neděle 9. srpna 2009

Blboun nejapný (dronte mauricijský)

Jinak také pták dodo. Žil na ostrově Mauritius a naposledy byl na něm spatřen něco kolem roku 1505 nebo tak nějak. Byl vysoký asi 1 metr (což je výška malého dítěte). Vymřel v roce 1758. Tento tvor patřil údajně mezi holuby. Byl nelétavý a vůbec nebyl plachý. Právě proto ho také lidé vyhubili. Když není zvíře plaché, lehce se zabije. Dronte měl trochu zakřívený zobák. Byl to všežravec, zobák mu asi sloužil proto, aby touto "zakřivenou špičkou" dobře uchopil plod nebo semeno, při ohrožení se silnými údery zobáku bránil.


A co nám o něm říka Wikipedie?:
Vyhynutí dronteho bylo pro Mauricius katastrofou, která nezůstala bez následků. V průběhu 19. století zaznamenali přírodovědci, že na ostrově Mauricius začíná ubývat kdysi dominantní dřevina - strom Calvaria major. Zprvu nenápadný ústup se proměnil ve stále rychlejší vymírání. Na počátku 20. století začaly různé přírodovědecké instituce a spolky bít na poplach a založily projekt na záchranu ohroženého druhu, ale ten byl zcela neúspěšný. Strom se totiž odmítal rozmnožovat. V 70. letech 20. století již údajně existovalo pouze 13 exemplářů. Všechny byly staré přes 300 let.
Tehdy si americký ekolog Stanley Temple povšiml faktu, že vlastně na celém ostrově není známý výskyt stromu mladšího než poslední existující výskyt dronteho a vyslovil hypotézu, že příčinou vymírání Calvarie je vymření dronteho. Podle jeho hypotézy totiž semena tohoto stromu mají příliš tvrdý obal a aby vyklíčila, potřebovala být natrávena v drontím žaludku. Po sériích několika pokusů pak přišel s řešením - namísto dronta může stejně dobře posloužit krocan. Poté se již mohl plně rozběhnout projekt na záchranu ohroženého druhu a v současné době se začínají na ostrově zakládat nové porosty znovuzrozeného stromu.
Výše zmíněný příklad demonstruje dva důležité pojmy související s vnitřní provázaností ekosystému:
  • klíčový druh (dronte) - druh, který je klíčový pro zachování ekosystému. V tomto případě vymření dronteho zapřičinilo téměř vyhynutí dominantního rostlinného druhu, což pochopitelně vedlo k radikální změně prostředí a dalším řetězovým reakcím.
  • sekundární extinkce - vymření jako důsledek řetězové reakce, další důležité druhy vymírají pouze v důsledku vymření klíčového druhu.

Příště pratur, který žije již od pravěku!!!

3 komentáře:

Deinonych řekl(a)...

Dodo je můj nejoblíbenější pták který vyhynul teprve "nedávno"

Anna řekl(a)...

Je krásný.

Hatla patla řekl(a)...

S radostí mohu oznámit, že toto zvíře je prostě krásou!

Okomentovat

Nejčtenější