pátek 7. ledna 2022

Obrázek týdne 7. 1. 2022

Hned v první den tohoto roku jsem oznámil, že se Obrázky týdne na nějakou dobu zase vrátí - a čas jejich návratu padl právě na dnešní den, 7. ledna 2022! Od pátečníku "Sloane, lovkyně monster" ze světa Lovců kryptidů si dám na několik týdnů pauzu, a každý pátek vám opět představím nějakou tu malbu či kresbu prehistorických tvorů, případně fotografii tvorů současných, která mne za uplynulý týden zaujala. Tentokrát jsem jen tak brouzdal po Twitteru, a narazil jsem na účet pětadvacetiletého malíře pravěku Liama Elwarda, který je autorem tohoto překrásného obrazu. Zobrazuje rohatého dinosaura, který byl popsán Nicholasem R. Longrichem v roce 2011.


Popisek k obrázku: Velký chasmosaurin Titanoceratops ouranos spásá vegetaci na okraji kalného jezírka v bažinách na území dnešního souvrství Kirtland v Novém Mexiku. Je to ohromné zvíře, dosahující hmotnosti zhruba 6,5 tuny a délky 6,8 metru; jen samotná jeho lebka měří 2,65 metru. Nepochybně se dá velikostně srovnat s největšími rohatými dinosaury své doby, triceratopsem a torosaurem, též žijícími v Severní Americe. Jezírko, u kterého se rozhodl naobědvat, je pokryto jakousi svrchně křídovou obdobou leknínů, u jeho boku a za jeho zadními končetinami se pak nacházejí magnólie; kvetoucí rostliny byly na území této údolní nivy hojně k nalezení. Těsně za špičkou levého rohu titanoceratopse se nachází palma rodu Sabalites - jeho zástupci vytrvali až do epochy miocénu. V levém dolním rohu vidíme želvu Denazinemys, která v porovnání s rohatým titánem vypadá jako trpaslík. O to menší je pak modrý motýl, posazený na jejím čenichu. Napravo od titanoceratopse prolétají nad mokřadem dva azhdarchidi, a vodou se brodí skupina opeřených, pštrosům podobných ornithomimů. Stejně jako Titanoceratops, i oni přišli k vodě, aby se napásli zdejší měkké vegetace. Celá scéna se odehrává před 75 miliony let.

Nepanuje jasná shoda ohledně toho, zda byl Titanoceratops samostatným rodem, anebo spíše jen velkým pentaceratopsem. Má se to totiž tak, že tento dinosaurus byl popsán na základě jediného exempláře - kromě holotypu už žádné další nejsou. Tento exemplář byl však dříve přiřazen rodu Pentaceratops. V roce 2020 třeba v PeerJ vyšel článek, ve kterém Denver W. Fowler a Elizabeth A. Freedman Fowler holotyp titanoceratopse (OMNH 10165) zmiňují jen jako nadprůměrně velkého pentaceratopse.
Jak se vám tento obrázek líbí? Kdybyste ho od Liama Elwarda odkoupili, vyvěsili byste si ho v pokojíčku na zeď? Co se týká blogu, o víkendu se dočkáte posledních dvou částí sulcimentisauří verze 6 druhů. Příští týden se v rámci tohoto projektu podíváme na jednu zajímavou skupinku nepříliš dávno vyhynulých savců z řádu, který je dodnes stále zastoupen několika nepřehlédnutelnými druhy. Pokud vám to náhodou uniklo, včera byl na YouTube kanálu BBC Earth uveden druhý oficiální trailer k nejnovějšímu dokumentárnímu cyklu Sira Davida Attenborougha, The Green Planet. Rozhodně stojí za to jej zhlédnout!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Jenom tady ještě něco napíši pod článek... A slibuju, že už s tímhle psaním jakýchsi "komentářových poznámek" skončím (aspoň na nějakou dobu)... Ahh, what the hell am I doing? Když jsem někdy na začátku týdne napsal, že jsem si měl blog původně založit někde jinde, asi jsem to trošku přehnal, a jak se říká v angličtině, "I wasn't thinking clearly". Teď jsem si v troše času procházel stará léta na blogu, viděl spoustu komentářů od super blogerů... ach jo, neberte ty moje lehce zuřivé komentáře prosím zase tak vážně. Já jsem si minulý týden kvůli jednomu videu na něco vzpomněl, a cítil jsem impulz se k tomu vyjádřit... když to upřímně ani není nutné. Díky Blogu.cz jsem poznal spoustu skvělých lidí s podobným zájmem, a kdyby se tu náhodou objevil někdo, s kým jsem byl v kontaktu, a mrzelo ho, že jsem se tak rozohnil, tak se omlouvám. Někdy prostě lidi řeknou - nebo napíšou - něco, co asi ani sami úplně nemyslí. Každá platforma má špatné lidi, ale těmi myslím lidi, co dělají stránky, jejichž prostřednictvím ubližují ostatním, posilují nenávist vůči ostatním lidem/skupinám lidí a další hrozné věci.

So there you go. :D Prostě jsem neměl dobrou náladu, a proto jsem se vyjadřoval k neaktuálním záležitostem. Mám, na co vzpomínat - a z těch let je určitě spousta lidí, kterých si vážím, i když už s mnohými bohužel nejsem v kontaktu.

Okomentovat

Nejčtenější