pondělí 30. prosince 2013

Historie létání-Ptakoještěři na počátku Jury

S pátou částí mého projektu nazvaného Historie létání se vracíme zpět v čase na počátek období Jury. Jak se ptakoještěři vyvíjeli v těch časech?

V geologické periodě zvané Trias se objevili na Zemi zcela první ptakoještěři (pterosauři), jako byl Eudimorphodon, Preondactylus, Peteinosaurus a mnozí další. Vykazovali ještě zcela primitivní ptakoještěří znaky, z nichž většina se měla na jejich budoucích potomcích výrazně změnit nebo měla rovnou zmizet. Disponovali dlouhým ocasem a byli vybaveni prodlouženou, avšak krátkou lebkou plnou ostrých zubů. Ty se jim hodily pro rychlý lov hmyzu nebo ryb. Křídla tvořila kožní blána, uchycená mezi končetinami. Ptakoještěr ji roztáhl, pokud chtěl vzlétnout. Byli též prvními obratlovci, kteří se naučili aktivně létat a nepotřebovali žádnou vyvýšenou plochu, narozdíl od předešlých plazů, jež dokázali pouze plachtit a kvůli tomu museli šplhat na stromy, odkud vyskočili a uplachtili několik desítek metrů. Období spodní Jury přineslo další rody. Jedním z nich byl i Dimorphodon. Rozpětí křídel dosahovalo asi 160 centimetrů. Všeobecně se myslí, že nepatřil zrovna mezi úplně nejlepší letce. Hlava byla v porovnání k velikosti těla dosti velká. Měřila totiž 22 centimetrů a pro zvíře mohla být zátěží. Fosilie tohoto primitivního pterosaura se našly v anglickém Dorsetu. Před 180 miliony let žil v Evropě také další primitivní ptakoještěr. Byl nazván Dorygnathus, což v překladu do češtiny znamená "harpunová čelist". Jeho rozpětí křídel dosahovalo asi 1,5 metru. Jak ale vývoj postupoval směrem kupředu, primitivní znaky se počaly ztrácet. Nadešel čas střední Jury a objevili se noví ptakoještěři. V něčem se od těch předchozích lišili. Jejich vývoj si přiblížíme v příští části. Brzy se však dostaneme také k velmi zvláštní skupině živočichů, která v té době neměla obdoby, ačkoliv dnes je vidíme na větvích stromů všude kolem sebe...

Doufám, že se Vám tato část líbila! Tu následující můžete očekávat již ve velmi blízké době, alespoň doufám...

4 komentáře:

martinoraptor řekl(a)...

Nádherný článek. Ti ptakoještěři mi vždycky připadali jako tak křehká stvoření, že se divím, že vůbec mohli žít. Jo a k tomu malování - mě to prostě baví, kreslím co se pamatuju.

dinosaurss řekl(a)...

Úžasní tvorové..báječný článek!

martinoraptor řekl(a)...

Jo vím, původně jsem tam chtěl dát jenom ten doslovný překlad, ale už jsem to předělal.

Riwa řekl(a)...

Ten název je odebraný z knihy Svět pravěku od B. Záruby, že? <D

Okomentovat

Nejčtenější