sobota 12. července 2014

Goyocephale

Goyocephale ("ozdobená hlava") byl jedním z nejstarších zástupců skupiny pachycephalosaurů. Také podle toho vypadal, znaky dále se projevující u následující evoluční linie byly poněkud zastaralé. Goyocephale se vyskytoval na území dnešního Mongolska před 75 miliony let, tedy za svrchní Křídy stupně kampán. Celkově zvíře měřilo 2 až 3 metry a jeho váha je odhadována od 7mi do 40 kilogramů. Samozřejmě šlo o neškodného býložravce požírajícího nízko rostoucí vegetaci. Stejně jako u všech zástupců podřádu Marginocephalia, i Goyocephale byl vybaven tvrdou kostěnnou deskou na temeni hlavy, která tvořila jakýsi sukovitý hřeben. Paleontologové se domnívají, že dinosauři využívali tohoto charakteristického znaku při bojích o teritorium, kdy svými tvrdými hlavami vráželi do boku či snad do hlavy svého soka. Povrch lebky byl hrbolatý, takže rány mohly být i bolestivé. Štíhlé zachovalé pánevní kosti prozrazují další Goyocephalovu specializaci: adaptaci na rychlý běh. Mohl vyvinout přinejmenším dvakrát tak vyšší rychlost, než člověk. Dříve se někteří paleontologové domnívali, že Goyocephale by mohl být pouze nedospělým jedincem dříve známého rodu Homalocephale, nicméně nové odborné analýzy a výzkumy to vyvracejí. Známe jediný druh, G. lattimorei, jenž byl popsán roku 1982...
Popis tohoto méně známého dinosaura naleznete například v knize Speciální průvodce-Dinosauři od Gerrieho McCalla.

Příště Wannanosaurus!!!

3 komentáře:

HAAS řekl(a)...

Jak vidíte, dnes jsem se opravdu vrátil z dovolené a tak opět očekávejte mé články každý den! Rozhodl jsem se, že nastanou i dny, kdy napíši rovnou dva články!

kryptopovidky řekl(a)...

Jsem rád, že jsi zpátky. Zatímco jsi byl pryč, zvládl jsem dopsat Dino Války III. Sice to má jenom 8 stran, ale myslím, že se mi to povedlo.

martinoraptor řekl(a)...

Překrásný podpis velice zajímavého živočicha. Stejně bych chtěl někdy vidět opravdový souboj nějakých pachycephalosaurů.

Okomentovat

Nejčtenější