čtvrtek 20. srpna 2009

Brachiosaurus

Tento sauropod byl největším zvířetem, které kdy žilo na naší planetě. Známe ho z nejrůzněj-ších filmů o dinosaurech. Brachiosaurus dosahoval výšky 13ti metrů a vážil bez pochyby 80 tun. Existuje mnoho druhů sauropodů, ale žádný nedosahoval této velikosti. Brachiosauři, stejně jako jiní sauropodi, žili ve velkých stádech v nichž tvořili menší skupiny, které prohlíželi okolí. Živili se rostlinnou stravou jako třeba šiškami a listy dalších obřích rostlin (např. přesličky). Tento dinosaurus žil v Coloradu a Wiomingu před 158 miliony let. Brachoisaurus měl podobnou stavbu těla jako dnes žirafa.



A co nám o nich říká Wikipedie:
"Brachiosaurus ("ramenatý ještěr") patří k největším známým sauropodním dinosaurům (a tím i největším suchozemským živočichům všech dob). Tento obr žil na konci jurské periody před asi 150 miliony let na území dnešní Afriky (Tanzanie, Alžírsko), USA (Colorado, Wyoming, Utah) a Evropy (Portugalsko) minimálně ve dvou druzích Brachiosaurus byl až 26 metrů dlouhý, 13 metrů vysoký a mohl vážit kolem 70 až 80 tun.
  • Hmotnost mozku tohoto dinosaura nepřesáhla jednu stotisícinu váhy těla (u průměrného člověka je to jedna padesátina).
  • Pokud byl brachiosaurus teplokrevný,
  • tak musel pohltit až 300 kg rostlinné potravy denně.
  • tak trvalo mláďatům minimálně 10 let než dospěla.
  • Pokud byl brachiosaurus studenokrevný, tak by mláďatům trvalo dospět více než 100 let. Odhaduje se, že se tito sauropodi mohli dožívat i věku přes 200 let."
Příště Ceratosaurus!!!

3 komentáře:

kryptoraptor řekl(a)...

Z jaké hry je ten 2. obrázek? Odepiš mi na blog

Coach Outlet řekl(a)...

Secondly,the stores you visit to checkout clearance rack and see if you want it. It is best to find the lowest prices to see whether something captures. You will be surprised to know that these bags are up to 70% to make the original price.

cheap prom dresses řekl(a)...

I came across your site whiledoing a exploreon how to shed some pounds in Google. Great info here, l will bookmark it immediatelyfor future reading.
http://www.yeardress.org/

Okomentovat

Nejčtenější