čtvrtek 29. července 2010

Yaverlandia

Yaverlandia pochází z ostrovu Wight v Anglii a  byla nalezena pouze na mysu Yaverland. Prve bylo pro paleontology docela obtížné, zařadit ho do čeledi. Jediné, co z tohoto ještěra totiž známe, je fragment lebky. Alespoň podle tohoto důkazu se vědcům podařilo určit, že jde o primitivního pachycefalosaurida, který žil v období spodní Křídy před 120-117 miliony let. Yaverlandia byla dlouhá 2 metry a známe z ní jeden jediný druh: Yaverlandia britholus. Hlava Yaverlandia vědcům doslova ukázala, jak se pachycefalosauří "trkavé hlavy" postupem času měnily. Yaverlandie se týkají některé podobné problémy, jako třeba madagaskarského Majungathola. Další problematiku ukazuje jeden zub pachycefalosaurida nalezený v Portugalsku. Zřídka to mohla být Yaverlandia ale někteří vědci si myslí, že by to tento dinosaurus mohl být.
Yaverlandii moc v knihách nenajdete, avšak vyzkoušejte: "Dinosauři průvodce 270 rody".


Příště více známý Charonosaurus!

8 komentářů:

Eva řekl(a)...

Super

mojeznamkyavatar řekl(a)...

neznám žádnho charonosaura

deinonych řekl(a)...

Hezký článek.

Remi řekl(a)...

Krásný článek.Těším se na toho Charonosaura.

Eduard řekl(a)...

Yaverlandia je teropod, ne pachycefalosaur.

cheap coach bags řekl(a)...

Valuable information you got here! I would like to thank you for sharing your thoughts and time into the stuff you post!! Thumbs up

Coach Outlet řekl(a)...

Secondly,the stores you visit to checkout clearance rack and see if you want it. It is best to find the lowest prices to see whether something captures. You will be surprised to know that these bags are up to 70% to make the original price.

Watches Calvin Klein řekl(a)...

A. Because he wanted to see time fly!
http://www.kreplicawatches.com/Bulgari-Bvlgar-cheap.html

Okomentovat

Nejčtenější