středa 19. srpna 2009

Ankylosaurus (velké obrněné stvoření)...

Ankylosaura zná snad každý vědec! Tento "obrněný tank" byl velice mohutné zvíře. Přežíval
v hranicích Mongolska. Jeho nejvýznamější nálezy pocházejí také ze Severní Ameriky. Ankylosaura poznáme podle obrněných zad a "mohutného" kyje na ocase. Byl dlouhý přibližně asi 10 metrů, což je úctyhodná velikost. Byl vysoký 5 metrů. Vážil 5 tun, z toho kyj asi dvě tuny. Ankylosauři žili samotářsky ale občas se zamotali do menší skupiny. Tyto skupiny po pár týdnech zase zmizely a utvořily se nové. Ankylosauři spásali kapradiny, ale také větší keře. Podle některých teorií se dokázali postavit na dvě a tím mohly dosáhnout na mladý výrůstek cykasu.



A co nám o něm říká Wikipedie, otevřená encyklopedie?:
Ankylosaurus ("Vyztužený ještěr") je rod ptakopánvého dinosaura, jež zahrnuje jediný popsaný druh. Fosílie tohoto mohutného obrněného býložravce jsou známy z nejmladších vrstev křídového útvaru (asi před 68-65,5 miliony let).
Vzhledem ke skutečnosti, že není známa ani jediná kompletní kostra ankylosaura, jeho délka i hmotnost zůstává nejistá. Každopádně však šlo o největšího zástupce své čeledi. Některé odhady délky se pohybují až okolo 11 metrů, jiné pouze okolo 6,25 m.
Hmotnost tohoto velkého dinosaura se vzhledem k jeho mohutnosti mohla pohybovat až kolem 12 tun. Pro ankylosaura je typické kostěné "brnění", které chránilo celé zvíře před útoky velkých dravců. Ke stejnému účelu sloužila i masívní kostěná koule na ocase, představující nebezpečnou zbraň.


Příště Brachiosaurus!!!!!!!!!!

2 komentáře:

Coach Outlet řekl(a)...

Secondly,the stores you visit to checkout clearance rack and see if you want it. It is best to find the lowest prices to see whether something captures. You will be surprised to know that these bags are up to 70% to make the original price.

Coach Factory Outlet řekl(a)...

Beck G-boysの二大キングの片割れなり。Gはゲイじゃないのでよろしく←よく間違われる。 G-boysのGは GIRIGIRI のGです

Okomentovat

Nejčtenější