středa 15. února 2017

Putování s pravěkými monstry, 1. epizoda


V roce 2005 byl natočen další seriál ze série Putování s... Tato série, Putování s pravěkými monstry, vyrobená společností Impossible Pictures pro BBC a Discovery Channel, ukazuje, jak vypadala naše planeta předtím, než se vyvinuli majestátní dinosauři. Tito úžasní živočichové, ryby, obojživelníci, plazi či hmyz, kteří vládli Zemi před nimi, byli stejně tak úžasní. Na DVD bylo Putování s pravěkými monstry: Život před dinosaury vydáno jako ucelený 90 minut dlouhý film. Původně byl ale vysílán jako trilogie. Každý díl trval 30 minut. V prvním dílu se podíváme do světa, ve kterém naši předkové bojovali o přežití...

Zpočátku nás první epizoda zavádí do období Kambria před 530 miliony let. Na souši ještě nic nežilo, ale v oceánu-to už je odlišný příběh... Život se postupně vyvíjel po miliony let. Moře byla plná jednoduchých tvorů jako byly medúzy, i složitějších živočichů, od trilobitů po mocného Anomalocarise. Uvidíte také souboj dvou Anomalocarisů, který pro jednoho z nich skončí téměř tragicky. Vytékající krve a ran v jeho pancíři ale umějí využít drobouncí obratlovci, Haikouichthysové. Jsou to naši dávní předkové. V Putování s pravěkými monstry je ukázáno, jak se tato zvířata vyvíjela ve větší a přizpůsobivější živočichy. Haikouichthys se tak vyvine do Cephalaspise, ryby žijící v silurských mořích. Jeden Cephalaspis musí nejprve uniknout hladovému Brontoskorpionovi, který ho pronásleduje po mořském dně. Kromě toho se ale v této části první epizody seznámíte i s prvotní suchozemskou rostlinou, Cooksonií. Její model je v tomto seriálu výtečně ztvárněn. Zároveň se dozvíte, jak využívala slunečního svitu i v horkých pouštích. Cephalaspisové dále putují do vnitrozemí. Ve sladké vodě nakladou jikry, ale nic nebude bez obětí. Jejich staří nepřátelé Brontoskorpiové připraví mnoho z nich o život. Cephalaspisovi potomci se ale jednou stanou dominantními predátory na souši. Třetí příběh Vám ukáže, jak žil obojživelník Hynerpeton v období Devonu. Velcí členovci se smrskli a sloužili jako potrava pro tohoto půl druhého metru dlouhého obojživelníka. Ryby však v těch dobách byly nepřáteli našich předků. Hynerpetoni museli čelit obrovským Hynériím, z nichž jedna mimořádně důvtipná se v tomto dílu též objeví. Dokonce použije své mohutné ploutve k tomu, aby se vyškrábala na souš a poplašeného Hynerpetona chytila mezi zuby... Na rozdíl od Putování s dinosaury a Putování s pravěkými zvířaty ukazuje tento seriál i vnitřní orgány různých zvířat. Díky tomu se Vám naskytne pohled na mozek primitivních ryb nebo na plíce Hynerpetonů. Na konci tohoto dílu se už obojživelníci vyvíjejí v plazy, jejich vajíčka získávají tvrdou skořápku a mohou být kladena na souši. Vrací se však staří nepřátelé... Členovci jsou zpátky!

Zvířata vystupující v této epizodě: Medúza, Anomalocaris, Haikouichthys, Redlichia (trilobit), Cephalaspis, Brontoscorpion, Pterygotus, Cooksonia (rostlina), ortokon, mořské houby a ježovky, Hynerpeton, Hyneria, Stethacanthus (popsán jen jako žralok).

Nebude to trvat dlouho a napíši popis druhé epizody Putování s pravěkými monstry!

3 komentáře:

Maty26 řekl(a)...

Putování s pravěkými monstry mám na CD a je to super dokument :) Ale o tom, že je na díly jsme nevěděl :D

Ankylosaurus řekl(a)...

Já také původně nevěděl, že je na díly, až když ho začali dávat na Prima ZOOM jsem zjistil, že je rozdělen :D.

dinosaurss řekl(a)...

Je to naprosto úžasné..!!

Okomentovat

Nejčtenější