pondělí 5. července 2010

Ohrožená nebo téměř vymizelá zvířata

Tak jsem se rozhodl, napsat zase něco o současné přírodě. Tentokrát to jsou však zvířata, která dnes jsou již na pokraji vyhynutí. Mnozí z nich jsou už lidmi i ochraňovány.

Panda Velká patří mezi některé, která jsou již téměř vymizelá. Život pandy závisí na bambusu a toho stále jen mizí. Má to ještě jeden důvod: lov lidí. Panda není v boji proti lidem nebezpečná, když mají střelnou zbraň. Panda se také stala symbolem světového fondu pro ochranu zvířat. Snad se ještě populace pand rozroste.

Panda rozhodně nepatří mezi téměř vymizelé tvory sama. Okapi je vzdálená příbuzná žirafy s kratším krkem. Tito v zadu poměrně pruhovaní savci jsou vysoce ohrožení a žijí pouze v Africe. Potřebují lesy, které jsou káceny a proto jsou okapy nuceny žíti na otevřených savanách, kde se klidně skrývají lovci jako třeba lev. 

Nosorožci také patří mezi zvířata, která jsou na pokraji vyhynutí. Lidé je loví kvůli rohům, které jsou silné. Nosorožec dvourohý se stal kvůli tomuto "bezohlednému pytláctví" ohrožený. Nosorožci jsou chytáni zejména v travnatých loukách podél lesů. Avšak, jejich populace poslední rok vzrostla. V některých národních parcích v Africe dokonce ochranáři odřezávají nosorožcům rohy, aby odlákali pozornost pytláků.

Slon Africký je další, již třetí ohrožené zvíře Afriky a je zabíjeno kvůli slonovině. Avšak, společně s nosorožci i sloní populace vzrostla a poslední dva roky je to už fantastický úspěch. Žije ve zcela dobře chráněných národních parcích Afriky. Sloni však byli chytáni už od nepaměti. V době, kdy staří Egypťané jezdili po Africe a hledali slonovinu, a tedy i slony, byli zabíjeny stovky slonů, a některé tvory zabili i jen tak pro legraci.

Panda není jediná asijské zvíře, které už málem vymírá, protože tygr ussuriský je dnes málo žijící druh. Národní parky v Asii ho sice chovají jako mládě, ale jakmile některý tygr vyroste, je nucen najít si teritorium dál od rezervace. To je právě příležitost pro lovce. Tygří kůže, dnes již využívána i jako deky, je krásně pruhovaná a oranžová. Snad i tito přežijí...

Zítra zase budete číst články o pravěku. Ještě bych rád upozornil, že od středy budu mít větší čas, a proto budu psát dvakrát denně. Jednou v den a druhý článek určitě po 20 hodině.

19 komentářů:

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Mími nejoblíbenějšími zvířaty co tu máš jsou panda a tygr

Remi řekl(a)...

Dobrý článek!

Alfaraptor řekl(a)...

Bylo fajn - ale rád bych už viděl ten tvůj článek

Alfaraptor řekl(a)...

Už mám další přběh napsaný v sešitě - ale je to strašná otrava psát do počítače - tenhle má totiž skoro 5 stran!

mojeznamkyavatar řekl(a)...

jjj o čem píšeš komiks?já ještě píšu knihu ze 17 století

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Já píšu neco podobné jako ten život na zemi ale ono to skončí až koncem II světové války já sem ale deprve u prvohor

Eva řekl(a)...

Super!

mojeznamkyavatar řekl(a)...

já to klidně budu psát na blog

mojeznamkyavatar řekl(a)...

já u Anomalokarise

mojeznamkyavatar řekl(a)...

kambrium

mojeznamkyavatar řekl(a)...

nee nemám kameru ale kdybych měl tak milerád natočím...ty si už natočil?

mojeznamkyavatar řekl(a)...

jjj vím...mne baví psát tu knihu...ale proč to děláš jenom po konec římské říše tu svou knihu?

mojeznamkyavatar řekl(a)...

já sem furt u kambria

mojeznamkyavatar řekl(a)...

jjjj já teď dopsal anomalokarise

blogoguanlog řekl(a)...

Haasi,kolik momentálně píšeš knížek?odepiš pls na blog:-)

blogoguanlog řekl(a)...

jinak mam nový článek,tak se pls jukni:-)

blogoguanlog řekl(a)...

já píši 2 - Džungle smrti(dobrodružné)a budoucnost planety(něco jako encyklopedie.).

robbca řekl(a)...

Jeden z tvých nejhezčích článků :-)(včetně kryptozoologie) Myslím že o takových článcích by se mělo psát více a hrozně ocenuji lidi, které tohle zajímá a snaží se to řešit. Jinak myslím že kvůli ničení planety, hlavně deštných lesu (každých 15 sekund padne 1 fotbalové hřiště džungle), už je téměř nulová šance na jejich přežití. Lidé si to neuvědomují, ale každý z nás přírodu ničí, nekdo více někdo méně (já třeba přemlouvám tátu aby netopil dřevem). Uvítal bych určitě další podobné články.

Maiasaura řekl(a)...

Super članek

Okomentovat

Nejčtenější