čtvrtek 13. listopadu 2014

Synapsidi

Před nějakou dobou jsem začal psát o podtřídách plazů sestavených dle tvaru jejich lebek. Již 27. srpna zde proběhl díl o Anapsidech, 16. září část o Euryapsidech a nyní jsou tu konečně slibovaní Synapsidi!!!

Sestavili jsme si již značnou část rodokmenu plazů. Představili jsme si nejprimitivnější podtřídu ze všech, skupinu Anapsida, do které patří želvy. Poté přišla řada na podtřídu Euryapsida, do níž patřila značná část prehistorických mořských plazů. Zatímco anapsidé nebyli vybaveni žádnou spánkovou jámou, euryapsidi už jednu měli, přece jenom ale ještě byla malá. Jako poměrně významná a druhově rozmanitá podtřída však dále následují synapsidi. Tito tvorové, pro něž se také mezi odborníky vžilo pojmenování "therapsidi", se převážně podobali savcům. Díky tomu si také vysloužili jednoduché a oblíbené jméno-savcovití plazi. Věřte však či ne, skutečný název Synapsida znamená "tavená klenba", zatímco Theropsida "savčí tvář" (obě označení z řečtiny). Synapsidi však nebyli plazi jen tak ledajací. Vyvinuly se mezi nimi formy, které byly předky dnešních savců. I ti mezi synapsidy patří, zatímco pozůstalí plazi dneška, od krokodýlů přes šupinaté až po želvy, se mezi ně neřadí. Charakteristikou synapsidů není jen to, že podle všech výzkumů nešlo o amnioty (vejce kladoucí tvory). Jsou to jednak třeba i zuby, poněvadž ty se mohou jednotlivě lišit, základním rozlišovacím znakem je ale opět lebka. Savcotvární plazi byli a jsou, stejně jako euryapsidi, vybaveni pouze jednou spánkovou jámou. Avšak narozdíl od již uvedených mořských plazů, spánková jáma těch savcovitých se nachází ve spodní části lebky, jde tedy o tzv. spodní spánkovou jámu. Poblíž se nacházejí přídavné úpony pro silnější čelistní svalstvo. Podle všech výzkumů se první synapsidi objevili v průběhu Karbonu, mezi ty nejprimitivnější se řadí Archaeothyris, podivná ještěrka, která žila v kanadském Novém Skotsku před 306 miliony lety. Jejími potomky však byla velká skupina savcům podobných plazů, mezi ně patřili i známí Edaphosaurus a Dimetrodon-tvorové s termoregulační plachtou na zádech. Během Permu se skupina značně rozvinula, ovšem v druhohorách byli naši předci, v důsledku vlády dinosaurů a dalších diapsidů, nuceni zmenšit svá těla a žít ve stínu skutečných obrů. Teprve po masovém vymírání před 65 miliony let, kdy do Země narazil obří meteorit, se synapsidům, vyvinutých do primitivních savců, otevřela cesta ke slávě a ovládnutí planety...




Mnohé informace při psaní tohoto článku mi byly zajištěny pomocí knihy "Dinosauři objevy druhy zánik". Příště očekávejte úspěšné Diapsidy!!!

5 komentářů:

dinosaurss řekl(a)...

Velmi povedený, skvěle naučný a také interesantní článek, krásné!

HAAS řekl(a)...

[2]: Aha, díky za upozornění. :-)

martinoraptor řekl(a)...

Skvělé.

dinosaurss řekl(a)...

[2]: To jsem ani nevěděl, dobré info..

Ankylosaurus řekl(a)...

Moc pěkný článek :). Avšak s jednou věcí nesouhlasím. Synapsidi nejsou plazi, plazi totiž patří do skupiny sauropsida. Jinak je to však velmi povedený článek :).

Okomentovat

Nejčtenější