pátek 15. dubna 2016

Správce dinosauřího parku - Plavání s mořskými plazy

Dan Jameson přináší novinky z Dinosauřího parku a jeho okolí! Setkal se, jakožto správce této obdivuhodné rezervace a možná budoucí atrakce, s něčím novým a nebezpečným?

Plavání s mořskými plazy

Kvůli několika událostem, provázenými skutečným nebezpečím, se během týdne opět ukázalo, že Oliver Marsh je nesmírně silným člověkem, schopným přežít snad cokoliv. Na Tedův ostrov byl opět pozván nějaký vědec, američan, jenž je jedním ze světových odborníků na mořské plazy. Studuje hlavně mosasaury, veliké mořské predátory blízce příbuzné suchozemským varanům. Patřili mezi nejhrozivější pravěké obludy všech dob. Oliver a jeho vědecký společník vzali v pondělí velký člun, najali si čtyři další pomocníky, z nichž jeden byl profesionální potapěč, a vydali se na moře. Zastavili až asi tři kilometry před severním pobřežím Isle of Die. Nejprve zkoumali, zda se v těchto dost hlubokých vodách něco nachází. Paleontolog chtěl především vědět, zda v těchto místech nepřebývají mosasauridi. Přijel s domněním, že existence těchto tvorů ve vodách Isle of Die je nejistá, proto byl velmi mile překvapen, když jej Oliver informoval o nedávném, avšak tragickém případě. Tehdy se v jedné laguně na Fidži asi dvacet lidí střetlo s Halisaury, malými mosasauridy. Výsledek byl děsivý, všichni totiž zemřeli, a následoval hrozivý hon na tato dravá zvířata. Vědec se pak o Halisaury hodně zajímal a Oliver mu celý příběh převyprávěl. V hlubokých vodách toho muži moc nenalezli. Podařilo se jim sice chytit rybu, o které se Oliver s odborníkem tvrdili, že jde o vyhynulý druh, jinak však nic. Až skutečně v pobřežních vodách připravili kyslíkové bomby, oblékli se do neoprenů a pak skočili do teplých vodých Pacifického oceánu. Při ponoru jim asistoval potapěč, stejně jako oni vybaven elektrickými kleštěmi a nožem. Vědec si s sebou vzal speciální sáčky na odběr vzorků pod vodou. Na první setkání s mořskými plazy se nemuselo čekat dlouho. Tříčlenná skupinka zahlédla skupinu menších plesiosaurů pátrajících po rybách. V tu chvíli se splnil vědcův celoživotní sen. Konečně si mohl zaplavat s tvory, které od dětství obdivoval. Další mořští tvorové už ale nebyli tak přívětiví...

Asi půl hodiny po začátku ponoru nalezli ti tři mrtvolu Ichtyosaura. Byla tvořena pouze polovinou jeho těla, včetně hlavy. Zevnitř byl překousnutý ryboještěr vyžrán skoro na kost. Bylo jasné, že ho napadli nějací predátoři a většinu jeho těla pak spořádali. Odborník na mořské plazy odebíral vzorky masa z mršiny, zatímco Oliverovi to nedalo, aby nezjistil, co byli útočníci zač. A pak se to stalo! V dálce zahlédl skupinku plazů podobných varanům s velkými ocasními ploutvemi. Než se stačil nadát, všimli si i oni jeho a v několika vteřinách už proplouvali kolem něj, chňapajíce po něm čelistmi plnými zubů. Oliver prý neměl takový strach, byl totiž vybaven elektrickými kleštěmi. Problém byl v tom, že ho mosasauridi izolovali na jednom místě. Když jednoho z nich praštil elektrickým proudem, ocitly se kleště v čelistech jiného jedince. Teď byl Oliver bezbranný! Zbytek skupiny dravců pak našel i potapěče s vědcem, ale ti rychle vypluli na hladinu a ocitli se v bezpečí člunu. Oliver měl však v rukávu ještě jednu zbraň. Byl si jist, že zvířata jsou celkem plachá, a tak po jednom z těch mosasauridů rychle vyplul a chytil ho za čelisti, jako se to dělá s krokodýli. Další příslušníci tohoto drzého druhu se zalekli a dále si udržovali odstup, vyděšený a na chvíli chycený jedinec se po propuštění vzdálil na nějakých třicet metrů. Oliver měl štěstí, i když mi řekl, že toto byl opravdu velký risk. Kdyby tito tvorové nebyli tak plaší, rozervali by ho na kusy. Jistě to byli oni, kteří zabili Ichtyosaura. Oliver se poté dostal ke člunu, ze kterého jej už jeho přátelé vyhlíželi. Byla to děsivá akce... Jen škoda, že jsem u toho také nemohl být. Určitě to muselo být skvělé dobrodružství!

Snad se Vám tato část líbila... Další díl Správce dinosauřího parku příští týden v pátek!

2 komentáře:

fotkyprirody řekl(a)...

ale rychlo rozmyslaj lebo suťaz konci 20.4.2016

Ankylosaurus řekl(a)...

Ahoj, už je u mě na webu vyhlášení soutěže :). Jinak koukám, že tu máš zajímavé články, snad se k nim brzy dostanu (ve středu už bych měl mít klid od práce - teda jak se to vezme, to pro změnu začnu psát 10 nejnebezpečnějších hadů :D, ale čas si na Tebe udělám).

Okomentovat

Nejčtenější