středa 13. dubna 2016

Pravěk v Čechách-Český Discosauriscus

Po několika dlouhých měsících se opět vrací projekt Pravěk v Čechách! Nevím, jak často budu vydávat články takto zaměřené, protože o české prehistorii toho bylo hodně řečeno už v předchozích částech, ale rozhodně s ním nechci skončit. Nyní se ale podíváme na jednoho starodávného středoevropského tvora!

Rod: Discosauriscus,
Výskyt: Raný Perm, asi před 295 miliony lety.
Mezi několik permských obratlovců, jejichž pozůstatky byly objeveny na území České republiky, patří i prvohorní obojživelník nebo-li krytolebec s podivuhodnými tělesnými znaky. Díky těm se zástupci jeho skupiny v mnohém podobali plazům a na rozdíl od dnešních největších a jediných ocasatých obojživelníků středu Evropy, mloků a čolků, byl zřejmě zcela zemní. Byl to Discosauriscus, patřící do čeledi Discosauriscidae. Toto zvíře žilo před 295 miliony let na českém území, ale to bylo tehdy spolu se zbytkem Evropy součástí veliké pevninské masy, zvané Pangaea. Kontinenty tehdy ještě nebyly spojeny tak, jako o dalších dvacet či třicet milionů let později, ale byly k sobě přiblíženy. Discosauriscus žil v prostředí bažinatých mokřadů i suchých, možná i polopouštních oblastí. Discosauriscus byl poprvé nalezen v Rakousku, kde se vyskytoval druh D. austriacus. V roce 1879 byl ale popsán další druh, D. pulcherrimus. Za popisem tohoto druhu stál slavný paleontolog, profesor dr. Antonín Frič. Ten je známý také díky tomu, že popsal většinu dalších českých paleontologických nálezů, učiněných především v 19. století v době Rakouska-Uherska. Kostra Fričova Discosaurisca byla vykopána ve spodnopermských vrstvách poblíž Bačova u Letovic na Moravě. Díky tomu byl později tento tvor nazýván také Letoverpeton, především pak Zdeňkem V. Špinarem (původně se ale myslelo, že letovický Letoverpeton je samostatný rod). Fosilie, která se Fričovi dostala do rukou, byla celkem dobře zachovalá. Zvíře bylo 26 centimetrů dlouhé, avšak kosti lebky byly deformované a odlomené. Discosauriscus mohl mít až 45 centimetrů. Nález nejlepších kdy zachovalých pozůstatků Discosaurisca byl ale ohlášen až v roce 2005, kdy byla skvěle zachovaná kostra nalezena v oblasti Boskovické brázdy, na Moravě. Šlo snad o nejlepší fosilii, která kdy byla na tom území i v jeho okolí objevena. V roce 2007 došlo k dalšímu zajímavému zjištění. Český Discosauriscus si při fosilizaci zachoval některé proteiny a dokonce i malé části DNA! Tato pozoruhodná zjištění sice nepřispěla k tomu, aby se Discosauriscus stal populárním pravěkých tvorem, ale určitě jsou velmi zajímavá. Pěkné fosilní pozůstatky tohoto tvora najdete v Přírodovědeckém muzeu v Bratislavě, na Slovensku. Kromě všech údajů o velikosti apod. víme o Discosauriscovi ještě něco. Měl elektroreceptory a byl schopen vysílat elektrické výboje. Nikdo neví proč, snad se tím bránil predátorům-to je pravděpodobné. Byl to úžasný živočich...


Na prvním obrázku vidíte rekonstrukci Discosaurisca, zatímco na druhém se nachází kostra tohoto výjimečného tvora, z Vídně. Zdrojem informací pro tento článek byla kniha Velká kniha o pravěku od Zdeňka V. Špinara. Doufám, že se Vám tato část Pravěku v Čechách líbila, snad přinesu i více částí!

2 komentáře:

martinoraptor řekl(a)...

Moc pěkné, Discosauriscus byl zajímavý. O tom DNA jsem třeba vůbec nevěděl.

Bleskobleska řekl(a)...

Škoda, že tito tvorové nejsou více známí :/ V ČR se jeden může paleontologii věnovat jen okrajově, protože i kdyby tu našel tyrannosaura, vsadím se, že stejně okolo něj nebude tolik povyku jako u dinosaurů z USA apod.

Okomentovat

Nejčtenější