úterý 26. března 2019

Dvě uštknutí pakobry páskované

Dnes jen krátce napíši o dvou incidentech, o kterých bylo před několika hodinami poprvé psáno na internetu... Pakobra páskovaná, nazývaná anglicky tiger snake, je australským hadem z čeledi korálovcovitých. Patří mezi deset nejjedovatějších hadů světa a každý rok uštkne značné množství lidí, i když nepatrné množství z nich se vůbec ocitne na kraji života a smrti. Možná víte, že jedna statistika z roku 2016 uvedla, že od 70. letech zabili více lidí v Austrálii koně než jedovatí hadi... Každopádně v neděli došlo k dalšímu uštknutí pakobry páskované v australském Cranbourne. Žena jménem Anne přišla do koupelny a šlápla na něco šupinatého - byla to právě pakobra, kterou do lidského obydlí nejspíš přilákali hlodavci žijící v jeho okolí. Had v sebeobraně uštknul a Anne musela být přepravena do nemocnice ve Frankstonu. Byl jí však podán protijed a nyní je již v pořádku... Hned několik hodin nato se v médiích objevila zpráva o dalším člověku, který měl bohužel nepříliš příjemný zážitek s tímto druhem hada. Tentokrát jde však o chytače hadů Darrena Keillera, který byl však uštknut hadem již minulou středu, tedy 20. března. Keiller přemisťuje nebezpečné divoké hady z domovů lidí obývajících město Geelong v australském státu Viktoria. Při jedné takové akci byl uštknut právě pakobrou páskovanou, jež dokáže být přinejmenším v sebeobraně značně agresivní... Také mu byl podán protijed, a přežil... Je to právě dostupnost protijedu, co znamená, že australští hadi zabili v posledních desetiletích tak málo lidí. Pokud si myslíte, že Austrálie Vás chce jen zabít, myslete na to, že nejjedovatější had na světě, tajpan Oxyuranus microlepidotus, ještě nikdy nikoho nezabil!

Toto byl jen takový kratší článek o dvou incidentech, o kterých si případně můžete přečíst víc na anglojazyčných webech, zvláště na těch australských... Zítra možná napíši popis Taxodia, tisovce.

1 komentář:

Safaripark team řekl(a)...

Moc pěkný had a prima článek, asi bych měl přiložit ruku k dílu a posílit australskou expozici v mém safariparku. Hadů jsem ještě moc nevymodeloval. :-)

Okomentovat

Nejčtenější