pondělí 9. prosince 2013

Nový děsivý lovec z Utahu

Siats meekerorum je zvláštní jméno pro nově objeveného teropoda, který patřil mezi vůbec největší, kteří kdy kráčeli Severní Amerikou. Ve skutečnosti ale jméno není tak podivné, jak se na první pohled může zdát. Tento ohromný masožravec se jmenuje podle jedné indiánské mytologické příšery. Siats žil cca před 100 miliony let, takže ve střední Křídě. Měřil 9 metrů, takže byl o něco menší než jurský Allosaurus nebo Tyrannosaurus Rex z konce období Křídy stejné velikosti. Siats se řadí mezi karcharodontosauridy, kde najdeme také jeho jiného severoamerického příbuzného-Acrocanthosaura. Nález však může být užitečný ještě v jednom: Před 100 miliony lety se mohli na severoamerickém kontinentu pohybovat menší tyranosauroidi, vzdálení příbuzní T-Rexe. Větší tyranosauroidi, patřící do čeledi Tyrannosauridae, se objevují až potom, co karachorodntosauridi vymizeli z místního fosilního záznamu. Je snad možné, že by se dinosauři jako je legendární Tyrannosaurus nevyvinuli bez vymření potomků obrů, jako byl právě Siats. Začíná se před námi rýsovat další paleontologické tajemství...

Děkuji webu www.dinosaurss.blog.cz, díky kterému jsem se o tomto nepřehlédnutelném objevu dozvěděl. Obrázek pochází z www.news.com.au .

3 komentáře:

dinosaurss řekl(a)...

Moc povedené a nádherný obrázek!! :-)

martinoraptor řekl(a)...

Nemám co dodat.

martinoraptor řekl(a)...

Nothosaurus je opravdu nádherný tvor a byl skvěle udělaný v Putování s dinosaury special. Entelodon opravdu není krásný, ale co bys od pekelného prasete čekal?

Okomentovat

Nejčtenější