pátek 4. února 2022

Obrázek týdne 4. 2. 2022

Máme tu první únorový pátek letošního roku! I tentokrát Vám ho zpestřím Obrázkem týdne. Asi před dvěma, teď už možná třemi týdny jsem chtěl do této rubriky zařadit malbu prehistorických zvířat (nejlépe pleistocénní megafauny, případně polárních dinosaurů) na sněhu, ale to se nakonec nestalo. A tak jsem si dnes okolo druhé, když jsem před počítačem pojídal špagety s kečupem (nebojte, nic z toho neletělo na klávesnici), začal na internetu hledat obrázky živočichů z doby ledové, a po zadání jednoduchého hesla "pleistocene snow" vyplivly Google Images tuto nádheru. Je možné, že jste se s ní setkali například minulý rok, když doplňovala články o mamutím genomu, jako například na webu Scientific American. Autorem díla je minnesotská vědecká ilustrátorka Beth Zaiken. 


Popisek k obrázku: Trojice mamutů stepních (Mammuthus trogontherii) putuje po zasněžených pláních Sibiře. Je zima, stmívá se brzy, a večer s sebou přináší novou chumelici. Viditelnost se pomalu zhoršuje, a vítr nabírá na prudkosti. Mamutům to ale nevadí. Jsou houževnatí, dokonale přizpůsobení na život v těchto podmínkách, a následují svou vůdkyni, kráčející v popředí. Všechna zvířata jsou samicemi, tvořícími větší stádo, jehož zbytek je jistě brzy dožene. Scéna se odehrává před 400 000 lety. Mamuti stepní se udrželi asi po milion a čtyři stovky tisíc let, než nakonec před 200 000 roky nadobro vyhynuli. Jednalo se o předky mamutů kolumbijských (Mammuthus columbi), kteří vznikli díky hybridizaci tohoto druhu s mamutem srstnatým (Mammuthus primigenius), ke které došlo zhruba před 420 000 lety. Dosud nejkompletnější kostra mamuta stepního byla nalezena daleko od dějiště tohoto příběhu, a na vedlejším světadílu, konkrétně pak na území Srbska. Za pozůstatky M. trogontherii však nemusíte cestovat příliš daleko; jeho stoličku můžete přijít obdivovat do Národního muzea v Praze. 

To je tedy malá vzpomínka nejen na krásně zasněžený leden, ale také na časy dávno minulé, kdy se po Eurasii proháněla stáda velkých chlupatých slonů. Musela to být velice zajímavá doba... 
A co nového můžete čekat na mém blogu? Ačkoliv mám jisté povinnosti splněné, dávám si i na další týden od psaní blogu více či méně přestávku, takže se budete moci zúčastnit ještě jednoho týdne kvízu "Který pravěký tvor to je?". Ve druhé polovině února se blog zase trochu rozjede, a můžu Vám slíbit, že sestavím "textový" trailer pro předposlední desetidílný příběh ze světa Lovců kryptidů. Jak jsem slíbil, sága o našich dobrodruzích se již definitivně blíží ke konci! Mimoto pak hodlám napsat také článek do rubriky Filmová doporučení - asi už tušíte, o kterém snímku budu psát. Chcete ale i tak nápovědu? My back!

8 komentářů:

hajznberk řekl(a)...

Oh, my back. It's kinda stiff from all the swinging I guess. :D

Kuzuri řekl(a)...

Oh yeah, no, I got a middle back thing too.

hajznberk řekl(a)...

Really?

Kuzuri řekl(a)...

Yeah. You want me to crack it?

hajznberk řekl(a)...

Yeah. Yeah, that'd be great.

Kuzuri řekl(a)...

Lup! :D :D :D

hajznberk řekl(a)...

My back! MY BACK! :D

Kámo, takhle měli tu scénu zakončit. Andrew to měl přehnat, a Tobey měl zůstat po zbytek filmu paralyzovanej. :D

"Aren't you gonna help us?!"
"I missed the part where that's my problem."

Kuzuri řekl(a)...

🤣🤣🤣

Okomentovat

Nejčtenější