čtvrtek 20. srpna 2009

Megalosaurus

Megalosaurus byl také velkým dravcem a žil v době Křídy. Jeho potravou se stávali třeba Iguanodonti, kteří byli jeho velikosti. Na předních i zadních končetinách měl "pouhé" tři prsty. Zuby byly zasazeny tak, aby daly do zvířete velikou ránu a jedním kousnutím ho zabily. Byl dlouhý 9 metrů a živil se masem. Jeho zkameněliny nacházíme zejména v Evropě a v Africe. Všichni tito ještěři žili samotářsky nebo pouze ze sourozencem. Patřil do čeledi Megalosauridae a skupiny Tetanurani. Jeho kůže byla podle skal možná hnědá nebo tmavě černá. Hlavní údaje o něm najdete v knihách: "Dinosauři miniknížka nebo Dinosauři objevy druhy zánik".



Wikipedie:
"Megalosaurus byl prvním dinosaurem popsaným ve vědecké literatuře. Část jeho kosti byla nalezena ve vápencovém lomu u Cornwellu, nedaleko Chipping Nortonu, v Oxfordském hrabství
v Anglii v roce 1676. Tzv. Cornwellská kost byla popsána nejprve Robertem Plotem, který její popis publikoval ve svém díle Natural History of Oxfordshire (Vývoj přírody oxfordského hrabství) v roce 1677. Plot fragment sice správně určil jako spodní výběžek stehenní kosti, která ale vzhledem ke své předpokládané velikosti nemohla patřit žádnému známému tvoru. Usoudil tedy, že patřila patrně obrům, například takovým, jako jsou popsáni v Bibli (Gn 6,4; Nu 13, 33). Znovu byla popsána Richardem Brookesem v roce 1763.

Příště Torosaurus!!!

3 komentáře:

gil-horatio-mac řekl(a)...

Zajímavý :)

gil-horiato-mac řekl(a)...

Skvělý :)

juriju řekl(a)...

Pěkné

Okomentovat

Nejčtenější