neděle 9. srpna 2009

Mamut


(Mamuthus primigenius)
Mamut je další zvíře a zároveň nejznámější vyhynulé. Jeho pozůstatky se na Zemi objevily před 10 tisíci lety. To tedy znamená, že v této době také vyhynul. Nejen kvůli lovu pravěkých lovců, ale také kvůli "globálnímu oteplení na Zemi". Jeho kostra je i v Pražském muzeu. Avšak život mamutů byl velice těžký. Jakmile nastala zima, museli jít celé kolonie do Alp, v létě se museli zase vrátit do rodné země.


Mamut je vskutku ohromné zvíře. Když byl poprvé objeven právě tento druh chobotnatců, roz-křiklo se, že byli největšími chobotnatci na Zemi. My dnes ale víme, že mamut dosahuje téměř stejné výšky jako slon. Mamuti byli vysocí asi 4-6 metrů. Mamuti vznikli poprvé jako sloni indičtí (nebo jsou jim alespoň blíže příbuzní). Mamuti potřebovali, stejně jako sloni, společnost. Právě proto se scházeli ve stádech s ostatními členy, kteří patřili ke stejnému druhu.

Wikipedie:
"Většinou se mamuti považují za mnohem větší než dnešní sloni. Tato chyba dokonce vedla k používání slova "mamutí" ve stejném smyslu jako "obrovský". Největší z mamutů, mamut císařský (Mammuthus columbi imperator) z Kalifornie, sice v kohoutku dosahoval výšky nejméně 4 metrů a mamuti vážili i 6 až 8 tun, ale většina druhů mamutů byla velká jen asi jako dnešní slon indický. Na Wrangelově ostrově u břehů východní Sibiře byly také nalezeny fosílie trpasličích druhů mamutů."

Blogorgonopid: Kolik měli mamuti zubů?
Wikipedie:
Pro mamuty jsou typickým znakem kly, které se vyvinuly z předních zubů - řezáků. Kromě nich měli mamuti pouze čtyři zuby - na každé čelisti jednu stoličku.




Příště šavlozubý tygr (zítra)!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější