pondělí 3. ledna 2022

6 druhů sulcimentisaurů: Diodorus scytobrachion

Vědecký název: Diodorus scytobrachion,
Rozšíření: Maroko,
Velikost: délka 1,7 metru, hmotnost 83 kg (zdroj).
Diodorus žil v pozdním triasu na území dnešního Maroka; jeho fosilie byly nalezeny v souvrství Timezgadiouine v pánvi Argana, asi 2,9 kilometru od vesnice Imziln v provincii Chtouka-Aït Baha. Byl popsán v roce 2012, a to Christianem F. Kammererem, Sterlingem J. Nesbittem a Neilem H. Shubinem. Bohužel se z něj nenašlo příliš mnoho pozůstatků. Je znám z fragmentů končetin, kusů spodní čelisti a zubů. Od ostatních silesauridů (tj. čeleď dinosauriformů známých z triasu) se odlišoval přítomností dopředu našikmených zubů, jež se postupně směrem k zadní části čelisti zmenšovaly. Zuby dále vytvářely také zvláštní postranní hřebínek, běžící paralelně s okrajem zubních lůžek v alveolární kosti. Diodorovým nejbližším příbuzným byl brazilský Sacisaurus, který žil zhruba o deset milionů let dříve. Znalce historie samozřejmě okamžitě zaujme jméno tohoto marockého silesaurida; skutečně je pojmenován po Diodórovi Sicilském, význačném řeckém historikovi, který se narodil někdy kolem roku 90 př. n. l. a zemřel okolo roku 27 př. n. l. Po dobu tří desítek let sepisoval Bibliothéké historiké, ve kterém jako jediný vylíčil některé historické události své doby (např. válku diadochů). Druhové jméno zvířete, scytobrachion, zase odkazuje na Dionýsa Scytobrachiona, řeckého rétorika a mytografa, který ve starověku dokumentoval severoafrické mýty. Diodorus je jedním ze sedmi rodů kladu silesauridů s názvem Sulcimentisaura (tento týden si popíšeme jen šest - o posledním z nich, technosaurovi, jsem psal již v roce 2016). 

3 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

Přišla mi od vás spousta e-mailů ohledně komentářů, co jsem napsal pod páteční článek. Jsem za ně moc rád, vážím si vaší podpory, a nemusíte se bát, jsem v pořádku. :) Všechno je to už minulost, a nezabývám se tím. Takže tak. :) Zpětně si říkám, jestli jsem měl kdy svůj blog zakládat na Blog.cz - čím déle je pryč, tím více si říkám, že to nebyla dobrá platforma, a že dokázala být dosti toxická. Ale jak říkám, je to všechno za mnou, a teď je všechno v pohodě.

Přesto ale velké díky za podporu. :) Moc si toho vážím, a jsem rád, že se dokážeme shodnout na tom, že internet je často podceňovaný, a že jeho vlivem může opravdu docházet ke špatným věcem.

hajznberk řekl(a)...

Hele, Blog.cz byla poison stránka. Vůbec ani nestojí za to jí zmiňovat. Jestli ti tam někdo nadával, tak to bylo pako, co ti akorát závidělo. Takovejch magorů jsou dneska hromady, mě v jednom kuse obtěžujou na facebooku krajní pravičáci včetně lidí ze školy, co se strašně pohoršujou, když napíšu něco co je podle nich "woke" a čím se cítí strašně ohrožení. Prostě jak vyjádříš nějakou solidaritu nebo vyjádříš svůj názor, tak po tobě najednou jde smečka nevychovaných podělaných zvířat. Sorry, jestli jsem tu moc ulít. :D Ne všichni jsme kliďasové lmao

Kuzuri řekl(a)...

No jo, toxicita sociálních médií... :/ Kde se vůbec tihle nenávistní lidi berou? Proč mají potřebu tohle dělat? It says a lot about the world we live in. Nechápu, proč některé lidi společenský pokrok tak strašně děsí, a proč je děsí inkluzivita a změna - čehokoliv. Nemůžeme se přece zakonzervovat v nefér systému, jaký panuje. We need to evolve the society. We need to change things!

Okomentovat

Nejčtenější