pondělí 21. prosince 2015

Napadne letos na Vánoce sníh?

Stalo se již zvykem, že každým rokem informuji o počasí, které bychom mohli očekávat na Vánoce. Dnes je první zimní den, 21. prosince, očekávejte tedy nejdelší noc v roce. Ale jak to bude s počasím na Štědrý den a dále o Vánočních svátcích, které nás čekají v tomto nádherném prosincovém týdnu, do něhož jsme dneškem vstoupili?

Předpovědi se samozřejmě liší. Patrně ty nejlepší předpovědi se týkají zemí na Západě, jež většinu z Vás pravděpodobně nezajímají. Avšak z vlastních zkušeností vím, že v předchozích letech byly bohužel Vánoce spíše na blátě, než na sněhu. Výjimkou byly minulé Vánoce, navíc zima na přelomu let 2014 a 2015 byla docela mrazivá a napadlo velké množství sněhu (osobně mám na to období moc krásné vzpomínky). Tento rok už sice sníh v České republice napadl, ale mnoho jej nebylo. Na přelomu listopadu a prosince se držel na vyšších svazích, ale brzy roztál. Teploty zatím jen málokdy klesly pod nulu, takže se setkáváme spíše s deštěm. Nicméně zvířecí aktivita je tento podzim celkově normální, zdá se, že stěhovaví ptáci odletěli v pravý čas a ti, kteří zůstali nebo na zimu přiletěli, také nemají nějaké výrazné zpoždění. Podle meteorologů však mají být letošní Vánoce teplé, někdy se uvádí, že bude až 8°C. Možná je to úsměvné, ale pokud už bude tak teplo, přejme si alespoň, aby byl Štědrý den slunečný (ovšem zasněžený by byl stonásobně lepší). Problémem je, že v posledních několika desítkách let způsobuje lidská činnost globální oteplování, jev, při kterém mj. tají masy ledovců, což pak ovlivňuje celý svět a způsobuje vymírání druhů, změnu klimatu a mnoho dalších nepřirozených jevů. Uvidíme, zda se na Vánoce dočkáme sněhu, přece jen se nemusíme obávat, stačí trochu věřit...

Další zajímavostí je fakt, že 24. prosince proletí okolo naší planety zhruba dvoukilometrový asteroid. Bude se pohybovat zhruba osmadvacetkrát dále, než je od naší planety Měsíc, ale je zajímavé, že se poblíž Země objeví tak relativně velké těleso...


Obrázek je z www.naturfoto.cz , o pohybu asteroidu poblíž Země jsem se dozvěděl díky tomuto zajímavému webu: www.martinoraptor.blog.cz .
Myslíte, že se dočkáme nějakého sněhu letos na Vánoce? Já osobně doufám, že ano, stálo by to přece za to, ne?

3 komentáře:

martinoraptor řekl(a)...

Článek hezký, ale ohledně sněhu jsem dost skeptický - jinak díky, že jsi tam dal odkaz.

Ankylosaurus řekl(a)...

Já se modlím, aby sníh napadl a vydržel přes celou zimu. Přeci jen je to nepřirozené v našem podnebném pásu, aby byla zima bez sněhu. A pokud nepadá v zimě sníh, ale ani neprší, bude sucho :(.

dinosaurss řekl(a)...

Rozhodně by to bylo moc hezké, kdyby sníh letos napadl na Vánoce, ale podle mě je to dost nepravděpodobné, snad později no :-) .. Mimochodem, to s tím asteroidem je skvělé.. A děkuji.

Okomentovat

Nejčtenější