sobota 19. července 2014

Pozorujte v srpnu rudou planetu!

Mars, nebo také "rudá" či "červená planeta", pro nás chystá v srpnu úchvatnou podívanou, proto čtěte pozorně!!! V průběhu příštího měsíce se totiž Mars přiblíží k Zemi tak blízko, jako tomu nebylo ještě nikdy v dějinách lidstva, dokonce i hvězdáři jsou si tím jistí. Právě podle odborníků se totiž takový úkaz mohl objevit naposledy tak před 5000 lety, a tehdy naše předky samozřejmě rudá planeta nezajímala... Za všechno však můžeme vděčit přitažlivosti Jupitera, který na Mars působí i přes obrovské množství dalších vesmírných předmětů! Na naší noční obloze by se měl Mars začít objevovat už zhruba od začátku srpna, nejvíce viditelný však bude 27. srpna od 22:00 do 3:00 ráno, kdy dosáhne azimutu a stane se tak lehce identifikovatelnou planetou. V ten den by se nám měl zdát velký, jako měsíc. Vzdálenost mezi Marsem a Zemí té noci bude 34 649 589 mil. Proto nezapomeňte od začátku srpna až do jeho konce pozorovat noční oblohu. V určitou dobu už bude Mars ze vzdálenosti viditelný okamžitě po západu Slunce. Ale představte si ještě jednu věc, ještě blíže k Zemi bude Mars roku 2287!!! Dožije se lidstvo i té události?


NĚCO MÁLO O MARSU:

Jedná se o čtvrtou planetu Sluneční soustavy, zároveň je také druhou nejmenší planetou (první je Merkur). Kdysi se předpokládalo, že při pólech Marsu se nachází zamrzlá voda v podobě ledovců, dnes však víme pravdu: Není tomu tak. Atmosféra planety je slabá, převážně složená z oxidu uhličitého a vody se po celém tělese vyskytuje zřejmě velmi málo (je-li tam vůnec nějaká). Objevují se i teorie o podzemní vodě a životě na Marsu, nic však nebylo prozatím dokázáno. Podle mnohých domněnek existoval kdysi na Marsu celoplanetární oceán, což by dávalo životu šanci. Výzkumy ale pokračují... Jméno "Mars" je odvozeno od římského boha války. Mars má také dva měsíce: Deimose a Phobose.


Nezapomeňte si tedy počkat na neuvěřitelný zážitek z pozorování rudé planety v srpnu!!!

5 komentářů:

Biby řekl(a)...

wooow zaujímavé.. dúfam že nezabudnem, to chcem vidieť! :O

HAAS řekl(a)...

[2]: Máš pravdu!

HAAS řekl(a)...

[5]: Příště radši nebudu podobným zprávám hned tak věřit...

martinoraptor řekl(a)...

Škoda, ale bylo by to velice zajímavé vidět Mars takhle dobře.

Antroz T6 řekl(a)...

Nevím, jak si to s těmi póly myslel. Na pólech Marsu skutečně ledovce sou, nebo, spíše zmrzlé polární čepičky, sice asi nejsou z vody, ale zamrzlé póly na Marsu jsou.

Okomentovat

Nejčtenější