pátek 11. února 2022

Obrázek týdne 11. 2. 2022

Pomalu se blížíme k půlce února, a to znamená, že se Blogorgonopsid začne pomalu zase rozjíždět. Obrázky týdne tedy příští pátek opět vystřídá příběh "Sloane, lovkyně monster" ze světa Lovců kryptidů. Ještě než se však s obrázkovou rubrikou na několik měsíců rozloučíme, chtěl bych Vám představit toto krásné dílo od Rudolfa Himy, pojmenované Above the Frozen Land. V současnosti byste možná v chladných severských oblastech mohli v podobném stylu vidět husy sněžní, avšak v době křídové, tehdy se nad polárními oblastmi proháněli mnohem větší okřídlenci...


Popisek k obrázku: Hejno velkých azhdarchidů druhu Cryodrakon boreas prolétá nad velkým jezerem lemovaným zasněženými horskými hřebeny. Vzduch je mrazivý, a slunko dnes do kraje přináší více světla, než tepla. Pterosaurům to ale nevadí. Nesou se do cílové lokace po vzdušných proudech, téměř ani nemávají křídly, a strnule směřují své zraky a zobáky vpřed, ignorujíce chlad. Cryodrakon byl popsán teprve v roce 2019, a to na základě fosilií nalezených v kanadské Albertě, konkrétně v Dinosaur Park Formation. Jeho rozpětí křídel se mohlo rovnat až 10 metrům, byl tedy velikostně srovnatelný s quetzalcoatlem. Jednalo se tak o jedno z největších létajících zvířat, která kdy žila. Jeho celé vědecké jméno se dá přeložit jako "zmrzlý drak ze severu". Tato scéna se odehrává před 76,6 miliony let, v pozdní době křídové stupně kampán.

Ještě zmíním, že včera vyšel trailer na film Jurský svět: Nadvláda. Co si o něm myslíte? Klidně napište svůj názor do komentáře, můžeme se na to téma pobavit. Vidíte tento film jako další symptom post-Avengers efektu a ovlivnění franšízy Jurský park současným stavem superhrdinského žánru, anebo máte spíše jiný názor?
Co se mého blogu týče, kvíz "Který pravěký tvor to je?" tento týden na několik měsíců skončí, a od pondělí jej vystřídají opět poněkud klasičtější články. Určitě chci napsat o několika nových paleontologických objevech, vrátit se k některým projektům (jako například Komiksy s dinosaury a dalšími pravěkými zvířaty) a samozřejmě Vás čeká také video upoutávka s textem z předposledního desetidílného příběhu o Lovcích kryptidů. Obrázky týdne se rozhodně letos vrátí - nejspíše někdy v pozdní části jara!

19 komentářů:

JP person řekl(a)...

Nechci být drzý, ale co má Jurský svět kromě jednoho herce společného s Avengers? Jak má jako být ovlivněný superhrdinským žánrem? Nechápu.

Kuzuri řekl(a)...

Dík za koment. :) No, myslím to tak, že po vydání prvních Avengers v roce 2012 se každé velké americké filmové studio (Hollywood) snaží vytvořit nekonečnou franšízu, jako Marvel Cinematic Universe. Jurský svět je jedním ze symptomů tohoto post-Avengers efektu. Superhrdinský žánr je v současnosti tím nejpopulárnějším, a ovlivňuje v podstatě každou další hollywoodskou franšízu. Star Wars, Jurský svět, Wizarding World... Studia vědí, po čem lidi jdou - co je láká do kin.

Právě to je podle mě velký problém. Já jsem pořád zastáncem názoru, že místo Jurského světa se měl natočit origin příběh Jurského parku. A morally ambiguous story about a capitalist dreamer who became a billionaire and messed everything up... Don't put me wrong, na Jurský svět: Nadvládu do kina půjdu, ale nehraju si na to, že nevím, jak to v současné době v Hollywoodu funguje. :) Mít v tom filmu postavy z trilogie Jurský park je ekonomicky dobrý tah, ovšem... well, it's all about money, and we know it, right? That kinda scares me. Navíc se to teď dělá se všemi franšízami. Vrací se herci ze starých filmů určitých značek... so there you go. I could go on about this for a million years. :)

JP person řekl(a)...

Já tedy žádné ovlivnění superhrdinskými filmy nevnímám. Jsou to úplně jiné žánry! Navíc Jurský svět je stokrát lepší, než byli kdy Avengers. Z jejich filmů jsem už tak unavený, že bych je nejradši všechny spálil.

Kuzuri řekl(a)...

