sobota 13. února 2016

Putování s pravěkými zvířaty, epizoda 5.: Šavlozubý tygr


V páté epizodě cyklu BBC Putování s pravěkými zvířaty se vrátíme na ztracený kontinent, do Jižní Ameriky v době před milionem let. Po spojení obou Amerik se tamní svět velmi změnil, a tam, kde kdysi vládli obří draví ptáci, panuje nyní šavlozubý tygr. V měnícím se světě se odehrává drama týkající se jedné smečky, jejíž život také stíhá změna...

Tento díl sleduje několik měsíců života smečky Smilodontů, bájných šavlozubých tygrů, jejichž teritoriem je jedna velká planina na území dnešního Paraguaye. Před několika lety získal smečku momentálně sedmiletý samec Zlomený zub. Při boji s předchozím vůdcem smečky přišel o polovinu zubu, ale je to statný bojovník odrážející všechny protivníky. Nešťastná náhoda ale rozhodne o tom, že se v několika minutách jeho role zcela obrátí. Jeho přemožiteli jsou dva samci, bratři bojující společně. Zlomený zub nemá proti takové převaze šanci, a jeho vláda nad smečkou končí. Začíná tvrdý boj o přežití, jelikož se musí naučit lovit. Ve smečce mu potravu obstarávaly samice, nyní je vše na něm. Okolí je ale plné zvláštních a nebezpečných zvířat... Bratři zabili mláďata Zlomeného zubu a získali tak kontrolu nad smečkou. Po takovém děsivém činu samicím nezbylo nic jiného, než vítěze přijmout. Zlomený zub dále prožíval boj o přežití, život mu nakonec zachránil Phorusrhacos lovící mládě Macrauchenie. Kořist děsoptáka se stala kořistí Zlomeného zubu a vrátila mu sílu. Situaci změní obří lenochod Megatherium, který zabije jednoho z bratrů. Nyní zbylo Zlomeného zubu jediné: vrátit se na bitevní pole a vybojovat si smečku zpět... Příběh je opět doprovázet hudbou Bena Bartletta, která je v mnohých chvílích velmi temná. Také pěkně doprovází lov Smilodontů na Macrauchenie. Jako u ostatních epizod série Putování s..., i zde má díl svou samostatnou znělku... Mě se tento díl vždycky moc líbil a viděl jsem ho poprvé asi před deseti lety... Podle mě má moc hezký příběh.

Pravěcí tvorové z této epizody: Smilodon, Macrauchenia, Doedicurus, Megatherium, Phorusrhacos.

Příště už popis posledního dílu tohoto seriálu, a to části s názvem "Cesta mamutů"!

5 komentářů:

siamotyran řekl(a)...

Je neuvěřitelné kolik let už od premiéry Walking with Beasts uběhlo ...

m5242 řekl(a)...

Hezký popis :) jen mě zarazilo, jak skloňuješ název "Smilodon". Myslím, že to má být bez toho tvého "t" ale nevadí :)

Bleskobleska řekl(a)...

Tyjo, před deseti lety? O.O Přemýšlím, že bych se na to taky někdy podívala. Mimochodem, viděl jsi Dinosaur Revolution?

martinoraptor řekl(a)...

Jedna z mých nejoblíbenějších epizod, zajímavé na ní jak moc příběhově byla podána - spousta zvratů, napínavých scén a zajímavých zvířat - zkrátka jeden z nejlepších dokumentů o pravěku vůbec.

martinoraptor řekl(a)...

To byla rychlost :)

Okomentovat

Nejčtenější