středa 30. července 2014

Jakobsnův orgán u Theropodních dinosaurů

Moderní vědci většinou při rekonstruování dinosaurů říkají, že již nežijeme v 19. století, abychom si dinosaury představovali jako obří krokodýly a varany. Je pravda, že velká spousta Theropodních (masožravých) dinosaurů měla peří nebo protopeří a měli blíže k ptákům, než k varanům. Dokázali byste si však přece jen představit nějakého dravého dinosaura s typickým znakem, bez kterého se varani neobejdou? Mluvím o Jakobsonově orgánu, vysoce důležité součásti smyslů každého vyspělého plaza. Jeho objevitelem byl Ludwig Jacobson, který orgán u plazů objevil v roce 1813. Jsou jím vybaveni především hadi a varani. Jakobsonův orgán závisí na rozeklaném vidlicovitém jazyku, s pomocí jehož plaz "ochutnává" okolní vzduch. Nabere s ním chemické informace a ty míří do prohlubně vystýlající smyslové buňky. Informace se pak nesou nervy až do mozku. Vedle čichového smyslu je Jakobsonův orgán pro mnohé plazy velkou výhodou. Někteří herpetologové mu dokonce říkají "šestý smysl plazů". Asi těžko si však dokážete představit dinosaura vystrkujícího z tlamy vidlicovitý jazyk. Přece jen jsou varani a hadi spíše vzdálenými příbuznými dinosaurů, i když patří do stejné třídy živočichů. Jde ale o to, že na lebce Allosaura, známého dravce z období pozdní Jury před asi 150 miliony let, byla objevena také jakási prohlubeň. Někteří odborníci tvrdí, že jde spíše o poškození lebky, mnozí se ale přiklánějí k jinému názoru, a vy už jistě víte, k jakému. Představit si Allosaura a možná i jeho příbuzné a případně několik dalších Theropodů nasávající vzduch jazykem podobně, jako hadi a varani, není příliš lehké. Kdyby však byli Jakobsonovým orgánem vybaveni, byla by to pro ně velká výhoda, snadněji by našli kořist nebo by zaregistrovali blížící se nebezpečí. Přesto má ovšem tato teorie odpůrce a tak nemůžeme s jistotou tvrdit, že Allosaurus byl tímto smyslovým orgánem vybaven. Nikdy však nebudeme vědět, jak vypadal jeho jazyk, podle kterého by se také dalo vše usoudit. Je zde však ještě více teorií, které některé dravé dinosaury prezentují jako křížence varanů a ptáků, například možnost flexibilních nebo-li pružných čelistí... Snad se najde více zkamenělin, které by tyto teorie dokázaly anebo vyvrátily, každopádně aby zkrátka ukázaly jasnou pravdu!


Já sám si myslím, že je to docela dost možné, ale chtělo by to více nálezů, které by nám tu pravdu ukázaly. Jasné ale je, že různí maniraptoři určitě Jakobsonův orgán neměli a Tyrannosauridi jím také nebyli vybaveni... Možná však u některých Theropodů převládal. Do komentářů můžete napsat svůj názor!

2 komentáře:

dinosaurss řekl(a)...

To je velmi zajímavý spekulativní článek, já osobně si myslím, že jej asi pravděpodobně postrádali, ale to je čistě můj názor, nicméně to zároveň nechci říkat naprosto vážně, protože vždycky se může objevit něco, co by to prokázalo.., ale jako domněnka by to možná bylo možné, takže těžko říci, třeba budoucnost přinese nějaké další zajímavé objevy, které, jak už jsi napsal ty sám, by to dokázaly anebo vyvrátily.. Moc, moc zajímavý článek!! V této nové anketě hlasuji pro: Nevím, chtělo by to více nálezů, které by ukázaly pravdu.

martinoraptor řekl(a)...

To je úžasně zajímavý článek!!! Ačkoliv si nějak nedokážu představit Allosaura jak ochutnává vzduch, uznávám, že je možné aby některé druhy dravých dinosaurů- mezi nimi i Allosaurus- byly takhle vybaveny. Třeba u těch rannějších jako Dilophosaurus nebo Cryolophosaurus mi to vyloženě sedí.

Okomentovat

Nejčtenější