neděle 30. srpna 2009

Microraptor Guy

Microraptor byl jeden z Čínských opeřených ještěrů. Vzhledem se podobal ptákovi, ale lišil se od něho čtyřmi křídly. Každé křídlo patřilo na jednu končetinu. Microraptora proslavil také seriál Prehistoric Park, ve kterém Microraptor vystoupil za hlavního hrdinu 3 dílu. Microraptor možná nedokázal létat ze země jako pták. Spíše musel nejdřív na strom vylést, což znamená, že asi jen plachtil.
Microraptor Guy žil v Jurské době před 150 miliony let. A aby jsme věděli, že měl Microraptor peří, můžeme se podívat do Čínského Národního Muzea, kde jsou jeho dvě zkameněliny.


A co nám říká wikipedie:
Microraptor ("malý lovec") byl velmi drobný dromaeosauridní teropodní dinosaurus, který žil před asi 130-125 miliony let v oblasti Liao-ning (severovýchodní Čína). Microraptor je asi nejlepší ukázkou vývojové příbuznosti mezi dinosaury a ptáky. Oba dosud objevené druhy (M. zhaoianus a M. gui) vykazují přítomnost velmi dobře vyvinutých per (patří mezi tzv. opeřené dinosaury). Microraptor s délkou těla pouhých 55-83 cm patřil mezi vůbec nejmenší známé neptačí dinosaury.


Zajímavost

Zajímavostí je, že tento teropod měl dva páry křídel na předních i zadních končetinách. Pravděpodobně mu to pomáhalo v klouzavém letu ze stromů. Přestože nebyl předkem ptáků (ti vznikli již o asi 20 milionů let dříve), představuje Microraptor důležitý důkaz pro příbuznost těchto dvou skupin obratlovců. Mnoho paleontologů dnes soudí, že pod rod Microraptor patří i příbuzný Cryptovolans.

Příště Pteranodon!!!

3 komentáře:

LaDy-KiMinKa řekl(a)...

Čau, zveřejnila jsem hitparádu 10ti songů, kde se hlasuje o ten nej! Tak taky hlasuj, pro nejlepší z těch songů! Zde:http://puppies.blog.cz/0908/top-10-hlasujte-pro-nej-pisnicku :-)

Coach Outlet Online řekl(a)...

Shops seeing that assorted for the reason that guru wall socket in addition to Company Depot claimed cheaper quarterly gross sales, continues to indicate of which Irrespective of many prophecy which the downturn can be on an end, people lessened to help just about everything.

bridal wear řekl(a)...

Is it a big deal when you are ot yet ready to update, lol! Take time with the previous one because many are not yet explored.
http://www.carweddingdress.org/

Okomentovat

Nejčtenější