neděle 17. dubna 2016

Pravěké antilopy-Miotragocerus

V tomto novém seriálu se podíváme na prehistorické formy antilop a možná i dalších turovitých. První část Vám představí starodávného kopytníka Miotragocera... Snad si tento seriál užijete!

První antilopy se objevily asi před 10 či 9 miliony let, v období pozdního Miocénu. Dodnes patří mezi nejrozmanitější kopytníky, a to spolu s tury, pakoni, buvoly a také ovcemi či kozami. V době, kdy se první antilopy vyvinuly, však nežilo na světě tolik druhů. Přesto se však setkáme s diverzifikací této skupiny savců-jedním z prvních členů skupiny antilop byl pozoruhodný kopytník nazývaný Miotragocerus...


Miotragocerus pannoniae se vyskytoval v západní Evropě před 10 až 8 miliony let, tedy v Miocénu. V kohoutku měřil více než 1 metr, když k jeho výšce připočítáme i hlavu s rohy, dostaneme zvíře sahající dospělému člověku asi po hruď. Miotragocerus byl unikátní, protože to byl první známý zástupce evropských antilop, tedy do dnešní doby. S váhou okolo 90 kilogramů obýval tento býložravec řadu oblastí. Jeho zkamenělé kosti byly objeveny jak ve Španělsku, ale jiné druhy Miotragocera se vyskytovaly například až v Gruzii. M. pannoniae je ale nejznámějším druhem. Žil kolem vod, jelikož měl vysoké končetiny a široce roztažitelné spárky, umožňující mu pohyb na mokré zemině. Miotragocerové žili podobně jako dnešní jeleni v Indii, dokonce volili vodu i jako místo útěku před predátory. Když však neprchal před dravci, pásl se Miotragocerus na měkkém rostlinstvu rostoucím podél řek a jezer. Tato pravěká antilopa mohla dát základ těm dnešním...

Informace pro tento článek jsem získal z knihy Pravěcí savci od Alana Turnera, která mi také poskytla celkový nápad na tento seriál... Další část již brzy!!!

2 komentáře:

Bleskobleska řekl(a)...

Jé, antilopy mám ráda :) Mimochodem, vybral jsi nádhernou fotku vodušek (doufám, že to teda jsou vodušky :D). Mám je hrozně ráda, líbí se mi ta jejich barva a rohy :)

martinoraptor řekl(a)...

Zajímavý nápad, docela neobvyklé téma - občas bych rád kdyby byly některé tvoje seriály natočené - s pěknou animací by byl třeba takový pohled na Miotragocera zajímavý :)

Okomentovat

Nejčtenější