neděle 25. července 2010

Pomoc v malých skupinkách

Psal jsem, že pokračování mého seriálu bude až příští týden, ale rozhodl jsem se napsat další část již tento týden... Snad se Vám to bude loíbit!!!

ŽIVOT VE SKUPINÁCH-POMOC V MALÝCH SKUPINKÁCH:
Tento díl se specializuje na pomoc v malých skupinkách a to v lovu. Dnes se nejvíce zaměříme na obrovité krokodýli Deinosuchy-vrcholové predátory doby před 75 miliony lety a zároveň největší masožravce Severní Ameriky. Tato gigantická stvoření lovila i velké dinosaury jako třeba Parasaurolophus a Deinosuchus se nemusel ani obávat chytit Nyctosaura za jeho letu... Jen si ale představte, že by jeden Deinosuchus ulovil Parasaurolopha a táhl by ho do vody. Sám by ho neuchvátil a proto paleontologové zjistili, že Deinosuchus lovil v menších skupinkách. Ano, lovil jedno zvířem jeden ale k tomu aby zabilo patnáctimetrové monstrum desetimetrové zvíře potřeboval pomoc. Je docela pravděpodobné, že skupiny neobjsahovali více jak 3 jedince rychlé ve vodě 60 km/h. Dnes je tomu totiž podobně, třeba že krokodýl chytí nějaké zvíře a jede muc pomoct další. Krokodýlové byli i Deinosuchové a proto lovili podobnou taktikou... Pravděpodobně se však Deinosuchus dělil do skupin jen po lovu velkého tvora s kterým potřeboval pomoc.

Dělit se do skupin při nebo po lovu byl samozřejmě skvělý nápad. Stejně jako dinosauři tak krokodýlové se dělili a dnes ještě stále dělí do skupin. Předtsvate si, že Velociraptor honí Bagaceratopse a další po býložravci skočí a usmrtí ho. Lov v malé skupině se hodil ale některá zvířata přece jenom byla specializovaná na lov ve velkých stádech jako třeba bájný šavlozubý tygr, žijící ve čtvrtohorní éře před 2 miliony let...

Těšte se na příští část, která zžejmě proběhne příští nebo až ten další týden!!!

5 komentářů:

robbca řekl(a)...

No, mám v plánu zkusit něco napsat o kryptozoologii, proto jsem se chtěl zeptat zkušeného, jestli by mi neporadil, protože nechci rychle skončit. Jo a já si myslím, že se lidi zahubí sami atomovkama nebo bordelem, ale Země stejně zaručeně skončí za několik miliard let.

robbca řekl(a)...

Jinak s tebou naprosto souhlasím.

raptorex řekl(a)...

moc pěkné a taky zajímavé

svetoznamekomikse řekl(a)...

TADY mojeznamky!!!napsal sem něco na svetozname komikse...

Eva řekl(a)...

Nádhera

Okomentovat

Nejčtenější