Já ale nemluvím o žánrech, odkazuji na trend, se kterým se dnes v Hollywoodu setkáváme prakticky u všech blockbusterů. Studiím jde předně o vytvoření nekonečných franšíz, které tedy neustále (dokud je o ně stále zájem) vydělávají obrovské množství peněz. Neříkám, že Jurský park/svět přímo následuje marvelovský MCU model (o to se spíš snažil třeba Fox s X-Meny, kdy od roku 2016 vydávali každý rok aspoň jeden film, kdežto dřív to byl jeden film za tři, později dva roky), ale je jím ovlivněný. :) Tohle se týká taky nových Star Wars filmů, za kterými incidentally stojí Disney. Universal, Warneři, Sony, a před koupí Disneym i Fox... Ti všichni se od vydání Avengers snaží nějakým způsobem své velké filmové franšízy "připodobnit" MCU. Opravdu, nevymýšlím si. Ten trend je lehce pozorovatelný pro každého běžného diváka. :)

Well, if you've got a flamin' torch in yer hand, go ahead. :D Pull out your copy of Age of Ultron and set it on fire. :D Nemůžu říct, že bych měl Josse Whedona nějak rád... zvlášť, když teď všichni víme, co je zač. Já bych Avengery adaptoval jinak - temněji, pokud bych mohl. :D

Kuzuri řekl(a)...

A možná bych se jenom doplnil v tom, že tenhle trend vede k mcdonaldizaci naší společnosti (anebo je možná dokonce jejím výsledkem?). Ty filmy jsou totiž dělány jako sériové produkty, byť některé z nich jsou opravdu dobré.

Když jsem byl malý, tak se mi prostě Jurský park líbil. Taky se mi líbil Marvel a DC. Teď vidím, že se z příběhů a postav, které jsem měl rád, stává životní styl obrovské spousty lidí. Ty značky vydělávají víc, než kdy jindy. Následují je lidi, kteří by o ně nikdy neměli zájem, kdyby se tyhle značky (franšízy) nestaly tak strašně moc populární. Možná je dobré se nad tím trošku zamyslet...

JP person řekl(a)...

A to píšete, že se rád díváte na hollywoodské blockbustery, když na ně nadáváte jako na sériové produkty? Já Jurské světy za sériové produkty nepovažuji! Jestli se to týká toho zbytku, co Američani každý rok vyplivnou, to nevím a je mi to jedno.

hajznberk řekl(a)...

Trailer na Dominion se mi líbil. Akorát mi přijde, že se Trevorrow snaží okopírovat moc Spielbergových záběrů z jedničky. Všiml jsem si aspoň dvou. Jsem zvědavý, jakou bude mít politiku. První Jurský svět mi přišel strašně konzervativní a prokapitalistický, dvojka byla úplně jiná a levicovější, tohle bude doufám taky spíš nalevo od středu.

Kuzuri řekl(a)...

Wait, whaa-? Sériový produkt vůbec není nadávka. :D Hele, já koukám na americké vysokorozpočťáky pořád, a se spoustou z nich nemám žádný problém, propána! :D Ale přece spolu musíme zasouhlasit, že blockbuster není umělecký film, a že hlavně v dnešní době jsou prostě tyhle velké snímky obrovských a úspěšných značek tvořeny s cílem vydělat doslova miliardy dolarů. :) Na Dominion se těším, tyhle filmy přede mnou není třeba hájit. Jenom prostě kvůli nim neztrácím hlavu. :)

Kuzuri řekl(a)...

Jo, tohle je docela kontroverzní téma - k jakým politickým ideologiím mají ty filmy nejblíž. :D Mě se víc líbil Zánik říše, a ten byl popravdě poněkud progresivnější, řekl bych. Velký problém jedničky byl v tom, že spousta postav byla představena v takovém... campy stylu. Více či méně sympatický miliardář, hraný Irrfanem Khanem, což je nerealistické, protože tihle mocní a bohatí lidi jsou vždycky selfish. :D Ta rodinná message filmu mi přišla hodně zvláštní ("Až budeš mít děti, Claire." "Jestli." "Až." Damn, to je hodně heterosexistická sestra, teda... To se mi už v mých teen letech nelíbilo, a ani jsem ještě tehdy nevěděl, proč. :D) Dvojka byla mnohem otevřenější, to se musí nechat.

hajznberk řekl(a)...

