úterý 29. prosince 2015

Soutěž Dinosauři 2015

Již tradiční velká soutěž je tu! Navazuje tak na sérii soutěží: Novoroční soutěž, Soutěž Dinosauři 2011, Soutěž Dinosauři 2012, Soutěž Dinosauři 2013 a Soutěž Dinosauři 2014! Nyní vítejte u Soutěže Dinosauři 2015, která je jako její předchůdci, složena ze 20 otázek! Za každou správnou odpověď dostanete jeden bod, maximální počet bodů je tedy dvacet. Pokud máte zájem o účast, napište do komentáře pod článek, že se hlásíte. Doporučil bych Vám posílat odpovědi na e-mail haasvojt@volny.cz, případně můžete odpovědi psát i do komentářů, je však možné, že ostatní soutěžící by je mohli opsat (což je ovšem nedůstojné). Budete-li posílat odpovědi na e-mail, napište prosím do komentáře Váš e-mail, ze kterého mi zpráva přijde. Dlouhý komentář může být vyhodnocen jako spam, toho se však neděste, poněvadž jej mohu otevřít v administraci blogu. Pokud chcete, můžete také napsat, co byste chtěli na diplom... Z instrukcí je to vše, nyní Vás již čekají otázky... Hodně štěstí!!!

1. V jakém geologickém období žil dinosaurus jménem Drinker?

2. Jak se od sebe lišili ankylosauridi a nodosauridi, a co měly tyto dvě skupiny dinosaurů naopak společného?

3. Co se stalo s kosterními pozůstatky Spinosaura, které byly nalezeny německou expedicí v Egyptě roku 1911?

4. Kdo popsal Yandusaura?

5. Je v současnosti dravý dinosaurus Coelophysis považován za kanibala, či ne?

6. Jakým typem živočicha bylo zvíře nazvané Felix atrox?

7. V období pozdní Jury žil na území dnešní Severní Ameriky asi šestimetrový theropod. Jeho typickým znakem byl roh na čenichu, díky čemuž si také zasloužil druhové jméno "nasicornis". Jaké je rodové jméno tohoto dinosaura?

8. V jakém čase a na kterém místě se vyskytoval Titanosuchus?

9. Byl stisk čelistí Tyrannosaura Rexe dostatečně silný na to, aby tento masožravec jediným kousnutím rozdrtil kosti? Jak dlouhé byly zuby T-Rexe?

10. Víte, kdy se na Zemi objevily první želvy? Dokázali byste odhadnout, o kolik milionů let dříve se vyvinuli první plazi (např. Hylonomus a jemu podobní)?

11. Tento pravěký savec žil v pozdním Pleistocénu v Severní Americe. Jeho zkameněliny se našly mimo jiné v amerických státech Karolina, Georgie, Florida a Louisiana, ale také v Kalifornii, konkrétně v asfaltových jezírkách La Brea. Tento 3,7 metru vysoký příbuzný slonů měl nerovnoměrně zatočené kly. Objevil se také v jednom známém akčním seriálu... Napište jméno zvířete.

12. Byl Polacanthus příbuzný Fulgurotheriu?

13. Jak se jmenovali paleontologové, kteří spolu soupeřili během slavné "Války o kosti" v 19. století? Co bylo výsledkem tohoto předhánění se v lovu zkamenělin?

14. Jaký je význam jména "Lycorhinus"?

15. Tento rok byl na Aljašce poblíž Colville River objeven kachnozobý dinosaurus, jehož jméno znamená v jazyce místních obyvatel "dávné zvíře, které se pase". Jaké je jméno tohoto býložravce?

16. V tomto roce také došlo k objevu predátora kambricko-ordovických oceánů, jehož zkameněliny byly odkryty v Maroku. Žil před 480 miliony let a některými znaky připomínal Anomalocarise, známého díky seriálu BBC Putování s pravěkými monstry. Jak se nově objevený bezobratlý lovec jmenuje?

17. Co byl zač Eophis underwoodi? S jakým významným objevem z tohoto roku souvisí?

18. Dalším významným objevem roku 2015 byl Chilesaurus, který se proháněl po pláních Jižní Ameriky před 145 miliony let. Čím byl mezi svými příbuznými (nápověda: např. Allosaurus) tak výjimečný?

19. Co se nachází na tomto obrázku:


20. Napište alespoň tři filmy či televizní seriály, v nichž se objevil Giganotosaurus.

Počet soutěžících je neomezený... Doufám, že pro zúčastněné nebude soutěž problémem, diplom dostanete všichni! Těším se na Vaše odpovědi!

9 komentářů:

nonychromek řekl(a)...

Do kdy se mají posílat odpovědi ?

nonychromek řekl(a)...

Jinak já se hlásím.

martinoraptor řekl(a)...

Já se klidně přidám, ale nevím kdy ti to stihnu poslat, momentálně navíc přemýšlím i nad Ankylosaurovou soutěží čili... :)

martinoraptor řekl(a)...

[3]: Jinak e-mail opět: marty.m293@gmail.com

HAAS řekl(a)...

[2]: [3]: Odpovědi mi asi přijdou z Vašich typických e-mailů, že? :-) Jinak, kdyžtak napište, co chcete na diplom...

nonychromek řekl(a)...

Já bych si kdyžtak strašně přál Sinornithosaura

Bleskobleska řekl(a)...

Yay, vypadá to úžasně :D Určitě se zúčastním - hned jak budu mít trochu času.

Ankylosaurus řekl(a)...

Ahoj, Tvůj email mi přišel :). Soutěže se zúčastním, pošlu Ti to z mailovky SvePaleontologie@seznam.cz.

HAAS řekl(a)...

Uzávěr soutěže, odteď se již nikdo nemůže přihlásit! Výsledky vyhlásím hned zítra...

Okomentovat

Nejčtenější