neděle 23. srpna 2009

Plesiosaurus

Plesiosaur je zvíře, které plulo v dávných oceánech Svrchní Jury. Je znám například z Oxfordshire, kde lovil ryby. Plesiosauři žili ve skupinách, kde mohli utvářet "stráže" a ty hlídaly okolí. Pokud se přiblížil nepřítel, popřípadě jiný plesiosaur, hlídky vyrazily zpět za smečkou. Určitě se budete chtít zeptat, k čemu slouží ty čtyři obří ploutve, které na obrázcích vidíte. Ve vodě byl tak díky těmto ploutvím plesiosaurus rychlejší. Jednak sloužily také na souši k tomu, aby se mohl plesiosaurus pohybovat zrovna tam, kde voda nebyla. Plesiosaurus byl dlouhý 2 a půl metru, vysoký 1,3 metru. Dnes je jeho koster na planetě hodně. K rodu plesiosaurus patří jednotlivé druhy, např.: Liopleurodon, Elasmosaurus atd. Větší popis tohoto tvora najdete v kníž-kách:"Dinosauři objevy druhy zánik nebo Velká kniha o pravěku či 1001 dinosaurů".



A co na to Wikipedie, otevřená encyklopedie:
Zástupci skupiny Plesiosauria neboli plesiosauři ("blízcí ještěrům") byli druhohorní mořští plazi. Byli poměrně hojnými zástupci mořské megafauny v tomto geologickém období. Objevují se ve středním triasu, jejich největší rozvoj kulminuje v období jury a přežívají až do samotného konce druhohor na přelomu křídy a třetihor (žili v časovém rozmezí před 245-65 miliony let).


Stavba těla a rozměry

Běžní plesiosauři měli poměrně široká hydrodynamicky tvarovaná těla, krátkou ocasní část těla, dva páry dlouhých a silných ploutví, delší nebo i velmi dlouhý krk a malou hlavu (pliosauři měli naopak velkou hlavu a masivní krk). Největší formy těchto dravých živočichů dosahovaly délky až přes 15 metrů, u rodu Mauisaurus dokonce 20 metrů. V průměru však dosahovali rozměrů podstatně menších, kolem několika metrů. Někteří ichtyosauři (a také někteří dnešní kytovci) však byli ještě větší. Z druhohorních živočichů byli větší pouze zmínění ichtyosauři a pochopitelně také někteří sauropodní dinosauři. Ze známých plesiosaurů lze uvést například rody Plesiosaurus, Elasmosaurus, Liopleurodon nebo Kronosaurus.

Příště Parasaurolophus!!!

5 komentářů:

Deinonych řekl(a)...

Pěkné! Ještě by se hodil Ichtiosaurus!

leni řekl(a)...

Článek je docela pěkný..., ale: na Srdci blogu jsi psal, že nekopíruješ. To jako chceš tvrdit, že ty obrázky jsi vytvářel sám? Nemáš u nich ani zdroj (jestli jsi je našel s tím, že u nich bylo, že jsou k volnému využití i bez odkazu na zdroj, tak se omlouvám).

stegosaur řekl(a)...

bolo to pekne len tie napisy by mohly patryť k obraskom

ac řekl(a)...

dobry clanek

blogplateosaurus řekl(a)...

Pěkný článek, ale liopleurodon a elasmosaurus byly samostatné rody.

Okomentovat

Nejčtenější