čtvrtek 26. prosince 2013

Putování s dinosaury Speciál-Balada o Alosaurovi

Balada o Alosaurovi (anglicky The Ballad Of Big Al) je prvním speciálním dílem k seriálu BBC Putování s dinosaury. Vysílal se poprvé na začátku roku 2001, jen o něco málo více než rok od vysílání prvních šesti dílů. Tento příběh se však od ostatních epizod v něčem liší-je totiž zpracován podle pravdy. Hlavní hrdina zkameněl tak dobře, že se na něm zachovala i všechna jeho zranění a tak tvůrčí tým Putování s dinosaury mohl sestavit příběh Velkého Ala...

Vracíme se proti proudu času o 145 milionů let. Z této doby pochází fosilie jednoho z nejznámějších dinosaurů-byl nazván Big Al nebo-li Velký Al. Náležel k druhu Allosaurus fragillis, který byl lvem Jury a navíc dosahoval délky jako mnohem pozdější Tyrannosaurus. Balada o Alosaurovi je rozdělena na dvě části. První opravdu sleduje život Big Ala v průběhu šesti let. Příběh začíná ve hnízdě, kde se Al vylíhne a postupně roste do čímdál větší velikosti. Al je ostražitý a dává si pozor, aby neskončil špatně, ale zároveň je také nedočkavý a je to takový dinosauří nešika. Jeho život v období sucha ukončí strašný pád při pronásledování Dryosaurů. Rána na noze mu zahnisá a chudák Al v době nedostatku potravy a vody na zranění zahyne. Druhá část, Big Al v rukou vědy, nám ukáže, jak paleontologové rekonstruovali Alův život. Hovoří se zde o chování dinosaurů, jejich mozcích, o jejich příchodu na svět z vajec i o příčině Alových zranění. Jde vlastně o takovou pravěkou detektivku. Balada o Alosaurovi je krásný speciál, ve kterém budete zase putovat s dinosaury... Objevuje se zde mnoho prehistorických zvířat, jsou jimi: Allosaurus, Stegosaurus, Othnielia, Dryosaurus, Diplodocus, Apatosaurus, Ornitholestes a Anurognathus.

Příště popis dalšího speciálu-Putování s dinosaury: Obří dráp!

9 komentářů:

martinoraptor řekl(a)...

Je to skvělý dokument. Moc se mi líbil. Na další popis se už taky těším.

martinoraptor řekl(a)...

Dostal jsem například: Údolí Tyrannosaura( to je detektivka), děsiví dinosauři( ta je sice trochu vědecká,ale když mi tam někdo napíše, že Brontosaurus byl tak těžky, že se mohl pohybovat jenom ve vodě, neberu ji teda moc vážně a taky expedice Kolumbus - Dinosauři.

dinosaurss řekl(a)...

Moc hezky popsané!! A moc děkuji za přání :-), promiň mi, že píšu až teď, ale měl jsem něco s internetem..

martinoraptor řekl(a)...

Vlastně i já jsem původně myslel, že byl větší,ale raději jsem si to pozjišťoval.

martinoraptor řekl(a)...

Ups, tak snad příští rok nebo k narozeninám.

martinoraptor řekl(a)...

Nigel tam samozřejmě chybět nebude.

dinosaurss řekl(a)...

Asi jsem se přepsal, jistě, že ne, má tam být jura, hned to spravím a díky! ;-)

Antroz T6 řekl(a)...

Velmi dobrý film. Když jsem se na něj před několika lety díval, bylo mi skoro do breku, to jen dokazuje, jak skvělé filmy BBC stvořilo... :)

siamotyran řekl(a)...

Kdo tohle neviděl jakoby o dinosaurech nic nevěděl :D

Okomentovat

Nejčtenější