Masrani mi vůbec nebyl sympatický. Byl to dvakrát větší vydřiduch než Hammond. Ten aspoň začal litovat svých zločinů a proměnil se v ochránce dinosaurů na Sorně. Tenhle chlap si chtěl jenom namastit kapsy. Bohatí lidi tohohle rázu jsou sebestřední pitomci, ne dobráčci, co se ptají, jak se daří jejich zvířatům. :D Hele, Claire je postava, se kterou mám obrovskej problém. Jednak nemám rád tu herečku, ale to asi není podstatný, druhak se mi nelíbí, co s ní na konci jedničky udělali. Ten film z ní měl udělat nějakou mámu nebo co? Sorry, ale člověk úplně vidí, na co scénáristi mysleli. Z talentované manažerky se stává protomáma, co bere zpátky svého drzého urážlivého přítele a říká mu, že s ním zůstane, ať přežijou? Tohle je hodně divný. :D

Kuzuri řekl(a)...

Já s Bryce problém nemám. Vždycky pro mě ale bude spíš Gwen Stacy (z třetího Raimiho Spider-Mana) než Claire Dearing. :) Ale jsem rád, že si rozumíme ohledně toho, jak byla její postava "napsána" (myšleno ve scénáři, a podle toho zahrána) v prvním Jurském světě. Na webu Vox v době vydání filmu napsali článek "A guide to Jurassic World's sexism controversy", který to krásně shrnul. https://www.vox.com/2015/6/16/8788641/jurassic-world-sexism

Až na to, že ten článek quotuje Josse Whedona, zmíněného v diskusi s kolegou výše... A Whedon, ehm... no, řekněme, že nikdy nebyl feministou, za kterého se vydával. :/ Není ale pochyb, že Jurský svět byl do značné míry sexistický. Vzpomínám si na doby, kdy jsem v dávné době blogové uváděl, že se mi na tom filmu něco nelíbilo, ale ještě jsem to tehdy ve svém mládí (:D) nedokázal identifikovat. Bylo to právě tohle. :/

hajznberk řekl(a)...

Kámo, ty seš moc hodnej. :D Její Gwen byla příšerná. Asi je ale pravda, že to není chyba herečky. Spíš scénáristů. To, co tu uvádíš, je přesně důvod, proč považuju Jurský svět za konzervativní film, který cíleně ignoruje, jak na tom svět dneska je. Na druhou stranu se pak člověk musí ptát, kde byl politicky první Jurský park. Libertariánskej film? Až na to, kde? Libertariánskej nalevo nebo napravo? Když "zloduch" je vlastně neplacený pracovník a dobrej dědeček je zkorumpovanej kapitalista?

Kuzuri řekl(a)...

Well, if that's what you think, Walter... :D Gwen ve Spider-Man 3 podle mě byla v pohodě. Emmina verze byla definitivnější, a taky poněkud správnější, ale kdo ví... kdyby Spider-Man 4 nebyl zrušen, třeba by byla Brycina verze víc rozvinutá/vyvinutá/lépe napsaná (more developed, tohle mám na mysli - damn, já už přemýšlím fakt jenom v angličtině).

No, já bych se na Jurský park tímhle způsobem nedíval. To pak začneš podezřívat každý film, že je pouze politickou propagandou, a tak to vůbec není. Koukni, kolik lidí rozebírá Temného rytíře, ač Nolan mockrát dokola opakoval (naposledy snad minulý rok v tom krásném rozhovoru s Kennethem Branaghem a Tomem Shonem), že ten film (případně celá trilogie) nemá žádné politické poselství. :) Na druhou stranu je pravda - a to už jsme si psali - že superhrdinský archetyp je ve svém základu politicky spíše nalevo, to asi nikoho nepřekvapuje.

JP je každopádně antikapitalistický, aspoň tak ho vidím já. Jestli je Nedry vykreslený jako zloduch, to si úplně nejsem jistý. Já s ním vždycky sympatizoval. :) A Hammond není zkorumpovaný, s tímhle nesouhlasím. Má ale strašně moc vad, a nemůžu říct, že bych ho měl nějak extra rád. :)

hajznberk řekl(a)...

Jasně, není to politická propaganda. Jenom chci vědět, o co se tvůrci snaží. PR existuje, hele. Hodíš do Jurskýho světa Fallona a lidi začnou sledovat jeho pitomou show. Hodíš do Jurskýho světa Pratta a najednou se do kina nahrne milion teenagerek, co žerou Strážce galaxie. Zakončíš ten film potitulkovou scénou, ve které Pratt propaguje svou víru a Amerika zaznamená nárůst nábožnosti. :D Jmenuje se to PR. :D Ale jinak máš pravdu, není to propaganda. Fakt né! Fakt né!

Kuzuri řekl(a)...

