupinu plazů a po celém světě se těší velké oblibě. Jen málo lidí ale ví, jak tito šupinatí tvorové vůbec vyvinuli, a kdy se také na Zemi objevili zcela poprvé. Pravda je taková, že paleontologové a herpetologové si nejsou příliš jisti tím, jak staří hadi skutečně jsou. Důvod je jednoduchý: Hadí kostru tvoří malé, křehké kosti, z nichž mnohé ani nepodlehnou procesu fosilizace, a během milionů let se prostě mezi horninami ztratí úplně. Přesto však víme, že se první hadi objevili na naší planetě už někdy před 112 miliony lety, v období rané Křídy. Mezi nimi padají jména jako Pachyrhachis, Najash, Archaeophis či Eupodophis. Jednalo se o velice primitivní hady s tělem již zcela hadovitým-dnešním hadům již odpovídaly mnohé znaky, včetně lebky, obratlů... Patrná je jen jediná rozdílnost-tito prvotní hadi totiž měli končetiny. Může nám zrovna tohle pomoci k odhalení jejich původu? Vědi si pořád nejsou příliš jisti, zda jejich odhady vůbec jsou správné, i tak se jim ale povedlo sestavit dvě možné hypotézy. Obě mají stejný základ, jelikož hadi patří mezi šupinaté plazy, kam řadíme také ještěry, a zrovna takoví ještěři typu varanů, varanovců a korovců se hadům podobají nejvíce. Mohli být zrovna takoví plazi předky hadů? První hypotéza tvrdí, že tomu tak mohlo být. Varani jsou občas nazýváni "hrabavými ještěry", jejich velké končetiny se silnými drápy se k hrabání výborně hodí. Pokud se plazi tohoto typu v období Křídy zdržovali při zemi, byly by jámy jejich nejlepším možným úkrytem před dravými dinosaury. Teoreticky by to bylo skutečně možné. Rod Najash známý z Argentiny, z doby před asi 90 miliony lety, byl vybaven pouze dvěma končetinami a šlo o typického suchozemského hada...


Druhá hypotéza, jak již bylo zmíněno, vychází ze stejného základu, totiž že předky hadů byli ještěři. Někteří paleontologové však za mnohem vhodnější předchůdce dnešních beznohých šupinatých považují starodávné mořské plazy mosasauridů. Možná právě tito vrcholní predátoři Křídových moří a oceánů mohli položit základ nové skupině. Mosasauridi samozřejmě měli velmi blízko k varanům, podstatě s nimi patřili a patří do skupiny Varanoidea, podle určitých domněnek se však první hadi vyvinuli spíše pro život v moři, než pro život na souši, a tak by byli mosasauridi ideálními kandidáty k rozluštění této hádanky. V některém se totiž první hadi podobají právě svým možným vodním předchůdcům. V dnešní době na Zemi žije spousta mořských hadů, nemohli by právě i oni podat náležité důkazy o své evoluci? A co když se nakonec hadi vyvinuli oběma způsoby, až nakonec vznikla jediná skupina? Nikdo neví, hadí evoluce je prostě plná tajemství, která ještě musíme odhalit...

Doufám, že se Vám tento článek líbil, pokud ano, komentujte a hodnoťte pod článkem hvězdičkami. Nový seriál, který se ze začátku možná bude zabývat podobnou tématikou, očekávejte již brzy!

5 komentářů:

HAAS řekl(a)...

Co myslíte, z čeho se podle Vás vyvinuli hadi?

Martinoraptor řekl(a)...

Hezké. Osobně si taky myslím, že se vyvinuli na souši.

HAAS řekl(a)...

[3]: Vtipné je, že jsem nikde nepsal, že nějaký projekt o hadech bude.

dinosaurss řekl(a)...

No teda, to je velmi zajímavé téma.. také si ale myslím, že spíše pocházejí ze souše :-)

Ankylosaurus řekl(a)...

No, těžko říct. Možná ale je pravděpodobnější že pochází ze souše. Možná totiž, že právě oni byli předchůdci mosasauridů.

Okomentovat

Nejčtenější