neděle 26. února 2017

Úžasné objevy ve světě přírody

Jelikož v posledních několika dnech bylo ohlášeno hned několik významných zoologických objevů, rozhodl jsem se sepsat si je do jediného článku...

Prvním velkým objevem je nález nového druhu primáta v západní Africe! Galagoides kumbirensis (podle lesa Kumbira v Angole) je název pro tuto kombu, která je podle vědců opravdovým gigantem mezi malými primáty! Měří totiž 17 až 20 centimetrů na délku, a to je mezi kombami opravdu dost. Je možné, že česky se jí bude říkat komba angolská, jelikož se vyskytuje právě v této zemi. Studium primátů dosud v Angole zaostávalo, což je důvod, proč si nového druhu povšimli až nedávno. Od roku 2000 je to teprve pátý druh primáta popsaný na africkém kontinentu, a zároveň teprve druhá komba. Komby, nebo také galago, se v afrických pralesích vyskytují celkem hojně. Důvodem objevů nových druhů je především fakt, že bývají často považovány třeba jen za poddruh už popsaného druhu, ovšem pak se potvrdí, že tomu tak není a jsou samostatným druhem. Pralesy Afriky navíc ještě mohou skrývat další nepoznané savce. Objev nového druhu komby ale není tak šokující, jelikož tito malí primáti jsou neuvěřitelně rozmanití a mezi těmi, které už známe, stále lze najít nový druh... Prales Kumbira, sahající až k angolskému pobřeží, je bohužel značně ohrožen. Mezi lety 2001 až 2014 se ho ztratilo 5 procent zejména kvůli nadměrnému farmářství spjatém s kácením lesů. Doufejme, že se ho podaří zachránit, stejně jako jeho majestátní obyvatele, skutečné obry mezi kombami! Za informace vděčím webu Mongabay.


Předevčírem se na internetu začaly objevovat zprávy o podivném živočichovi, jenž byl vyplaven na pobřeží Filipín. Jedná se pravděpodobně o hlubinného tvora. Jeho nehybné tělo je celé pokryto zvláštní srstí. Těmto s těží identifikovatelným živočichům se často říká "globster". Kdysi dávno bylo například cosi podobného vyplaveno na pobřeží Tasmánie. Co však může tento neuvěřitelně podivný živočich být? Proč nemá hlavu ani ocas? Je to snad zvíře, které obývá hloubky a je přežívajícím zástupcem skupiny bezobratlých živočichů, kteří mořskému dnu vládli v období Kambria? Někteří by možná řekli, že ano. Úsudek mnoha lidí by byl: "Je to nový druh zvířete!" Tento skvělý nález však není nálezem nového druhu, ale spíše skvělým pohledem na dekompozici těl mořských savců. Lucy Babey z ORCA (pro více informací navštivte orcaweb.org) potvrdila Newsbeatu a BBC, že jde o mršinu mořského savce, nejpravděpodobněji velryby. Tato mršina měří šest metrů, buď jde tedy o velrybu nebo o dugonga. Důvod, proč zvíře nemá ocas, je jednoduchý: již odpadl. Ale velryby a dugongové přece nemají srst? Jak toto vysvětlit? Odpověď je jednoduchá: protože je tato mršina v rozkladu, rozpadají se i svalová vlákna. Kvůli tomu pak, možná i v koncentraci s vodou, působí jako srstnatý pokryv těla. Podivný "globster" tedy není tak podivným, jak se může zdát. Přesto je na takové tělo zajímavý pohled. Zvíře bylo na pobřeží vyplaveno zřejmě kvůli zemětřesení, jež způsobilo velký příliv...


Třetí objev popsaný v tomto článku byl ohlášen 10. února National Geographic. Psohlavec Cropaniův byl v brazilské přírodě spatřen po 64 letech! Tento hroznýšovitý had, žijící na stromech a blízký příbuzný psohlavců zelených či dalších stromových hroznýšů, byl popsán a pojmenován v roce 1953. Od té doby jej v Brazilském Atlantickém lese nikdo neviděl. Někteří si už mysleli, že jde o vyhynulý druh. Atlantický les v brazilském státě Sao Paolo se bohužel rapidně zcvrkává. Těžba dřeva je zde intenzivní. Psohlavec Cropaniův (Corallus cropanii) je nyní nejvzácnějším hroznýšovitým hadem na světě. Tento 1,5 metru dlouhý, nejedovatý had, živící se buď ptáky, nebo savci a zabíjející je škrcením, a zároveň had, který jako všichni jeho příbuzní přivádí na svět živá mláďata a je vybaven tepločivnými jamkami, však dokáže člověka skutečně překvapit. Vždyť někteří už ani nedoufali, že jej uvidí! Případ psohlavce Cropaniova je vzácností, ale ne extrémní raritou. Minulý rok v létě se objevily zprávy o tom, že překrásně zbarvený papoušek ara škraboškový byl v brazilské přírodě spatřen poprvé po 15 letech! Byl už též považován za vyhynulého v divoké přírodě (v zajetí naštěstí existují chovné populace, před dvěma lety jich takto žilo asi 100), pak se však ukázalo, že několik z nich stále divoce přežívá... Snad všechny tyto druhy ochráníme! Nezapomeňte, že každý z Vás může pomoci!

Do komentářů můžete napsat, co si o těchto objevech myslíte... Pokud se Vám článek líbil, komentujte též!

3 komentáře:

Bleskobleska řekl(a)...

Zajímavý článek :3

Martinoraptor řekl(a)...

Velmi zajímavý článek. Tuším v úterý jsem o té mršině náhodu četl a celkem mě bavily komentáře těch lidí ("to je Falco z nekonečného příběhu"). Jinak mě velice potěšila třetí zpráva, to je novinka - snad zůstane mezi žijícími druhy ještě nějaký ten čas.

dinosaurss řekl(a)...

Krásný článek!!

Okomentovat

Nejčtenější