Tohle mě fakt rozesmálo. :D Je to pravda, no... ;) Všichni jsme manipulováni. Hollywood nám dává, co chceme, a my mu za to dáváme naše peníze, a naši pozornost obracíme směrem, kterým bychom ji dříve neobraceli. :D Právě to jsem uváděl už v diskusi s JP person výše. V Jurském světě: Nadvládě se nejen objeví naše oblíbené postavy z Jurských parků, ale taky (jak jsi naznačil) tam budou záběry, které budou sloužit jako takové callbacks k těm předchozím snímkům.

Aneb Hollywood má v hrsti naši nostalgii. Spider-Man: Bez domova, Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, Jurský svět: Nadvláda, Flash... Tobey a Andrew zpátky coby Spider-Meni, X-Meni v Doctoru Strangeovi (možná), staré postavy ve třetím Jurském světě, Michael Keaton zpět v roli Batmana po 30 letech... Jo, nostalgie vydělává miliardy.

Teď mě ale děsí, kam jsme v téhle diskusi zašli... :D

hajznberk řekl(a)...

Je dobrý to vědět. :D Důvod, proč jsem šel na NWH třikrát, na Endgame jsem byl čtyřikrát a pitomý reboot Lary Croft jsem šel zkouknout dvakrát za stejnej víkend je, že jsem byl zmanipulovanej Hollywoodem. Neříkám, že na Dominion taky párkrát nepůjdu, ale. :D

Jaroslav řekl(a)...

Smutná pravda o ztrátě originality v Hollywoodu = obsese s nekončícími filmovými sériemi a sdílené vesmíry. Je to fakt. Star Wars, Jurský svět, Marvel, Fantastická zvířata, teď ještě tak deset nových pokračování Matrixe. Vysoká hodnocení na Rotten Tomatoes, šílení z potitulkových scén, miliony zhlédnutí nicotných trailerů na YouTube. Plus toxické fandomy. Proto dnešním filmům nevěnuji velkou pozornost. Má maličkost nový Jurský svět raději pomine.

Kuzuri řekl(a)...

Tohle je naprostá pravda. S tím se nedá nesouhlasit. :) Toxičtí fanoušci zaplavují internet a hádají se ohledně prkotin, a musím přiznat, že se mi taky někdy zdá, že lidi řeší víc mezititulkové a potitulkové scény, než film samotný. :D Nedivím se, že lidi jako Mangold, Snyder a Nolan potitulkové scény rádi nemají, a ani ve snu by je do svého filmu nedali (fajn, Mangold měl mezititulkovou scénu ve Wolverinovi z roku 2013, k tomu ho donutilo studio, ale to byla zřejmě nejlepší scéna tohoto typu, jakou jsem kdy ve filmech viděl). Jurský svět: Zánik říše už potitulkovou scénu měl... A když vyšel Battle At Big Rock, taky mi přišlo, že všichni se totálně zbláznili. It was just an 11-minute film, for gosh sake! Like... why you losin' your heads over somebody else's work? Go and make your own, kiddos! :D

A když jste zmínil Marvel, musím říct, že spousta teenagerovských MCU fanoušků jsou taky docela nuts. Ne, že bych se chtěl dotknout svých kolegů, já jsem taky fanoušek Marvel Comics, ale Stříbrné a Bronzové éry, a osmdesátek. :) Když před některými MCU fanoušky člověk zmíní jména jako Paul Smith, Marc Silvestri, Archie Goodwin nebo dokonce Roy Thomas, tak nemají ani ponětí, kdo ti lidi jsou, případně byli. Je to škoda, jak se spousta mladých lidí hrne k tomu, co je strašně populární, a ignoruje source material... :D

Já každopádně na Jurský svět: Navládu půjdu, jak už jsem aspoň jednou výše zmínil. Radši bych se ale neafilioval s některými těmi trošičku bláznivými fanoušky, to je pravda, protože ti hned rozebírají každý záběr dvouminutové upoutávky... ale nejpřednější je přece film samotný - od začátku do konce - a ne reklamy kolem něj.

Kuzuri řekl(a)...

Na druhou stranu, když se nad tím zamýšlím... taky jsem občas bláznivým fanouškem. Ne, že by na tom bylo něco špatného. :D

Počkejte, až budu psát o Spider-Man: Bez domova do rubriky Filmová doporučení. I'll be the craziest Spider-nut you've ever met (or haven't met 'cause I'm constantly hidden in a cave). :D Takže nadšení lidí z Nadvlády chápu, a taky se těším... Damn, why are we talking about this stuff? Yep, we're all manipulated but hey, let's just have some fun, right?

Or maybe... we shouldn't? Man, I'm so confused... like, SO CONFUSED right now.

Okomentovat

Nejčtenější